avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Schimbare semnatura cu X
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Schimbare semnatura cu X

Buna ziua!
Un angajat din firma noastra, care lucreaza de 5 ani acolo, s-a hotarat ca el nu mai semneaza de acum inainte cu vechea lui semnatura, ci doar cu un X. Asta in conditiile in care tot ce are de semnat la locul de munca este condica de prezenta, statul de plata, fluturasul de salariu si tabelul pentru bonurile de masa.
Intrebarea mea este daca acest X, cu care el s-a semnat in ultima luna in condica de prezenta (doar in condica, nu si pe statul de plata sau pe fluturas, mentionand apoi ca vrea sa le modifice si pe acestea, lucru pe care nu i l-am permis) are vreun temei legal, in conditiile in care toate actele de pana acum (contract de munca, acte aditionale la contractul de munca, state de plata, fluturasi de salariu...) au fost semnate cu o semnatura normala, derivata din numele lui.
Stiu ca fiecare om isi poate schimba in timp semnatura, dar aceasta `schimbare` de semnatura a colegului meu este valida? Cum am putea justifica in fata unui eventual control ITM aceasta noua semnatura?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cu stima!



Teoretic nu scrie niciunde un mod in care suntem obligati sa ne semnam. Daca respectivul coleg a hotarat ca aceasta este semnatura lui, cu toate ca este cam deplasat in gandire nu-l puteti obliga sa faca altfel. In cazul in care nu isi va recunoaste ulterior semnatura instanta va fi cea care va hotara, eventual chiar si pe baza unei expertize grafologice sau a oricaror alte documente si inscrisuri ca de fapt samnaturile apartin aceleiasi persoane.
ITM-ul nu are nicio legatura cu modul de semnatura al actelor.
Angajatul trebuie sa dea o declaratie cu schimbarea specimenului de semnatura in care sa contina si vechea si noua semnatura. In cazul in care nu isi recunoaste semnatura se poate verifica " asa cum a spus si justitiarul 7" prin expertiza grafologica.,
Unde este prevazuta o astfel de obligatie a angajatului ?
Daca exista o suspiciune asupra unui angajat, exista norme de lucru interne ale societatii. Nu este o obligatie, dar cum poate justifica angajatorul ca este semnatura angajatului, daca nu are un document justificativ de genul specimenului de semnatura, atata timp cat pe contractul colectiv de munca, pe statul se salariu, etc. are o semnatura diferita de cea care urmeaza sa o faca. Angajatul poate sa nu recunoasca noua semnatura pe statul de salariu si pentru primirea bonurilor de masa. Neavand acest document de specimen semnatura, cum se poate face expertiza grafologica in asemenea situatii.

Alte discuții în legătură

Specimen semnatura georgetag georgetag daca vine un control la firma si vrea sa verifice autenticitatea specimenului de semnatura, cum procedez (vezi toată discuția)
Instanta - dovada platii drepturile salariale exclusiv cu fluturasii de salariu? bogdana_dan bogdana_dan Am actionat in judecata societatea la care am lucrat pentru neplata drepturilor salariale. Mentionez ca timp de 5 luni (cat am lucrat la firma respectiva) nu ... (vezi toată discuția)
Daca se minte intr-o declaratie data in fata politiei ... ce se intampla ? fals uz de fals ? nimeni vinovat ! doderosandro doderosandro Un angajator a fost reclamat politiei-parchetului,pentru falsificarea unor documente: Contracte de munca, state de plata,incetare contract de munca. Se face ... (vezi toată discuția)