avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Suspendare CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Suspendare CIM

Buna seara ,
Am cateva nelamuriri legate de suspendarea CIM dar pentru a intelege despre ce este vorba , sa va explic:

Am lucrat cativa ani pe un post comun apoi am fost avansat pe un post de conducere si transferat in alta localitate . Dupa aprox. 1 an am cerut sa fiu transferat inapoi in localitatea de origine si cu chiu cu vai au acceptat .
Am avut de rezolvat ceva probleme personale insa patronul mi-a cerut sa mai stau 2-3 saptamani unde fusesem transferat pentru a explica mersul treburilor celui ce urma sa vina in locul meu , apoi sa ma duc sa imi rezolv problemele cateva zile si sa ma intorc la munca in localitatea de origine .

Pe data de 9 februarie am parasit acea locatie si in timp ce ma ocupam de problemele mele am mai fost si la serviciu vre-o 3 zile insa nu aveam un loc al meu , un post fix sau ceva de genul si pe 17 februarie mi-am prezentat demisia .

Dupa ce am vorbit la telefon, pe 26 martie am fost la sediu sa inchidem CIM . Acolo era patronul , avocata si o doamna de la RU . Acolo m-au luat pe ocolite pentru nu stiau exact cand si unde am lucrat , cate zile am mai lucrat , cand am plecat . Apoi mi-au aratat sa semnez o hartie ca m-am prezentat la firma si mi s-a adus la cunostinta faptul ca am un referat de abateri disciplinare ca am lipsit nemotivat . Nu am semnat nimic pentru ca nu mi-au prezentat nici un referat ( defapt referatul nu il aveau ci urma sa il faca pe baza datelor furnizate de mine ) . Si vroiau sa mergem unde mi-am desfasurat activitatea in ultimul an sa predau postul si tot ce era acolo ( am refuzat pentru ca nici nici la inceput nici pe parcurs nu am primit vre-un PV sau sa iau in primire ceva , deci nici acum nu aveam ce preda ) .

Pe 30 martie ora 16:00 am primit prin posta, un plic in care imi cerea sa ma prezint pe 30 martie ora 11:00 pentru cercetare disciplinara. Nu am fost , apoi am primit acasa ca mi s-a suspendat CIM ( au facut asta si pentru ce o firma concurenta ma ofertase )

De atunci nu am mai avut nici o legatura cu ei .

1. Cum sa primesc pe 30 martie sa ma prezint in aceeasi zi la cercetare?
2. Cat dureaza aceasta cercetare / Suspendare CIM ?
3. In acest timp ma pot angaja in alta parte ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:55, 4 Iulie 2015
1. Puteti sa va angajati fara frica la alt loc de munca.

2. Fostul angajator o sa va concedieze disciplinar chiar daca nu ati fost la comisia de cercetare disciplinara prealabila.
AlexandruIonut a scris:

....

1. Cum sa primesc pe 30 martie sa ma prezint in aceeasi zi la cercetare?
2. Cat dureaza aceasta cercetare / Suspendare CIM ?
3. In acest timp ma pot angaja in alta parte ?

Multumesc.

1. Este posibil intrucat au trimis prea tarziu convocarea la comisia de disciplina, astfel incat posta a ajuns la dvs chiar in ziua in care trebuia sa fiti prezent la comisia de disciplina.

2. Nu prea putem spune o perioada de timp exacta pentru durata cercetarii dscplinare, insa angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

3. art.52 C.mun.
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
....

Suspendarea contractului individual de munca in temeiul art. 52 alin. (1) lit. b) C. muncii este facultativa pentru angajator.

Codul Muncii nu prevede durata minima/maximă a suspendării contractului individual de muncă .

4. Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.

In speta, puteti incheia c.i.m. cu noul angajator chiar daca vechiul c.i.m. este suspendat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim lexa_80 lexa_80 Buna, pe ce perioada poate fi suspendat un cim, pe motiv de cercetare disciplinara, sau nu exista reglementari in aceasta privinta. (vezi toată discuția)
Absente nemotivate lemontee lemontee Buna ziua, Salariatii societatii nu s-au mai prezentat la serviciu , in proportie de 90%. In ROI avem posibilitatea suspendarii CIM pt. 10 zile, fara ... (vezi toată discuția)
Poti da afara un sofer daca si-a pierdut permisul auto? carmenbn carmenbn Un angajat pe post de sofer a produs un accident,fara victime si pagube si i s-a suspendat permisul auto pe o perioada de 90 de zile.Angajatorul doreste sa-i ... (vezi toată discuția)