Am un caine rotweiler pe care-l tin in curtea imprejmuita cu gard din sarma. Cainele a iesit printr-o gaura pe care a facut-o si pe care eu nu am observat-o si l-a muscat pe un vecin, destul de grav, care mi-a facut plangere penala. Acesta a declarat ca a mai vazut cainele iesit mai demult. A mai adus vecini care au declarat ca au vazut cainele pe afara dar nu a mai atacat pe nimeni. La unul dintre ei care nu avea gard i-a omorat 2 gaini dar l-am despagubit. In acea vreme nu aveam gard si tineam cainele legat, dar a scapat, dupa care am facut gardul. Ce as putea pati?
Art. 1375 Noul Cod Civil, unde se prevede: „Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa”.
Astfel, proprietarul animalului va raspunde atat civil, cat si penal (fie prin aplicarea unei amenzi penale, fie prin aplicarea unei pedepse cu închisoarea), in cazul de fata vatamare corporala din culpa.
Vătămarea corporală
(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei,
se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.
Vă recomand să încercați procedura medierii cu cei vătămați. Astfel îi puteți despăgubi și în același timp, încheierea unui Acord de Mediere înlătura răspunderea penală. Aceasta pare a fi cea mai bună soluție în situația dvs, după părerea mea. Mediatorul poate conduce discuția pentru ca toate părțile să fie mulțumite la finalizarea procedurii, astfel puteți păstra relațiile de vecinătate.
CAPITOLUL II
Infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii
Art. 196
Vătămarea corporală din culpă
(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)-(3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
CAPITOLUL II
Sesizarea organelor de urmărire penală
SECŢIUNEA a 2-a
Plângerea prealabilă
Art. 295
Plângerea prealabilă (1) Punerea în mişcare a acţiunii penale se face numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o astfel de plângere.
(2) Plângerea prealabilă se adresează organului de cercetare penală sau procurorului, potrivit legii.
(3) Dispoziţiile art. 289 alin. (1)-(6) şi (8) se aplică în mod corespunzător.
Dosar penal
Ovidiu borz
Am făcut acum 6 luni accident cu mașina și mi s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpa,din câte știu după 3 luni se Închide ... (vezi toată discuția)