avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare pentru Notari Publici si Avocati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare pentru Notari Publici si Avocati

Buna ziua,
Am depus actele la un notar pentru o mostenine si sunt nedumerit de aspectul pe care il voi prezenta mai jos.
Am acceptat in termen mostenirea in baza unui testament autentic.Defunctul nu are rezervatari.
Intre timp o sora a defunctului a mers la un notar public si a depus o declaratie de acceptare,in termen.
Acum ''notarul meu'' doreste ca sora defunctului sa vina la birou.

Pe semne ca notarul vrea sa obtina o declaratie de recunoastere a faptului ca exista un testament si... ca stia de existenta acestuia.
Daca sora defunctului nu doreste sa declare nimic si va spune notarului ca va ataca in instanta testamentul,atunci notarul va '' taragana'' emiterea de indata a certificatului de mostenitor comf. legii.
Notarul ,probabil va emite o incheiere in care va spune ca exista un litigiu, litigiu ce in acest moment nu exista.

Notarul, ar trebui sa ia in seama aceasta '' acceptare'' sau sa mearga pe mostenirea testamentara, fara a mai chema colateralii privilegiati ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Antik , utilizator 16:10, 5 Iulie 2015
Daca sunt mostenitori legali ai defunctului acestia trebuie informatii de existenta unui testament in vederea acceptarii sau in eventualitatea unei contestatii la testament care se va face la instanta de judecata.
Atunci, vorbim de o taraganare intentionata din partea notarului in emiterea cert. de mostenitor pe motivul unui litigiu care va fi in viitor. Aveti un text de lege care sa oblige notarul,in cazul mostenirii testamentare fara rezervatari, pentru citarea colateralilor privilegiati ?
marius33 a scris:

Daca sunt mostenitori legali ai defunctului acestia trebuie informatii de existenta unui testament in vederea acceptarii sau in eventualitatea unei contestatii la testament care se va face la instanta de judecata.


''Art 75 legea Notarilor Dacă printr-un testament autentic s-a instituit un legatar universal, se citează, în lipsă de moştenitori rezervatari, numai legatarul;''

-Nu se citeaza colateralii privilegiati la mostenire testamentara chiar daca acestia depun declaratie de acceptare in termen. Numai in cazul testamentului olograf.
Aici vorbim de testament in forma autentica.
Notarul nu poate sa invoce un litigiu viitor. Astept cateva comentarii pertinente.

Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2015
Antik, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Testament - succesiune Luyzaa Luyzaa buna seara am si eu o intrebare. am un testament de la matusa mea pentru casa, cu clauza de ingrijire. cand moare la succesiune cine trebuie sa ia parte in ... (vezi toată discuția)
Este necesara recunoasterea testamentului autentic? diana andone diana andone Buna ziua, va rog sa ma ajutati. Parintii mei sunt in posesia unui testament autentic prin care defuncta le lasa in mostenire un teren de 4000mp, precizez ca ... (vezi toată discuția)