avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Buna ziua,

Citesc in ziare despre oameni care n-au ce pune pe masa condamnati la inchisoare pentru neplata pensiei alimentare.
Din cate inteleg, abandonul de familie apare numai atunci cand parintele nu plateste pensia alimentara desi are posibilitatea sa o faca, dar daca nu are nici un venit, inseamna ca nu se pune problema rea-vointei.
Prin urmare, cum stau lucrurile cand parintele care trebuie sa plateasca pensia alimentara nu are posibilitatea sa o faca ?
Spre exemplu, daca:
- este student
- este somer si nu primeste ajutor de somaj
- lucreaza pe unde apuca, cu ziua
etc.
Poate fi considerata aceasta situatie abandon de familie ?

Multumesc,
Florin
Cel mai recent răspuns: florinmantescu , utilizator 13:27, 8 Iulie 2009
In continutul constitutiv al infractiunii regasim expresia "cu rea vointa" , ceea ce ne conduce catre intentie , ca forma de vinovatie.Or , in lipsa veniturilor nu exista regasim acea intentie , acea rea vointa cu privire la plata pensiei de intretinere , ci o imposibilitate a tatalui de a-si indeplini obligatiile ce-i incumba.
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In minunata noastra Romania, nimic nu mai este de mirare...... In justitie, politie, totul depinde de cel care instrumenteaza cauza si logica pe care intelege sa o aplice....

Rasfoind jurisprudenta - Sentinţă civilă nr. 841 (13.05.2004) Pensie de întreţinere. Stabilire cuantum la venitul minim pe economie în situaţia în care persoana obligată la plata pensiei de întreţinere obţine venituri mai mici decât venitul minim pe economie.

"În situaţia în care cel care urmează să fie obligat la plata pensiei de întreţinere nu realizează venituri, baza de calcul asupra căreia se aplică cotele prevăzute de art.94 din Codul familiei, o reprezintă venitul minim pe economie.
Prin sentinţa civilă nr.841 din 13.05.2004 a Judecătoriei Balş s-a admis cererea de majorare pensie întreţinere formulată de reclamantă,în numele şi ca reprezentant legal al minorului, împotriva soţului pensionar. S-a motivat că în cazul în care cel care urmează să fie obligat la plata pensiei de întreţinere este pensionar şi cuantumul lunar al pensiei este sub nivelul minim pe economie, cuantumul pensiei la plata căreia urmează să fie obligat, se va stabili la nivelul salariului minim pe economie. În caz contrar, ar fi inechitabil ca o persoană care nu realizează venituri să fie obligată la plata unei pensii mai mari decât cel care realizează venituri sub venitul minim pe economie."


Instanta o sa considere salariul minim pe economie. Altfel se pune intrebarea, cum te intretii, din ce traiesti. La acest salariu minim se calculeaza pensia minorului.Daca, nu exista nici aceasta posibilitate, atunci se fac alte demersuri se apeleaza la Protectia Copilului, internarea intr-un asezamant de stat. Adica, problema nu este chiar asa simpla, nu am, nu dau si ca urmare nu sunt de rea credinta. Buna credinta se analizeaza fata de mai multe puncte de reper, inclusiv daca ma intereseaza copilul si ce demersuri am facut in sensul de a nu-l lasa de izbeliste. Se va face si o ancheta sociala.Intotdeauna o sa prevaleze interesul copilului.
Inocentia
@m_ella2005.
Sigur speta aceea nu-i din vreo culegere de PERLE? Ca intr-una de jurisprudenta eu n-as fi pus-o.

m_ella2005 a scris:

s-a admis cererea de majorare pensie întreţinere formulată de reclamantă,în numele şi ca reprezentant legal al minorului, împotriva soţului pensionar. S-a motivat că în cazul în care cel care urmează să fie obligat la plata pensiei de întreţinere este pensionar şi cuantumul lunar al pensiei este sub nivelul minim pe economie, cuantumul pensiei la plata căreia urmează să fie obligat, se va stabili la nivelul salariului minim pe economie. În caz contrar, ar fi inechitabil ca o persoană care nu realizează venituri să fie obligată la plata unei pensii mai mari decât cel care realizează venituri sub venitul minim pe economie."



Obligatia de intretinere se stabileste si in raport cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
In notiunea de mijloace intra si aptitudinea de a munci.
Principial, cel capabil de munca nu poate fi scutit de indeplinirea obligatiei de intretienere pentru ca are posibilitatea de a realiza un venit.
Si in acest caz (poti sa muncesti, dar nu vrei ori mai rau iti ascunsi veniturile) chiar in lipsa oricaror dovezi cu privire la venituri, s-a ajuns la concluzia jurisprudentiala (nu scrisa ad literam pe undeva) ca persoana capabila de munca sa fie obligata la plata unei pensii pentru minor, in limita unei contributii minime, calculata in raport cu venitul minim. De ce? Pentru ca SE PREZUMA existenta unor venituri ale persoanei capabile de munca, deoarece altfel nu s-ar explica cum isi asigura ea insasi existenta.
Daca n-ar fi asa, atunci cu o simpa demisie, cineva chemat in judecata s-ar scuti de plata pensiei. (ceea ce nu poate fi admis).

In acest fel cel apt de munca, dar care nu vrea, este indemnat sa o faca pentru a-si executa obligatia de intretinere.

Dar cum sa-i spui unui pensionar (care, intre altele, nu mai este prezumat a fi apt de munca): Mars la munca!!?? si castiga matale badie mai mult decat ti-a dat statu' pensie.!!! Cum adica!? Chiar indraznesti sa traisti dintr-o pensie asa de mica!? #-o

De fapt, in speta asta, instanta a incalcat legea prin depasirea plafonului legal. Nu l-a obligat pana la o patrime din venituri, ci pana la o patrime din cat a vrut ea... (mai mult de o patrime din veniturile lui).
Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
romascanu, moderator
Solutia este afisata la sectiunea jurisprudenta a Judecatoriei Bals.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere raportata la salariul minim pe economie  Loredana Puscasu Loredana Puscasu In urma divortului s-a stabilit in sarcina sotului suma de 200 ron lunar raportata la nivelul salariului nimim pe economie insa el a facut apel si instanta de ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie intretinere ContSters71734 ContSters71734 Fostul meu sot are in ingrijire fetita noastra,mentionez ca am platit pensie alimentara,el acum solicita la judecatorie \'\'majorarea pensiei alimentare\'\',as ... (vezi toată discuția)
Stabilire cuantum pensie alimentara ulises10 ulises10 stie cineva cum se va calcula cuantia pensiei alimentare daca parintele care trebuie sa o plateasca are venitul real mult mai mic (demonstrabil cu documente) ... (vezi toată discuția)