Ce venituri mai realizeaza?Cele sporadice , precum indemnizatii , diurne , premii , recompense nu sunt avute in vederea calcularii cuantumului pensiei de intretinere.
Intr-adevar realizeaza venituri sporadice din care se intretine insa intrebarea mea e legata de pensia sa de boala. Pensia de boala intra la calculul stabilirii pensiei de intretinere? De ce instanta de fond a stabilit pensia de intretinere la nivelul salariului minim pe economie desi la dosar era depusa o copie dupa cuponul de pensie? Pensia de boala este revizuibila si in fiecare an trebuie sa mearga la comisie pentru a putea beneficia de pensie. Ce argumente pot invoca in fata instantei de recurs pentru a obtine ca pensia de intretinere pentru cei 2 copii sa fie stabilita la nivelul salariului minim pe economie?
Pensia de boala e destinata intretinerii personale.
Salariul minim pe economie e 600 Ron , instanta individualizeaza cuantumul pensiei de intretinere prin valoarea neta a acestuia , iar plafonul maximal pentru doi copii e de 1/3 din acest venit , conform Codului familiei , art.43.
Multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine insa acesta sa fie oare singurul argument pe care-l pot invoca in fata instantei de recurs? Ce alte argumente as mai putea aduce instantei deoarece chiar si asa suma de 200 ron este enorm de mica pentru intretinerea a 2 copii din care unul este la camin unde trebuie sa platesc cam 140 ron pe luna si este si bolnav iar in perioada de iarna dau foarte multi bani pe medicamente naturiste si imunitare. Eu am renuntat la tratamentul meu pentru inima din lipsa banilor si pentru a reusi sa-i iau copilului medicamente pentru a-i intari organismul. Nu sunt sigura ca instanta va fi miscata de situatia mea si de greutatile pe care eu le intampin cu cresterea celor 2 copii. Fostul sot chiar si cu pensia de boala din care i se retine pensia de intretinere se descurca si isi permite telefon mobil si mai ales isi permite sa fumeze insa cand e vorba de copii mereu spune ca nu are, il ia pe nu in brate si s-a terminat discutia. Va rog sa ma ajutati si cu alte solutii si argumente pentru a le invoca in fata instantei de recurs.
Daca cel obligat la plata pensiei de intretinere primeste pensie, instanta nu are cum raporta obligatia la intretinere la salariul minim pe economie, ci la valoarea pensiei pe care acesta o incaseaza. Nu are relevanta faptul ca pensia de boala este revizuibila si in fiecare an trebuie sa mearga la comisie pentru a putea beneficia de pensie. Si salariile sunt revizuibile. Dv aveti posibilitatea de a introduce actiuni de majorare a cuantumului in functie de cum se schimba nevoia copiilor si mijloacele debitorului. Veniturile sporadice nu vor fi luate in calcul de catre instanta tocmai datorita caracterului sporadic al acestora. La stabilirea cuantumului, de regula, instanta tine cont de veniturile constante realizate in ultimele sase luni depunerii cererii de chemare in judecata; in cazul pensionarii in aceasta perioada de sase luni se va avea in vedere pensia.
Faptul ca instana de fond a stabilit cuantumul la salariul minim pe economie, desi la dosar era depus cuponul de pensie, nu demonstreaza decat faptul ca judecatorul nu a acordat atentie inscrisurilor depuse la dosar. Ca drept dovada, instanta de apel a modificat cuantumul acesteia in functie de mijloacele celui obligat la plata, adica raportal la valoarea pensiei pecare o primeste. Cand intretinerea este datorata pentru doi copii ea va fi stabilita pana la 33 % din posibilitatile debitorului, undeva la 128 lei pentru ambii copii in cazul dv.
Poate ca pentru dv. pensia de boala nu reprezinta castigul din munca asa cum prevede codul familiei, dar din punct de vedere legal, pensia, fie ea de boala, anticipata, de varsta, de handicap,etc., reprezinta venitul celui care o primeste. Pensia fiind un drept acordat de lege,nimeni nu ilpoate obliga pe pensioar sa mai si lucreze dat fiind faptul ca valoarea acesteia nu se ridica la valoarea salariului minim pe economie.
A solicita instantei ca obligatia de intretinere sa fie raportata la salariul minim pe economie deoarece mijloacele debitorului nu ating acest nivel, este ca si cum ati solicita instantei ca obligatia de intretinere sa fie raportata la salariul vecinului deoarece este mai mare ca al debitorului.
Oricum, modificarea hotararii in recurs se va putea face numai pentru motivele prevazute de art. 304 Cod procedura civila.