avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere raportata la salariul minim pe ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere raportata la salariul minim pe economie

In urma divortului s-a stabilit in sarcina sotului suma de 200 ron lunar raportata la nivelul salariului nimim pe economie insa el a facut apel si instanta de apel i-a micsorat suma pentru pensia de intretinere in raport cu pensia de boala pe care fostul sot o primeste. Amintesc faptul ca fostul sot are o pensie de boala de 390 ron dar realizeaza si venituri lucrand ocazional. Desi in intampinarea facuta de mine la apelul sotului si desi am insistat ca instanta sa audieze martori la care fostul sot a executat diverse munci de pe urma carora a castigat sume de bani, instanta nu a audiat nici un martor si a micsorat pensia de intretinere pentru cei 2 minori aflati in grija mea. Va rog sa ma sfatuiti ce argumente pot aduce instantei de recurs pentru a putea obtine ca nivelul pensiei de intretinere sa ramana ca procent din salariul minim peeconomie. Pensia de boala nu reprezinta castig din munca asa cumprevede codul familiei, totusi de ce este luata in calcul la stabilirea pensiei de intretinere pentru cei 2 minori si veniturile sala in afara pensiei nu sunt luate in calcul? Am nevoie de sfaturi si de ajutor!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 12:32, 22 Decembrie 2009
Ce venituri mai realizeaza?Cele sporadice , precum indemnizatii , diurne , premii , recompense nu sunt avute in vederea calcularii cuantumului pensiei de intretinere.
Intr-adevar realizeaza venituri sporadice din care se intretine insa intrebarea mea e legata de pensia sa de boala. Pensia de boala intra la calculul stabilirii pensiei de intretinere? De ce instanta de fond a stabilit pensia de intretinere la nivelul salariului minim pe economie desi la dosar era depusa o copie dupa cuponul de pensie? Pensia de boala este revizuibila si in fiecare an trebuie sa mearga la comisie pentru a putea beneficia de pensie. Ce argumente pot invoca in fata instantei de recurs pentru a obtine ca pensia de intretinere pentru cei 2 copii sa fie stabilita la nivelul salariului minim pe economie?
Pensia de boala e destinata intretinerii personale.
Salariul minim pe economie e 600 Ron , instanta individualizeaza cuantumul pensiei de intretinere prin valoarea neta a acestuia , iar plafonul maximal pentru doi copii e de 1/3 din acest venit , conform Codului familiei , art.43.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine insa acesta sa fie oare singurul argument pe care-l pot invoca in fata instantei de recurs? Ce alte argumente as mai putea aduce instantei deoarece chiar si asa suma de 200 ron este enorm de mica pentru intretinerea a 2 copii din care unul este la camin unde trebuie sa platesc cam 140 ron pe luna si este si bolnav iar in perioada de iarna dau foarte multi bani pe medicamente naturiste si imunitare. Eu am renuntat la tratamentul meu pentru inima din lipsa banilor si pentru a reusi sa-i iau copilului medicamente pentru a-i intari organismul. Nu sunt sigura ca instanta va fi miscata de situatia mea si de greutatile pe care eu le intampin cu cresterea celor 2 copii. Fostul sot chiar si cu pensia de boala din care i se retine pensia de intretinere se descurca si isi permite telefon mobil si mai ales isi permite sa fumeze insa cand e vorba de copii mereu spune ca nu are, il ia pe nu in brate si s-a terminat discutia. Va rog sa ma ajutati si cu alte solutii si argumente pentru a le invoca in fata instantei de recurs.
Daca cel obligat la plata pensiei de intretinere primeste pensie, instanta nu are cum raporta obligatia la intretinere la salariul minim pe economie, ci la valoarea pensiei pe care acesta o incaseaza. Nu are relevanta faptul ca pensia de boala este revizuibila si in fiecare an trebuie sa mearga la comisie pentru a putea beneficia de pensie. Si salariile sunt revizuibile. Dv aveti posibilitatea de a introduce actiuni de majorare a cuantumului in functie de cum se schimba nevoia copiilor si mijloacele debitorului. Veniturile sporadice nu vor fi luate in calcul de catre instanta tocmai datorita caracterului sporadic al acestora. La stabilirea cuantumului, de regula, instanta tine cont de veniturile constante realizate in ultimele sase luni depunerii cererii de chemare in judecata; in cazul pensionarii in aceasta perioada de sase luni se va avea in vedere pensia.
Faptul ca instana de fond a stabilit cuantumul la salariul minim pe economie, desi la dosar era depus cuponul de pensie, nu demonstreaza decat faptul ca judecatorul nu a acordat atentie inscrisurilor depuse la dosar. Ca drept dovada, instanta de apel a modificat cuantumul acesteia in functie de mijloacele celui obligat la plata, adica raportal la valoarea pensiei pecare o primeste. Cand intretinerea este datorata pentru doi copii ea va fi stabilita pana la 33 % din posibilitatile debitorului, undeva la 128 lei pentru ambii copii in cazul dv.
Poate ca pentru dv. pensia de boala nu reprezinta castigul din munca asa cum prevede codul familiei, dar din punct de vedere legal, pensia, fie ea de boala, anticipata, de varsta, de handicap,etc., reprezinta venitul celui care o primeste. Pensia fiind un drept acordat de lege,nimeni nu ilpoate obliga pe pensioar sa mai si lucreze dat fiind faptul ca valoarea acesteia nu se ridica la valoarea salariului minim pe economie.
A solicita instantei ca obligatia de intretinere sa fie raportata la salariul minim pe economie deoarece mijloacele debitorului nu ating acest nivel, este ca si cum ati solicita instantei ca obligatia de intretinere sa fie raportata la salariul vecinului deoarece este mai mare ca al debitorului.

Oricum, modificarea hotararii in recurs se va putea face numai pentru motivele prevazute de art. 304 Cod procedura civila.

Alte discuții în legătură

Procent pensie alimentara scap.cm scap.cm Buna ziua ! As dori o lamurire pentru urmatoarea situatie: sotul meu a mai fost casatorit si are o fetita pentru care plateste un procent de 25 % din ... (vezi toată discuția)
Legalizare hotarare divort  Loredana Puscasu Loredana Puscasu A dat Dumnezeu si mi-a venit prin posta hotararea de divort insa am observat ca nu este definitiva si irevocabila, ba dimpotiva se precizeaza ca se poate ataca ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara florinmantescu florinmantescu Buna ziua, Citesc in ziare despre oameni care n-au ce pune pe masa condamnati la inchisoare pentru neplata pensiei alimentare. Din cate inteleg, abandonul ... (vezi toată discuția)