avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1036 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neclaritati concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neclaritati concediere

Buna ziua,
Firma la care lucrez se desfiinteaza din motive economice, iar eu am fost anuntat de desfacerea contractului de munca conform art. 65/1.
Precizez ca in contractul de munca se specifica un numar de zile de preaviz in caz de concediere, precum si in caz de demisie, dar contrar acestui lucru, eu am fost concediat fara preaviz.
Mentionez, ca nu am primit salrul pe ultimele 3 luni lucrate, si dupa cum am inteles, nu le vom primi nici pt preaviz.
Nu mi se pare normala aceasta situatie, si as vrea sa stiu, legal, ce pot sa fac in acest moment?
Va multumesc,
P. Adrian.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:26, 22 Iulie 2009
Preavizul trebuie sa va fie anuntat in scris cu semnatura dvs de luare la cunostinta.
Daca nu s-a facut aceastainstiintare veti putea contesta decizia de concedire in instanta, la Tribunalul de care apartineti dupa domiciliul dvs.
Actiunea este scutita de taxe, fiind litigiu de munca.

Drepturile salariale vi le puteti solicita tot in instanta.

Puteti face inatia o sesizare la ITM.

La concediere aveti dreptul si la minim 1 salariu compensatoriu cf codului muncii, la plata conecdiului de odihna neefectuat si la un preaviz de 20 de zile lucrtoare in acre puteti lucra doar 4 ore/zi fiind platit integral.

Va multumesc pt raspunsul dvs. rapid.
Sesizarea la ITM ce ar putea rezolva? Nu cred ca am sa`mi primesc banii rpea repede, pt ca practic, firma nu mai are nici un ban, si nici active.
Ma intereseaza sa`i dau in judecata.
Deci, in momentul de fata pot sa deschid proces pt:
- contestarea deciziei de concediere
- plata salariilor restante
- plata perioadei de preaviz si minim 1 salar compensatoriu cf codului muncii.

Am inteles bine?
Ati inteles bine.

Luati legatura cu un avocat si va adresati judecatoriei din judetul unde aveti domiciliul,sectia Litigii de Munca. Sunteti scutit de taxa de timbru si termenele se judeca cu celeritate (maxin 2 saptamani intre termene). Puteti sa va recuperati si onorariul avocatului ulterior, incluzandu-le in cheltuieli de judecata dar aici va poate sfatui cel mai bine persoana cu care veti colabora.

Mult succes!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
crimson, utilizator
Imi cer scuze, acordarae salariului compensatoriu se face cf Contractactului colectiv de munca unic la nivel national, contract obligatoriu de respecatt de orice angajator(am scris gresit cf codului muncii)
art. 78. - (1) La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.

Dupa ce ati primit decizia de concediere puteti actiona.
Va multumesc tuturor pt. ajutor. Am sa va tin la curent cu rezultate, sper, cat mai rapide.

Alte discuții în legătură

Concediere individuala sau colectiva? meeri_m meeri_m Buna seara! Va rog, daca se poate sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: lucrez (inca? ) la o societate care in momentul de fata mai are aproximativ ... (vezi toată discuția)
Incheiere c.i.m. pe motiv economic catalin_kti catalin_kti pana acum 2 zile am lucrat la o firma de pe platforma dacia, in data de 3 mai am fost anuntati ca urmeaza sa se incheie C.I.M. pe motive economice la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! andu86 andu86 La inceputul lunii decembrie 2009, mi-a s-a comunicat k postul meu se va desfiinta conform statutului...din data de 3.12.2009. si k de la acea data voi fi in ... (vezi toată discuția)