avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala sau colectiva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala sau colectiva?

Buna seara! Va rog, daca se poate sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: lucrez (inca? ) la o societate care in momentul de fata mai are aproximativ 155 angajati (s-au tot facut restructurari din iunie pana in prezent); in primele zile din luna noiembrie a aparut zvon ca vor sa trimita toata lumea in somaj cu data de 1Dec, apoi, in data de 13Noiembrie ne-a dat niste instintari de preaviz, cum ca incepand cu data de 3Dec ni se desfinteaza postul din motive economice, instintare care avea data de 3Noiembrie trecuta (10 zile in urma). Am inteles ca erau anuntate 129 persoane din societate, apoi tacere pana la sfarsitul lunii cand am fost anuntati ca se modifica data, si vom fi concediati din 7Decembrie. Vineri, 4Dec. o parte dintre angajati, cei care erau la munca au primit decizii, eu nu am primit, insa am decizia unui coleg, insa luni vreau sa stiu ce pot face cand imi va da si mie decizia. Decizia, pe langa ca are multe greseli gramaticale, spune ca este concediere individuala, are Data primirii 30.11.2009, mai vreau sa va spun Art.1 din decizie : " Incepand cu data de 07.12.2009 inceteaza contractul individual de munca al domnului.... ( conform art.58 coroborat cu art.65 si art.66 din Legea nr.53/2003)". Mai am de precizat ca salariile sunt intarziate, adica avem luat avansul pentru luna septembrie. Eu am tot citit aici pe forum, in codul muncii, si ma asteptam sa fie concediere colectiva....si surpriza. Intrebarile mele:
-Cum ma afecteaza pe mine ca si angajat daca este concediere colectiva sau individuala? E vorba de acele salarii compensatorii? Imi puteti spune daca la concedierea individuala exista salarii compensatorii Si daca in contractul colectiv de munca nu sunt specificate salarii compensatori, am inteles ca se ia dupa Contractul colectiv de munca la nivel national sau pe ramura? Cate? Societatea are mai multe domenii de activitate: instalatii, constructii, matriterie.
-Suntem mai multi angajati care dorim sa mergem in judecata pentru salarii iar acum vrem sa stim ce facem si cu aceasta decizie. Daca contestam decizia, putem sa invocam ca este concediere individuala si nu colectiva (pt acel/e salariu/i compensatorii)? Daca avem de gand sa contestam decizia, semnam ca am primito? Care este procedura?
Daca contestam decizia vom ramane angati? Putem sa punem si actele de somaj???
Credeti sincer ca avem vreo sansa sa ne castigam drepturile?
Va rog mult sa ma ajutati cu raspunsuri!!! Multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: meeri_m , utilizator 22:06, 6 Decembrie 2009
Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într -o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

Este o concediere colectiva si angajatorul trebuie sa urmeze prevederile art.68 - 75 din codul muncii.
Preavizul este de 20 de zile lucratoare si produce efecte de la data comunicarii sau o alta data ulterioare comunicarii.
Beneficiati de plati compensatorii. Daca nu aveti CCM unitate sau pentru obiectul principal de activitate nu este incheiat un CM la nivel de ramura se aplica CCMUN.
Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţ i, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
e) instanta unde poate fi contestata.

Daca considerati ca nu sunt indeplinite cerintele legale puteti sesiza ITM (procedura mai greoaie ca termen de raspuns) sau contesta in instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Decembrie 2009
ContSters42179, utilizator
1. Daca este concediere colectiva , atunci incetarea raportului de munca nu se face in baza art.65 alin.C.mun. , ci in baza art.66 C.mun.

2. Fie ca este vorba despre o concediere individuala, fie ca este vorba despre o concediere colectiva , salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

3. În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Art.78 alin.1 din CCMN stipuleaza ca, la încetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.


4. Daca doriti dupa semnarea deciziei de concediere o puteti contesta in termen de 30 de zile de la data primirii la Tribunalul Judetean in a carui raza aveti domiciliu. In acesta cerere, puteti solicita si plata drepturilor salariale restante.
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns!
As dori insa sa va mai intreb:
-Acest salariu compensatoriu de care spuneti, de unde stiu eu ca il voi primi? Nu trebuie sa apara undeva scris ca-l voi primi? In decizie sau unde? Si exista un termen pana cand sa -l primesc, adica in x zile, luni???
-Daca sunt indeplinite conditiile pentru concediere colectiva, iar societatea dispune concediere individuala, cazul nostru, ce avantaje/dezavantaje sunt de ambele parti???? Eu nu vreau sa contest decizia ca ma concediaza, vreau doar sa se faca in mod legal, si sa dispun de toate drepturile. Daca raman asa, cu concediere individuala am de pierdut ceva? Ce anume??? Sau are societatea de castigat ceva? (Stiu ca daca este concediere colectiva, firma nu mai poate reangaja pe acelasi post timp de 9luni o alta persoana pana nu sunt eu anuntata...la concediere individuala cum este? ).
-Daca eu vreau sa contest in instanta, merg maine, luni, 7Decembrie, iau decizia, semnez, si apoi merg in instanta cu decizia? Trebuie sa-i anunt la societate ca voi merge in instanta? Stiu ca pe baza deciziei ei imi opereaza pe cartea de munca, ma gandesc ca daca ei nu stiu de intentia mea pot opera in cartea de munca!
-Spuneam mai sus, ca pe decizie apare data primirii 30Noiembrie 09, la acea data nici nu erau facute deciziile, pierd 7 zile din dreptul meu la contestatie, pot sa tai data lor si sa scriu data la care am primit decizia? Si cele 30 zile in care pot face contestatie sunt zile calendaristice sau lucratoare?
-Daca merg in instanta, am nevoie de avocat?
1. In primul rand trebuie sa aveti rabdare sa va raspunda cineva care stie si care are timp pentru asta. Nici un consultant nu este obligat sa o faca (v. Regulamentul forumului). Daca insistati asa s-ar putea sa nu primiti raspuns.
2. Daca nu primiti salariul compensator la data cand primiti ultimul salariu pe statul de plata atunci aveti posibilitatea sa dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul. Fiin litigiu de munca nu platiti taxe. Atentie: termenul de prescriptie pentru salariul compensator este de 6 luni de la data concedierii.
3. Concedierea colectiva este o procedura mai greoaie pentru angajator. pentru salariat nu este nimic deosebit intre ele cu exceptia cazului in care in CCM al unitatii sau al ramurii sunt prevazure mai multe salarii compensatorii sau alte prevederi mai favorabile.
4. Dupa primirea deciziei de concediere o puteti contesta la Tribunal, asa cum v-am spus mai sus. Nu conteaza daca decizia este operat in carnetul de munca. Daca veti avea castig de cauza, prin hotararea judecatoreasca se vor face rectificarile necesare.
5. Nu e obligatoriu sa anuntati angajatorul ca il dati in judecata.
6. Contestatia se depune in 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei de concediere.
7. Ar fi bine sa aveti un avocat pe dreptul muncii iar onorariul acestuia il recuperati prin cheltuielile de judecata pe care le cereti angajatorului (daca veti castiga procesul).
Interdictia prevazuta de Codul Muncii de a nu mai face angajari timp de 9 luni de zile se aplica numai concedierilor colective.
In aczul concedierilor individuale nu exista aceasta interdictie. De asemenea, art. 65 nu reglementează în sarcina angajatorului obligaţiile de diligenţă de a oferi salariatului care urmează a fi concediat un alt loc de muncă vacant.

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva vs concedieri unul cate unul lauricafl lauricafl Buna ziua! Daca in CCM la nivel de unitate (ramura comert) este stipulat ca in cazul concedierilor colective se primesc 2 salarii compensatorii (care este ... (vezi toată discuția)
Preaviz antedatat - legal sau nu ? pvsilviu pvsilviu Am primit dis de dimineata mareata veste ca sunt in preaviz . Problema este ca are ca data 19.01.2010 si azi suntem in 25 . Este legal sau nu ? Plus ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala...un sfat, va rog! lilisor24 lilisor24 Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este ... (vezi toată discuția)