avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere individuala sau colectiva?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere individuala sau colectiva?

Buna seara! Va rog, daca se poate sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: lucrez (inca? ) la o societate care in momentul de fata mai are aproximativ 155 angajati (s-au tot facut restructurari din iunie pana in prezent); in primele zile din luna noiembrie a aparut zvon ca vor sa trimita toata lumea in somaj cu data de 1Dec, apoi, in data de 13Noiembrie ne-a dat niste instintari de preaviz, cum ca incepand cu data de 3Dec ni se desfinteaza postul din motive economice, instintare care avea data de 3Noiembrie trecuta (10 zile in urma). Am inteles ca erau anuntate 129 persoane din societate, apoi tacere pana la sfarsitul lunii cand am fost anuntati ca se modifica data, si vom fi concediati din 7Decembrie. Vineri, 4Dec. o parte dintre angajati, cei care erau la munca au primit decizii, eu nu am primit, insa am decizia unui coleg, insa luni vreau sa stiu ce pot face cand imi va da si mie decizia. Decizia, pe langa ca are multe greseli gramaticale, spune ca este concediere individuala, are Data primirii 30.11.2009, mai vreau sa va spun Art.1 din decizie : " Incepand cu data de 07.12.2009 inceteaza contractul individual de munca al domnului.... ( conform art.58 coroborat cu art.65 si art.66 din Legea nr.53/2003)". Mai am de precizat ca salariile sunt intarziate, adica avem luat avansul pentru luna septembrie. Eu am tot citit aici pe forum, in codul muncii, si ma asteptam sa fie concediere colectiva....si surpriza. Intrebarile mele:
-Cum ma afecteaza pe mine ca si angajat daca este concediere colectiva sau individuala? E vorba de acele salarii compensatorii? Imi puteti spune daca la concedierea individuala exista salarii compensatorii Si daca in contractul colectiv de munca nu sunt specificate salarii compensatori, am inteles ca se ia dupa Contractul colectiv de munca la nivel national sau pe ramura? Cate? Societatea are mai multe domenii de activitate: instalatii, constructii, matriterie.
-Suntem mai multi angajati care dorim sa mergem in judecata pentru salarii iar acum vrem sa stim ce facem si cu aceasta decizie. Daca contestam decizia, putem sa invocam ca este concediere individuala si nu colectiva (pt acel/e salariu/i compensatorii)? Daca avem de gand sa contestam decizia, semnam ca am primito? Care este procedura?
Daca contestam decizia vom ramane angati? Putem sa punem si actele de somaj???
Credeti sincer ca avem vreo sansa sa ne castigam drepturile?
Va rog mult sa ma ajutati cu raspunsuri!!! Multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: meeri_m , utilizator 22:06, 6 Decembrie 2009
Va multumesc mult pentru timpul acordat sa-mi raspundeti!
Nu sunt in domeniu, pentru aceasta am si cerut ajutor specializat; ca si concluzie la toate raspunsurle dumneavoastra ( sper sa nu gresesc cu ceva, si daca o fac va rog tare mult sa ma corectati, gandesc din prizma unui inginer si pot gresi, in plus nu inteleg foarte bine termenii juridici), ar fi:
In problema ridicata de mine este vorba de concediere colectiva insa angajatorul a ales varianta concedierii individuale pentru ca este o procedura mai usoara, si chiar daca este concediere individuala voi primii un salariu compensatoriu, pentru faptul ca, concedierea, nu este din motive ce tin de persoana salariatului (asta pentru ca in CCM al societatii nu sunt specificate mai multe salarii compensatorii sau alte favoruri). Acest salariu compensatoriu trebuie sa apara pe statul de plata odata cu ultimul salariu. Nu am inteles cand este obligata societatea sa plateasca ultimul salariu+salariu compensatoriu, la ce interval de timp maxim dupa data concedierii, sau la data in care esti concediat trebui sa ai platite toate drepturile salariale? Nu am inteles ce a spus domnul tudorvaleriu, ca salariu compensatoriu se prescrie in 6luni, adica daca in maxim 6luni de la data conedierii nu am primit salariu compensatoriu se anuleaza, nu o sa-l mai primesc niciodata?
Normal este ca la data cand se achita ultimul salariu sa primiti si acest salariu compensatoriu .. termenul de 6 luni este un termen de prescriptie , termen in care puteti deschide o actiune in instanta impotriva angajatorului daca acesta nu va plateste acest salariu compensatoriu. Termenul incepe sa curga de la data incetarii raportului de munca.

Dupa acest termen , numai prin bunavointa angajatorului il mai puteti primi ... intrucat daca introduceti actiune in justitie impotriva angajatorului pentru neplata acestui salariu dupa expirarea lui, instanta va va respinge cererea ca fiind tardiv depusa.
Inca o data multumiri pentru amabilitatea si timpul acordat!
Daca incepand cu data de 7Dec mi s-a desfintat postul, cand trebuie sa primesc ultimul salariu si salariul compensatoriu??? In maxim 6luni? mi se pare cam mult.....
meeri_m a scris:

Inca o data multumiri pentru amabilitatea si timpul acordat!
Daca incepand cu data de 7Dec mi s-a desfintat postul, cand trebuie sa primesc ultimul salariu si salariul compensatoriu??? In maxim 6luni? mi se pare cam mult.....


In maximul de 6 luni , va puteti adresa instantei de judecata pentru a-l obliga pe angajator la plata acestui salariu daca acesta nu vi-l achita odata cu drepturile salariale la zi.
Dvs aveti dreptul sa-l solicitati de la data incetarii c.i.m. ....:)
Dupa cum am spus si la inceput, atat eu, cat si aproximativ alti 100 angajati ai societatii ne aflam in situatia cu intarzieri salariale foarte mari, adica suntem cu salariu la avans pentru luna sptembrie, in plus, majoritatea avem si concediul legal neefectuat, in plus, am muncit si pe toata perioada de preaviz, cand am citit ca aveam dreptul sa muncim jumatate de norma sa zic asa, asta datorita faptului ca instiintarile de concediere au fost datate cu data precedenta....iar acum aceasta decizie, la fel datata cu data precedenta, si cu concediere individuala si nu colectiva cum ar trebui, noi vrem sa mergem in judecata, si din cate am inteles aici, am putea merge si maine la Tribunal.
Putem contesta decizia de concediere, sa motivam ca nu este operata ca decizie colectiva cu toate ca indeplineste toate conditiile ci una individuala? ( daca societatea are 154 angajati, concediere colectiva inseamna concediati in interval de 30 zile cel putin 16 angajati...la noi vor fi 80-100....)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva vs concedieri unul cate unul lauricafl lauricafl Buna ziua! Daca in CCM la nivel de unitate (ramura comert) este stipulat ca in cazul concedierilor colective se primesc 2 salarii compensatorii (care este ... (vezi toată discuția)
Preaviz antedatat - legal sau nu ? pvsilviu pvsilviu Am primit dis de dimineata mareata veste ca sunt in preaviz . Problema este ca are ca data 19.01.2010 si azi suntem in 25 . Este legal sau nu ? Plus ca nu ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala...un sfat, va rog! lilisor24 lilisor24 Incepand cu 3 ian 2009, postul pe care l-am ocupat s-a desfiintat. Mi s-a prezentat o decizie de restructurare a postului pe care am semnat-o. Precizez ca este ... (vezi toată discuția)