avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intoarcerea executarii in cazul admiterii recursului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intoarcerea executarii in cazul admiterii recursului impotriva sentintei de reintegrare in munca

Stimati colegi supun pre dezbatre urmatorul articol deosebit de interesant, drept urmare astept cu nerabdare opiniile d-voastra, opinie lansata de catre dr. Andrei Savescu:

"1. Din coroborarea dispozitiilor art. 289 cu dispozitiile art. 277 si 278 din Codul muncii [1], rezulta ca, pentru a evita savarsirea infractiunilor incriminate de art. 277 si 278, angajatorul va trebui sa procedeze la executarea sentintei primei instante privind plata salariilor si reintegrarea in functie a salariatului, chiar daca a declarat recurs impotriva sentintei. In cazul in care instanta de recurs, admitand recursul, modifica sentinta primei instante sau caseaza sentinta cu evocarea fondului si respinge cererea reclamantului salariat de anulare a deciziei de concediere, precum si in cazul in care instata de recurs caseaza cu trimitere, se va pune problema modalitatii in care va actiona angajatorul.

2. Prin admiterea recursului si desfiintarea sentintei prin care s-a dispus reintegrarea decizia de concediere ramane in fiinta. Asadar angajatorul nu trebuie sa emita o noua decizie de concediere [2].

3. In ce priveste aspectele patrimoniale, avand in vedere ca nu exista dispozitii in Codul muncii care sa rezolve situatia mentionata, urmeaza a fi aplicate dispozitiile dreptului comun referitoare la intoarcerea executarii, continute in art. 4041-4043 din Codul de procedura civila [3]. Practic, in aceasta situatie, angajatorul are la dispozitie doua posibilitati.

4. Angajatorul are posibilitatea sa ceara intoarcerea executarii printr-o cerere separata adresata instantei competente sa solutioneze conflictele de munca in prima instanta, tribunalul.

5. Angajatorul are si posibilitatea sa formuleze o cerere de restabilire a situatiei anterioare adresata chiar instantei care solutioneaza recursul, in cuprinsul cererii de recurs. In acest caz, considerentele si dispozitivul deciziei vor contine, pe langa dispozitiile obisnuite (modificarea sau casarea sentintei recurate, respingerea contestatiei salariatului, constatarea legalitatii si temeiniciei deciziei de concediere), si dispozitii referitoare la intoarcerea executarii, adica la restituirea despagubirilor platite salariatului si a cheltuielilor de judecata.

____________________

[1] Codul muncii:

"Art. 289 - Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept."

"Art. 277 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

Art. 278 - Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda."

[2] A se vedea S. Beligradeanu, Modul in care trebuie procedat in cazul reintegrarii in munca a salariatului drept consecinta a punerii in executare a unei hotarari judecatoresti definitive care, ulterior, este modificata sau casata in urma admiterii recursului angajatorului, in Dreptul nr. 1/2005, pp. 82-85

[3] Codul de procedura civila:

"Art. 4041 - (1) In toate cazurile in care se desfiinteaza titlul executoriu sau insasi executarea silita, cel interesat are dreptul la intoarcerea executarii, prin restabilirea situatiei anterioare acesteia.
(2) Bunurile asupra carora s-a facut executarea se vor restitui celui indreptatit.
(3) In cazul in care executarea silita s-a facut prin vanzarea unor bunuri mobile, intoarcerea executarii se va face prin restituirea de catre creditor a sumei rezultate din vanzare, actualizata in functie de rata inflatiei, cu exceptia situatiei cand isi gaseste aplicare art. 449.

Art. 4042 - (1) In cazul in care instanta judecatoreasca a desfiintat titlul executoriu sau actele de executare, la cererea celui interesat, va dispune, prin aceeasi hotarare, si asupra restabilirii situatiei anterioare executarii.
(2) Daca instanta care a desfiintat hotararea executata a dispus rejudecarea in fond a procesului si nu a luat masura restabilirii situatiei anterioare executarii, aceasta masura se va putea dispune de instanta care rejudeca fondul.
(3) Daca nu s-a dispus restabilirea situatiei anterioare executarii in conditiile alin. 1 si 2, cel indreptatit o va putea cere instantei judecatoresti competente potrivit legii.

Art. 4043 - Daca titlul executoriu emis de un alt organ decat o instanta judecatoreasca a fost desfiintat de acel organ sau de un alt organ din afara sistemului instantelor judecatoresti, iar modalitatea restabilirii situatiei anterioare executarii nu este prevazuta de lege ori, desi este prevazuta, nu s-a luat aceasta masura, ea se va putea obtine pe calea unei cereri introduse la instanta prevazuta de art. 4042 alin. 3."

Cel mai recent răspuns: ContSters82334 , utilizator 18:16, 14 Iulie 2009
Buna seara,
Sunt intr-o situatie aproape similara, adica:
am castigat pe fond procesul cu angajatorul, acesta a facut recurs care este pe rol, dar in acelasi timp mi-a facut si somatie sa ma prezint in timp de 24 de ore la servici pentru reintegrare, eu fiind in prezent somer.Inca nu se stie daca angajatorul va castiga in recurs, dar el deja a inceput masurile de represalii impotriva mea si anume: m-am prezentat la servici in baza somatiei , eu lucrand in vanzari aveam inainte de concediere masina de servici, laptop si telefon ca si ceilalti colegi, iar acum la reintegrare nu mi s-a dat nimic din cele avute anterior, mi s-a spus sa nu stau cu colegii in birou ca-i deranjez si sa stau in depozit cu femeile care ambaleaza marfa fara sa mi se dea de lucru.Dupa o saptamana patronul imi cere raport de activitate pe perioada trecuta.I-am spus ca nu am primit nici o fisa postului ca sa stiu ce am voie sa fac sau nu, iar el mi-a emis un avertisment scris cu data de 14.07.2009 si in acelasi timp mi-a dat si fisa postului pe care am semnat-o ca am luat la cunostiinta in data de 14.07.2009.Problema care se pune este urmatoarea: eu nu am acces la clienti, n-am telefon, n-am masina ca si ceilalti colegi nu am cum sa-mi desfasor activitatea iar avertismentele vor curge si nu stiu care este calea de iesire

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea sentintei desepe01 desepe01 Doresc sa aflu, daca asupra unei sentinta irevocabile, prin care am castigat niste drepturi salariale, care au si fost platite deja de ordonatorul principal ... (vezi toată discuția)
Executare silita- blocare conturi stf_stf stf_stf buna ziua am fost executat silit si mi-au fost blocat contul bancar .Am depus contestatie la executare si am urmatoarea intrebare: daca platesc suma din ... (vezi toată discuția)
Cum se pot recupera diferentele de salariu platite in plus unui salariat ? oanaportar oanaportar In instanta, salariatul a castigat initial o marire de salar, iar institutia i-a acordat la salariu in plus, lunar, diferente de bani. Intre timp, salariatul ... (vezi toată discuția)