avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... DOSAR indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

DOSAR indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Am o nelamurire in ceea ce priveste acordarea indemnizatiei pt cresterea copilului pana la 2 ani. Eu detin doua contracte de munca, unul cu norma intreaga la o societate si unul cu norma partiala la societatea la care sunt administrator. Pe data de 12.05.2015 a fost ultima zi de concediu de maternitate. Zilele acestea urmeaza sa imi depun la primarie dosarul pentru indemnizatie. Recent am auzit ca as putea sa nu beneficiez de indemnizatie din cauza ca detin calitatea de administrator si am inceput demersurile la ONRC pentru a iesi din aceasta societate, numai ca vor fi vreo 2 luni din perioada de concediu de crestere a copilului in care figurez cu aceasta calitate. Societatea nu a inreggistrat venituri decat in luna februarie 2015, iar eu nu am retras niciodata dividende din aceasta, deoarece mereu a fost pe pierdere (practic, e o societate fara prea multa activitate). Ar mai fi de mentionat si faptul ca in luna iunie s-au incasat de la Casa de Sanatate sumele aferente concediului de maternitate. Intrebarea mea este: credeti ca as putea pierde dreptul la indemnizatie in totalitate sau pentru lunile in care inca mai figurez ca administrator? #-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:16, 8 Iulie 2015
"... am auzit ca as putea sa nu beneficiez de indemnizatie din cauza ca detin calitatea de administrator ..."

OUG 111/2010
art.2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

Asadar, acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de calitatea dvs de administrator al unei S.C.
Nici OUG 111/2010 si nici Normele de aplicare a acesteia nu prevad o astfel de conditie.

Singurul impediment care ar putea fi este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in aceasta calitate - administrator S.C.

Primiti vreo indemnizatie sau nu in calitate de administrator S.C.?
Absolut nicio indemnizatie sau alt venit (in afara de salariul pe care l-am avut prin contract de munca, ce este suspendat in prezent), cum spuneam, nici dividende nu am retras pana acum... practic nimic... Am tot citit legislatia in domeniu si ma temeam de "interpretarile" care sunt posibile. Sper sa nu fie nicio problema. Va multumesc foarte mult pentru raspuns!
Dividendele nu va afecteaza dreptul de a beneficia de indemnizatia pentru CCC si , prin urmare, se pot lua si pe durata CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat unic-angajat pe firma lui suciugeorgeta suciugeorgeta Un administrator de firma poate fi angajat pe firma lui ca director general??? (vezi toată discuția)
Pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului? lilyana21 lilyana21 Buna seara, Am terminat masteratul in iulie iar in august m-am angajat ca administrator cu 4 ore la societatea infiintata de mine fiind asociat ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal, postnatal si indemnizatie crestere copil daca esti administrator Raluca_Mihaela Raluca_Mihaela Buna ziua, Detin o societate din anul 2012 la care sunt asociat unic si administrator, dar si angajat din luna februarie 2015.Mentionez ca de 7 ani nu mi-am ... (vezi toată discuția)