avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Preluare rate apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Preluare rate apartament

Buna ziua
Firma mea vrea sa preia de la o persoana fizica un apartament cumparat de acesta in rate la dezvoltator. Se ridica citeva probleme:
1 Dezvoltatorul a facturat o data apartamentul la o valoare a TVA-ului de 5%
2 Noi ar trebui sa platim proprietarului 15000 de euro si apoi sa platim restul valorii in 60 de rate
3 Apartamentul nu are mai mult de un an de cind a fost dat in folosinta.

Este posibil ca dezvoltatorul sa storneze factura pe persoana fizica pt restul de suma ramasa neplatita si sa imi factureze mie ca firma ratele +tva 24%?
Va fi vreo problema legata de ANAF acest tip de tranzactie?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:16, 11 Iulie 2015
Astazi am cerut o opinie si la ANAF. Cei de la ANAF au spus ca ar trebui sa mi se factureze cu 5% caci deja vanzarea a fost facuta de catre o persoana fizica iar mie mi sr face transferul de proprietate de catre o persoana fizica. Pt ca opinia imi parea usor tampa de tot am cerut sa mi se comunice aceasta solutie in scris. Am fost refuzat.
Si telenovela continua. Dezvoltatorul a prezentat situatia in scris la Anaf iar raspunsul lor in scris a fost ca "TVA-ul platit de firma cumparatoare este nedeductibil iar firma vanzatoare isi asuma riscul vanzarii unui obiect cu 2 cote de TVA diferite".
Si pt ca sa nu ajungem sa ne certam cu ANAF notarul si dezvoltatorul au venit cu urmatoarea varianta: sa faca ei cu proprietarul "rezolutiunea contractului" si sa plateasca cei 8000 de euro inapoi si in acelasi timp firma mea sa faca o promisiune de cumparare cu dezvoltatorul care va emite o factura catre firma mea in valoare de "pretul convenit de vanzare +24% tva".
Mie imi pare cea mai curata metoda de a rezolva situatia dar imi ridic 2 intrebari: 1. cit de sigura este o asemenea promisiune; 2. intr-o asemenea promisiune se poate inscrie si modalitatea de plata convenita de noi "adica avans+rate"?
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
ilmir1, utilizator
Nu inteleg de ce vi se pare nesigura. Dezvoltatorul prin stornare, anuleaza prima vanzare si vi-l vinde d-voastra. Nu este nici o legatura intre cele 2 operatiuni. Doar ca vanzarea catre noua firma este cu TVA 24%.

Plata se poate efectua in rate.
Cand am avut o problema cu autoritatile fiscale am depus in scris problema si am cerut raspuns in scris. In final l-am primit.
Bun asa. Multumesc pt raspunsuri.
Situatia s-a reglementat asa:1. Dezvoltatorul a reziliat contractul cu fostul prorietar si au fost pusi in situatia anterioara
2. s-a incheiat un contract de vanzare cumparare intre dezvoltator si firma mea in care e prevazut pretul, avansul si sistemul de rate.( acum firma mea apare in CF proprietar cu ipoteca in favoarea dezvoltatorului)
3. dezvoltatorul a emis o factura pe numele firmei mele pt toata valoarea apartamentului cu tva de 24 %. Firma mea fiind firma cu regim de tva la incasare/plata eu urmand sa imi deduc tva=ul aferent fiecarei plati in momentul efectuarii ei.
Imi ridic o singura problema: faptul ca vanzatorul nu aplica sistemul de TVA la incasare ma afecteaza pe mine din punct de vedere contabil?

Si o propunere: Ar fi interesant ca fiecare dintre noi care ridicam probleme aici pe forum sa publicam si solutionarea in fapt a acestora, nu costa nimic si posibil sa ajute pe multi altii.
cu respect

Alte discuții în legătură

Tva normal si tva la incasare antonia_m09 antonia_m09 Am o SC cu activitate de comert cu amanuntul.Intentionez ca din 2014 sa renunt la optiune de TVA la incasare. In aceste conditii, in cazul achizitiilor de ... (vezi toată discuția)
Deducere tva la incasare Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog pentru tva colectata la 90 de zile devine din neexigibila in colectata dar la facturile de la funizori tva neexigibila devine ... (vezi toată discuția)
Tva la incasare camelia adina camelia adina daca o sc A cu regimul ,, tva la incasare ,, achizitioneaza marfa de la o sc B cu regim normal de tva (nu aplica sistemul tva la incasare ) dar este in ... (vezi toată discuția)