As dori sa stiu ce valoare are un testament in urmatoarea situatie: fratele meu doreste sa intocmeasca un testament prin care toata partea lui de avere sa ramana actualei sotii si celor 2 copii avuti impreuna, excluzandu-l complet pe copilul din prima casatorie (a mai fost casatorit, o data, in tinerete, 1 an, timp in care s-a nascut un copil; nu s-a pastrat nicio legatura). Mentionez ca absolut tot ceea ce are in prezent (casa, masina) a infaptuit alaturi de actuala sotie, au contribuit impreuna la toate cheltuielile... Exista vreo sansa ca familia actuala, dupa moartea lui, sa nu se confrunte cu o situatie delicata, daca fiul din prima casatorie si-ar cere drepturile ? Pana la urma, eu vad in testament vointa unui om,care alege ce sa faca cu averea sa... dar nu am studii juridice... Multumeesc
domnul in cauza poate intocmi binenteles un testament in favoarea cui doreste dansul .
dar , daca copilul dansului din casatoria anterioara a fost recunoscut de dansul, acesta este mostenitor rezervatar si implicit nu poate fi inlaturat de la mostenirea tatalui sau.
asta inseamna ca, el va putea sa atace testamentul in instanta .
domnul in speta poate sa faca eventual acte cu titlu oneros, de ex un contract de vanzare-cumparare in favoarea sotiei si a celor doi copii ai sai , rezultati din casatoria cu aceasta .
acest act nu va putea fi atacat de catre celalalt fiu , in conditiile in care nu vor fi inserate si anumite clauze in cuprinsul acestuia ( de ex uzufruct, intretinere, etc ).
Testamentul se poate face doar in limita cotitatii dispozibile, fara a se incalca rezerva succesorala. Copilul din prima casatorie are dreptul la mostenire dupa tatal sau si nu poate sa fie exclus decat in cazurile exprese prevazute de codul civil.
Deci, chiar daca se face teastament, copilul din prima casatorie are dreptul la mostenirea cuvenita din rezerva succesorala.
nu este solutia optima intrucat copilul din prima casatorie are aceleasi drepturi, este mostenitor rezervatar, putand ataca testamentul pentru incalcarea cotei ce i se cuvine.
succes
av. Iorga
Nu pricep şi pace: dacă userul afirmă că primul copil este din căsătoria anterioară, născut în timpul căsătoriei, de ce întreabă mereu lumea dacă a fost recunoscut de tatăl său? Potrivit Codului familiei, copilul născut în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei sale.
A, dacă tatăl ar fi negat paternitatea, era altceva. Dar de recunoaştere, copilul nu avea nevoie. El e fiul tatălui său pentru că aşa dispune legea, nu pentru că ar fi fost recunoscut.
Mostenire - partaj?
bookgirl
Tatal meu este a doua oara casatorit. Din prima casatorie are un copil (acuma matur). Din a doua casatorie sint eu (tot matur).
Parintii mei traiesc intr-un ... (vezi toată discuția)