avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Oare pe mine si copilul meu nu ne poate apara nimeni?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Oare pe mine si copilul meu nu ne poate apara nimeni?

Buna ziua
Am si eu o mare problema am mai scris despre ea acum ceva timp dar acum s-au precipitat destul de rau lucrurile si am nevoie va rog urgent de ajutor!!!!
In anul 1998 eu si sotul meu( concubinul )ne-am hotarat sa ne cumparam o garsoniera soacra mea nu a fost de accord sa-l lase sa plece din casa si a zis ca ne face acte pe teren sa facem casa cu ea in curte.In momentul care a facut acte a facut cu clauza viagera cred ca usufruct se numeste la vremea aceea nu mi-am dat seama la ce ma inham,in fine am facut actele ,am nascut un baiat tot in anul Acela de fapt eu ptr asta vroiam sa ne luam casa noastra sa avem familia noastra in casa noastra sa zic asa.Ne-am apucat de constructie casa si autorizatia si tot facand acte pe numele concubinului (sotului)Problemele tot au aparut pe parcurs cu soacra mea in anul 2007 ne-am casatorit legal spre disperarea ei dar ea contiunua tot timpul sa ma ameninte ca eu si copilul nu avem niciun drept ca totul este al ei chiar daca noi am bagat atatia bani in casa pe care ne-am construit-o singuri fara sa ne ajute cu vreun leu.Ma gandeam foarte serios la divort din cauza certurilor dese avute cu ea si sotul meu dar tot adata m-am gandit ca nu pot pleca cu un copil nicaeri,fara casa fara sprijin si asa au tot trecut anii,problema mare acum este ca sotului meu I s-a descoperit o boala icurabila si nu mi se pare normal sa recurg la divort si nici nu-l pot parasi acum dar decand a aflat diagnosticul e agresiv,nervos,numai tipa si urla nu-I convine nimic,baiatul are acum 17 ani si nu intelege de ce eu sufar atat si nu putem vinde casa sa impartim banii si sa ne mutam din ,,nebunia,, care este.Va rog spuneti-mi ce trebuie sa fac,ce demersuri ,sincer imi e frica ca daca se intimpla ceva cu sotul meu socra mea ne va scoate din casa avand in vedere ca nu am nimic care sa demonstreze ca eu am investit in aceea casa toate veniturile mele de atitia ani,va rog ce ma sfatuiti sa fac??? e o situatie penibila dar nu vreau sa traumatizez copilul care traieste si asa ,,greu,, in casa ,,noastra,, Va multumesc si va rog ajutati-ma cu sfaturi cu legi cu tot ce pot face.....
Cel mai recent răspuns: lucretia-ardeal , utilizator 13:59, 11 August 2015
Inteleg ca, este vorba despre un contract de uzufruct viager ptr. un teren pe care ati construit o casa impreuna cu sotul dvs.Contractul de uzufurct viager presupun ca,a fost incheiat exclusiv pe numele sotului dvs., care ,la data respectiva va era concubin si nu sot.
In acest caz,fostul concubin,actualul sot, avea calitatea de nud proprietar, iar soacra calitatea de uzufructuar.(sau, invers:sotul dvs. actualul sot avea calitatea de uzufructuar, iar soacra de nud proprietar-trebuie sa precizati-)Este foarte important de stiut,ce calitatea avea fiecare. Uzufructuarul(soacra dvs.)nu poate evacua din imobil pe nudul proprietar,poate fi vandut terenul de catre nudul proprietar, dar, cumparatorul va trebui sa respecte contractul de uzufruct viager incheiat cu soacra dvs(uzufructuar).
In caz de deces al sotului, dvs.si copilul dvs(presupun ca, a fost recunoscut de sot) veti fi mostenitori legali si rezervatari, dupa cum urmeaza:dvs. in calitate de sot supravietuitor veti mosteni in sfert(1/4) din averea sotului, iar copilul dvs. in calitate de descendent va mosteni trei sferturi(3/4) din averea tatalui.[Art.975(3) Noul Cod Civil].Descendenti defunctului(adica fiul dvs.) inlatura de la mostenire pe ascendenti,adica,pe soacra dvs.[Art.975(2) Noul Cod Civil].
Buna ziua,va multumesc mult ma-ti linistit un pic ,am sa va rog sa-mi spuneti in ctr de vanz -cump ce semnificatie sau sa-mi ,,traduceti,, va rog un pic deci soacra mea vinde fiului ei cota indiviza de 5/8 din imobil compus din teren 250 mp si constructie din paianta ,incalzita cu lemne,3 cam,anexe gosp.,apoi scrie ca soacra mea (vanzatoarea) isi rezerva dreptul de habitatie viager asupra intregului imobil,cf certify de mostenitor dupa moartea socrului cota de 1/2 din imobil care apartinea socrului a fost mostenita de soacra si fiu(sotul meu)Deci ce drepturi are ea si ce drepturi avem eu si copilul meu??? dac situatia se agraveaza pentru noi ( agresivitate verbal si altele...) deci daca as apela la divort ce pot face? trebuie data soacra in judecata sau se face partaj cu sotul? am uitat sa specific deci casa aceea veche din paianta nu mai exista demult!!! acest act de vanz-cump s-a facut in 1998 si autoriz ptr casa ,,noastra,, s-a facut in anul 1999-2000,cand noi nu eram casatoriti ,aveam baiatul care este recunoscut de tata dar casatoria s-a facut in anul 2007,Va multumesc ptr rabdarea de-ami citi aceste randuri si va rog mult de tot ajutati-ma cu raspunsurile de care am nevoie,cred ca am fost cam haotica in expunere....
Stimate domn avocat va rog sa mai cititi ce am scris penultima oara sa-mi raspundeti si mie va rog deci cum trebuie procedat in caz de divort sa ne putem apara eu si copilu si de asemeni daca a-ti putea sa-mi spuneti cat ar costa un divort.Multumesc mult astept va rog raspuns.O zi buna!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct plopilor plopilor uzufructarul , se poate casatori ,poate sa refuze propietarului sa locuiasca in acelasi imobil sau poate lasa in folosinta unui posibil ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune- cum se imparte masa succesorala in acest caz? eleniam eleniam Buna ziua, zilele urmatoare trebuie dezbatuta succesiunea dupa socrul meu si as vrea sa ma ajutati cu cateva informatii. mostenitori sunt 3 copii si ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare uzufruct viager georgedoru georgedoru Buna ziua. Am problema cu un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager. Socrii mei ne-a facut acte de vanzare cumparare in urma cu cativa ani pe ... (vezi toată discuția)