avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare cumparare uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare cumparare uzufruct viager

Buna ziua.

Am problema cu un contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager.

Socrii mei ne-a facut acte de vanzare cumparare in urma cu cativa ani pe casa si teren, intre timp soacra mea si sotia au decedat, acum socrul meu nu mai vrea sa imi dea casa pt ca el mai are un baiat care doreste sa ii dea lui casa.
Citez ce scrie in contract
"Transmitand nuda proprietate ne retinem dreptul de uzufruct viager asupra imobilului descris mai sus si cerem inregistrarea acestuia in cartea funciara odata cu inscrierea dreptului cumparatorilor.

Preluarea in stapanire a imobilului de catre cumparatori are loc la incetarea noastra din viata, vanzatorii, iar stapanirea de drept se face odata cu semnarea si autentificarea actului"

Intrebarea mea este urmatoarea: acum fiul socrului meu este in casa pt ca pe mine m-a dat afara! eu cu acest act pot sa imi revendic dreptul de proprietate chiar daca tatal lui il lasa sa stea in casa?

Socrul meu poate strica acest act de vanzare cumparare?:(

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:05, 26 Octombrie 2014
Dreptul de proprietate al dvs. va aparea numai dupa decesul socrului. Pana atunci, conform contractului, dvs. detineti numai "nuda proprietate".

Dar, puteti sa nu fiti de acord ca fiul socrului (cumnatul dvs.) sa locuiasca in acel imobil.

Daca in acel contract este trecut si o obligatie de intretinere catre socru, iar aceasta nu este indeplinita, atunci socrul dvs. poate "strica" acel contract. Dar numai pe calea unei actiuni in instanta.
Nu aveti ce revendica, dvs aveti nuda proprietate si deocamdata nu va e incalcat niciun drept, cand va deceda si socrul, atunci veti radia sarcina uzufructului si veti avea in proprietate casa in intregul ei.
Fiul lui sta acolo cu acordul uzufructuarului si nu aveti ce face , e dreptul socrului sa stea cu cine doreste, poate si inchiria daca vrea.
Socrul nu are ce face in privinta contractului, insa dupa moartea sa, fiul acestuia poate ataca acel act de vanzare ca fiind o donatie deghizata.

In contractt nu este stipulat nimic de clauza de întreținere, doar ca voi intra in posesie dupa moarte lor.
Si cu donatie deghizata ce poate face?
Puteti fi obligat in final sa ii dati o suma de bani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa scaraflorin scaraflorin buna seara am o locuinta impreuna cu socrii. Ei au UZUL FRUCT se poate strica contractul de catre ei si in ce imprejurari. (vezi toată discuția)
Uzufruct viager - renuntare BenjaminK BenjaminK Buna ziua! Este posibil ca proprietarul unui apartament pe care doresc sa il achizitionez, sa renunte la uzufructul viager si in alta modalitate decat prin ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil Nico Trupoiu Nico Trupoiu Buna seara,sunt intr-o situatie complicata.Am act de vanzare-cumparare pe casa socrilor mei.In acest moment mai traieste doar soacra mea care are ... (vezi toată discuția)