avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ma poate da afara bunica sau fiica ei daca am facut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ma poate da afara bunica sau fiica ei daca am facut vanzare cumparare cu uzufruct?

buna ziua ,ajutati-ma si pe mine cu aceasta problema va rog ca nu inteleg exact termenul asta de uzufruct.
in urma cu 5 luni bunicii mei mi-au facut acte de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager,intre timp bunicul a decedat si am ramas doar cu bunica.
ei au doua fete,respectiv mama si inca una care este in italia si nu a mai venit in tara de 5 ani ,de ingrijit eu si sotul meu iam ingrijit de asta ne-au si facut noua acte,iar cu fata din italia nu se inteleg asa de bine si nici nu a venit la inmormantare la bunicu,dar dupa moartea lui sa trezit ca are si ia dreptul aici si a inceput sa vorbeasca fara rost"gen ca vine si da foc la casa pt ca ne-au facut noua acte". Spunetimi va rog ce sanse are sa ne dea afara si ce am putea face noi ca sa stam linistiti,tin sa precizez ca bunica mai bea din cand in cand si mai vorbeste si ea k ne strica actele .aici noi am bagat cam 15000 de lei pana acum si platim tot ce mai este (electricitatea,impozit pe pamant si casa si toate celelalte).Ne poate da afara bunica sau fata ei din italia?
Cel mai recent răspuns: florinsechel , utilizator 19:19, 28 Noiembrie 2013
Dreptul de uzufruct , dezmembramant al dreptul de proprietate , drept real, principal, accesoriu inceteaza prin deces.

Succesiunea dupa bunicul dvs .este deschisa prin moarte.

Astfel, mortis causa, prin exprimarea dreptul de optiune succesorala in termen legal ( 1 an de la moartea autorului ) , vor fi preluate bunurile succesorale.

Asadar, va fi preluat patrimoniul defunctul, de catre mostenitori, cu toate drepturile si obligatiile acestuia.

Prin perfectarea contractului de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager vanzatorul si-a exprimat vointa de a trasmite dreptul de proprietate catre terta persoana, inca din timpul vietii.( nudul proprietar are doar dreptul de dispozitie juridica )


Bunul care a constituit obiectul contractului de vanzare-cumparare nu va fi supus dezbatarii succesorale si partajarii.


Actul de vanzare-cumparare poate fi , insa, desfiintat, in situatia in care mostenitorii rezervatari ( descendetii, parintii sau sotul supravietuitor ) sesizeaza instanta de judecata, in termen de 3 ani de la deces, pentru a constata ca actul pefectat nu era unul cu titlu oneros, cu unul cu titlu gratuit, un act de donatie deghizata.


Bunica dvs detine dreptul de posesie si de folosinta.

Ea decide cine locuieste cu ea in imobil.

Dreptul de proprietate al dvs . va fi unul deplin, cand ea va deceda.( dreptul de uzufruct va fi stins prin decesul acesteia ).

Dvs. aveti calitatea de nud proprietar.


Succes.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Dumneavoastra detineti nuda proprietate,iar conform clauzei de usufruct aveti obligatia sa respectati dreptul de folosinta al bunicii,pana la deces.Cata vreme nu ii incalcati acest drept nu aveti de ce va teme.Liniste ,cum spuneti dumneavoastra nu veti avea cata vreme rudele si chiar bunica va ameninta.Dumneavoastra ,insa, legal sunteti acoperita.Sigur ca bunica instigata de rude poate cere in instanta revocarea actului ,dar asta nu inseamna,ca va si castiga.
cu bunica o scot la capat pt k am grija de ea ii fac de mancare si toate cele, mai nou nu mai bea ca a fost internata si nu mai are voie k bautura,cand nu bea e totul ok ,ne intelegem foarte bine acum.cu fica care e plecata din tara e problema k noi am vrea sa ne facem conditii k e casa mai batrineasca si ne este frica sa bagam bani si dupa aia sa vina doamna din italia sa ne strice treburile.nu am putea sa mergem k bunik la notar sa renuntam la clauza sau sa facem alt act care sa ne ajute ca sa nu mai avem probleme?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie uzufruct viager in cazul in care exista 2 mostenitori? mihneaandrei mihneaandrei In cadrul familiei, exista 2 fii in linie de mostenitori in urma unui imobil detinut cu drept de uzufruct viager de catre mama acestora. Contractul de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Anulare act de vanzare cu intretinere si uzufruct viager mariusbt1 mariusbt1 buna ziua.ma numesc marius si as dori sa ma lamuriti . parintii meia u cumparat o casa,iar in contract s-a trecut:act de vanzare -cumparare cu intretinere si ... (vezi toată discuția)
Titular proprietate cu interdictie Dafina M Dafina M Buna seara, Prietena mea vrea sa cumpere un apartament unde la titular proprietate figureaza o persoana si o alta persoana cu uzufruct viager. La notar, la ... (vezi toată discuția)