Prin contractul incheiat cu unul din fii mama a instrainat catre acesta imobilul respectiv rezervandu-si dreptul la uzufruct. La decesul mamei, sarcina (uzufructul) se stinge, bunul revenindu-i in totalitate si deplinatate fiului in favoarea caruia s-a incheiat contractul. Acesta trebuie doar sa prezinte la cartea funciara copie legalizata dupa contractul incheiat intre mama si el si copie legalizata dupa certificatul de deces al mamei pentru a radia uzufructul.
Celalalt fiu nu are niciun drept asupra imobilului intrucat la decesul mamei imobilul nu face parte din masa succesorala.
Stimate domn,
Dreptul de uzufruct , dezmembramant al dreptul de proprietate , drept real, principal, accesoriu , al mamei dumneavoastra inceteaza prin deces.
Succesiunea este deschisa prin moarte.
Astfel, mortis causa, prin exprimarea dreptul de optiune succesorala in termen legal ( 1 an de la moartea autorului ) , vor fi preluate bunurile succesorale.
Asadar, va fi preluat patrimoniul defunctei, de catre mostenitori, cu toate drepturile si obligatiile acestuia.
Prin perfectarea contractului de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager vanzatorul si-a exprimat vointa de a trasmite dreptul de proprietate catre terta persoana, inca din timpul vietii.
Bunul care a constituit obiectul contractului de vanzare-cumparare nu va fi supus dezbatarii succesorale si partajarii.
Actul de vanzare-cumparare poate fi , insa, desfiintat, in situatia in care mostenitorii rezervatari ( descendetii, parintii sau sotul supravietuitor ) sesizeaza instanta de judecata, in termen de 3 ani de la deces, pentru a constata ca actul pefectat nu era unul cu titlu oneros, cu unul cu titlu gratuit, un act de donatie deghizata.
Succes.
Multumesc pentru precizari! Nu am fost exact in exprimare, poate. Si anume: deja exista contract standard de vanzare cumparare achitat la momentul incheierii sale, mama vanzand imobilul unuia dintre fii. Acest contract are insa o clauza de uzufruct viager, in sensul in care mama poate locui in acel imobil pe parcursul vietii. La asta se referea intrebarea: existand contract vanz-cump pt acel imobil ca intre oricare vanzator-cumparator pana la urma, daca celalalt fiu poate avea legal pretentia la ceva? Multumesc
Aveti doua raspunsuri , unul raspunzandu-va direct la intrebare , celalalt si cu ceva teorie, ceva general dar in final puteti intelege ca celalalt fiu ( cel care nu este trecut in actul de vanzare cumparare) nu poate avea pretentii intrucat la momentul decesului, imobilul nu ii mai apartinea mamei, deci nu intra in masa succesorala .
Actul poate fi desfiintat , de catre celalalt fiu.