1. Detaşarea este obligatorie, salariatul neputând refuza executarea detaşării, în caz contrar fiind susceptibil a răspunde disciplinar, inclusiv cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Justificarea detaşării este interesul serviciului. (Vlad Barbu, Dreptul muncii. Curs universitar, Editura Naţional, Bucureşti, 2003, p. 141)
2. Pentru nerespectarea legislatiei muncii - neplata corecta a diurnei - se putea parcurge urmatoarele psoibilitati :
- sesizarea ITM-ului/Inspectiei Muncii
- promovarea unei actiuni in instanta
- apelarea la mediere.
3. Art. 46 C.mun.
....
(3) Salariatul poate refuza detaşarea dispusă de angajatorul său numai în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice.
...
In doctrina s-a aratat :
"Având în vedere inexistenţa vreunei explicaţii legale privitoare la sintagma "în mod excepţional şi pentru motive personale temeinice", urmează a se aplica prin analogie dispoziţiile din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, care stabilesc motivele pentru care funcţionarii publici pot refuza detaşarea, adică: starea de sănătate necorespunzătoare, dovedită cu certificat medical, graviditatea, împrejurarea că salariatul îşi creşte singur copilul minor, împrejurarea că salariatul este singurul întreţinător al familiei, alte motive familiale temeinice, condiţii necorespunzătoare de cazare în localitatea în care ar urma să se facă detaşarea". (Ion Traian Ştefănescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2003, p. 462-463).
4. Verificati in reg.intern sau in ccm aplicabil daca exista criterii pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere.
Dvs aveti posibilitatea sa contestati in instanta decizia de concediere. Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul si este scutita de plata taxelor judiciare. Termenul este de 45 de zile de la data luarii la cunostinta de decizia de concediere.
buna ziua,
Deci eu conf art 46 lit c din cm exact cu aceste argumente am venit si cu toate astea m-am trezit cu contrACTUL DE MUNCA SUSPENDAT.Astazi am primit decizia in baza art 52*1 lit a din codul muncii pentru refuzul de a pleca in delegare.
incepand cu data de 07/07/2015 decid se suspenda contractul de munca.....dar n u trece nici o data de sfarsit pana cand.
Cum pot proceda? astept sa fiu cercetata disciplinar cand ....or sa se gandeasca dansii, cei de la firma si apoi vin cu motivatiile , aceea de la medic si faptul ca imi cresc singura copilul minor, deci am 2 motivatii puternice, sau trebuie sa actionez in justitie ptr fatul ca mi-au suspendat contractul nejustificat.
da, este cim suspendat
decizia spune asa>
art1.incepand cu data de 07.07.15 se suspenda cim al dnei... angajata ca agent turism in baza art 52 .1 lit a din cm pentru refuzul de a pleca in delegare.
art2.pe durata cercetarii disciplinare salariatul nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat, conf.prev.art 49.4 din cm
art.3 de comunicarea si ducerea la indeplinire a prezentei decizii raspunde bp.
asta este tot.