avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Refuzul detasarii
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Refuzul detasarii

Buna ziua. As vrea sa stiu care sunt consecintele juridice pe care le poate suporta un functionar public care refuza detasarea din motive familiale (de ex. face naveta zilnic si trebuie sa fie in permanenta atent la starea de sanatate a mamei care are certificat de handicap gradul 2)? Functionarii publici nu au contract de munca, ci raport de serviciu, deci poate inceta raportul de serviciu ca sanctiune disciplinara?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:07, 28 Octombrie 2013
Potrivit art.89 din :Legea nr.188/1999:
....
(3) Funcţionarul public poate refuza detaşarea dacă se află în una dintre următoarele situaţii:

a) graviditate;
b) îşi creşte singur copilul minor;
c) starea sănătăţii, dovedită cu certificat medical, face contraindicată detaşarea;
d) detaşarea se face într-o localitate în care nu i se asigură condiţii corespunzătoare de cazare;
e) este singurul întreţinător de familie;
f) motive familiale temeinice justifică refuzul de a da curs detaşării.
...

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că refuzul funcţionarului public de a accepta detaşarea, întrucât avea încheiat cu părinţii săi, aflaţi la o vârstă înaintată şi cu probleme de sănatate, un contract de întreţinere, prin care şi-a asumat obligaţia de a-i îngriji pe toată durata vieţii, se circumscrie situaţiei reglementate de art. 89 alin. 3 lit. f) din Legea nr. 188/1999 (Statutul funcţionarilor publici) privind existenţa unor motive familiale temeinic justificate, astfel că, în speţă, ordinul de detaşare este nelegal, fiind adoptat cu exces de putere. (Decizia nr. 1135 din data de 2 martie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect anulare ordin de detaşare)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mutare functionar public alecramm alecramm am dreptul sa refuz mutare functionar public la un alt serviciu in aceeasi institutie publica sau in alta institutie publica? (vezi toată discuția)
Pot fi sanctionat daca refuz mutarea definitiva in cadrul unui alt compartiment? zombi zombi sunt functionar public iar de curind am fost instiintat verbal de seful meu ca voi fi mutat (nu a mentionat daca definitiv ). . probabil voi primi o decizie ... (vezi toată discuția)
Detasarea functionarilor publici multescu99 multescu99 Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun act normativ care interzice detasarea functionarilor publici de conducere dintr-o localitate in alta. Va multumesc! (vezi toată discuția)