avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

Doresc sa va intreb urmatoarele :
- in convocarea pentru cercetarea disciplinara trebuie sa fie scris motivul pentru care sint cercetata disciplinara ? , in convocare scrie : < incalcarea atributiilor de serviciu si aprevederilor incluse in regulamentul intern ,etc .> . Nu mi se screi care anume atributie de sertviciu asm incalcat-o , am primit aceasta convocare fara a mi se spune din partea sefului ce anume atributie de serviciu am incalcat.
- trebuie sa primesc si eu obligatoriu un proces verbal cu intrebarile care mi se pun ? , as dori sa primesc un proces verbal cu intrebarile puse , pentru ama putea aparea in instanta mai departe .
- este normal ca seful locului de munca care a intocmit referatul de sesizare sa faca parte din comisia de cercetare ? . unde este impartiabilitatea ?
- am dreptul sa fiu aparata in instanta de catre un avocat pus din oficiu ? platit din banii publici , judecatorie sau tribunal ,s-au va trebui sa-mi angajes obligatoriu un avocat platit din banii mei ?
- mentionez ca lucrez in posta romana iar nevasta sefului lucreaza cu mine , nu vine sa traga de saci cu mine ., eu aveam nevoie de cineva sama ajute , iar sotia sefului impreuna cu alta colega agreata de ea stateau cu funduil pe masa ,desii vazusera ca am nevoie de ajutor
- consider ca unde sint angajati la acelasi loc de munca sot si sotie exista un conflict de interese , seful tipa la mine pentru a-si apara sotia spunindu-mi sa-mi vad de munca cind ii spun ca nu face toate atributiile de serviciu pe care le fac si eu desii avem aceleasi functii de oficiant , mentionez ca nu este prima data cind tipa la mine , incearca sa ma intimideze pentru a nu mai spune ce am de spus etc
- nr . meu de telefon 0770784463


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:59, 8 Iulie 2015
1. Art.251 C.mun.
...
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
...
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un avocat sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

"Menţiunile prevăzute de art. 267 alin. (2) din Codul muncii sunt necesare pentru a se asigura exercitarea dreptului salariatului la apărare, respectiv posibilitatea acestuia de a invoca şi de a administra în faţa comisiei de cercetare disciplinară toate apărările şi probele pe care le consideră relevante. Convocarea la cercetarea disciplinară a salariatului trebuie să indice în mod concret obiectul cercetării disciplinare prealabile. Trimiterea la sesizarea prin care angajatorul a fost înştiinţat despre eventuala săvârşire a unei abateri disciplinare de către angajat, fără comunicarea acesteia, nu răspunde cerinţei legale de indicare a obiectului cercetării disciplinare în convocarea adresată salariatului cercetat şi atrage nulitatea absolută a deciziei de sancţionare disciplinară.
Prezentarea faptei care constituie abatere disciplinară, în cuprinsul deciziei de sancţionare disciplinară, nu trebuie făcută în mod generic, fără elemente concrete care să permită instanţei de judecată să aprecieze în concret, circumstanţiat şi riguros asupra legalităţii măsurii de sancţionare. Descrierea concretă a acesteia trebuie să se regăsească în chiar textul deciziei de sancţionare disciplinară, iar nu în alte înscrisuri. Referirea la sesizarea prin care angajatorul a fost înştiinţat despre eventuala săvârşire a unei abateri disciplinare de către angajat, precum şi la raportul comisiei disciplinare, întocmit ca urmare a cercetării disciplinare prealabile, nu reprezintă o descriere a faptei ce constituie abatere disciplinară, în condiţiile în care aceste înscrisuri nu au fost comunicate salariatului sancţionat, o dată cu decizia de sancţionare disciplinară, astfel încât este incidentă sancţiunea nulităţii absolute a deciziei de sancţionare disciplinară.
(Curtea de Apel Timişoara, Secţia litigii de muncă şi asigurări sociale, Decizia civilă nr. 2617 din 7 decembrie 2011, dr. C.P.)."

2. In instanta , aveti dreptul:
- sa va aparati singura
- sa va angajati un avocat
- sa solicitati acordarea unui ajutor judiciar public, daca indepliniti conditiile prevazute de OUG 51/2008.

Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales,
pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;

b) plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar;

c) plata onorariului executorului judecătoresc;

d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu de munca referat de sanctionare axel0_0 axel0_0 salut , sunt nou in domeniul forumurilor dar sper ca cineva care se pricepe ma poate ajuta intr-o problema legata de concedierea pe motive disciplinare. din ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Convocare cercetare disciplinara dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii ... (vezi toată discuția)