avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cesionare creanta catre o alta firma de recuperare.
Discuție deschisă în Executare silită

Cesionare creanta catre o alta firma de recuperare.

Buna ziua.
Tatal meu a fost executat prin executor judecatoresc incepand din anul Octombrie 2012 pentru o datorie la o banca de 6655 lei + 1417 lei (probabil cheltuielile de judecata).Mentionez faptul ca pe fiecare luna se facea poprire de 350 de lei +50 de lei suma scazand de la an la an. In martie 2015 conform unui grafic de la serviciu prin care i s-au comunicat retinerile efectuate din salariu pentru executorii judecatoresti suma a fost acoperita ramanand doar sa mearga la executor pentru inchiderea dosarului.
Intre timp in data de 05.06.2015 am primit acasa o notificare privind Cesiunea de Creanta aferenta Contractului de Credit prin care il anunta urmatoarele:

"In conformitate cu prevederile aritcolului 1578 din Codul Civil si ale clauzei 2.1.1 din Contractul de Cesiune de Creanta si Drepturi Conexe, incheiat pe 30 Aprilie 2015, intre banca Pireaus Bank, in calitate de Cedant, si SeCapital S.a.R.L, in calitate de Cesionar, prin prezenta va informam ca Pireaus Bank a cesionat prin Contractul de Cesiune de Creante toate si oricare din creantele sale, impreuna cu drepturile prezente si viitoare ce decurc din sau in legatura cu Contractul de Credit din data 03.08.2006 in valoare de 1,475.67 RON (compusa din principal plus dobanda capitalizata, penalitati de intarziere etc.) reprezentand balanta contului dvs. la data de 31.03.2015, in favoarea SeCapital S.a.R.L societate constituita conform legilor din Luxemburg..

Prin urmare, va informam ca in conformitate cu contractul de mandat pentru colectarea debitelor incheiat intre SeCapital S.a.R.L si Kruk Romania S.R.L, cea din urma este imputernicita pentru a indeplini toate procedurile de colectare a debitelor restante."

Mai jos in notificare i se cere plata sumei de 1,475.65 direct in contul Kruk. Am uitat sa specific faptul ca inainte de Octombrie 2012 a fost executat de alt executor din alt oras iar din octombrie 2012 dosarul a fost transferat la alt executor suma prezentata mai sus fiind suma ramasa din anul 2012.

Dupa aceasta notificare am mers impreuna cu el la BEJ unde ni s a comunicat ca la ei am terminat cu executarea dar ca sa poata inchide dosarul trebuie platita suma de 1,475.65 care deja crescuse.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
Se face vreo ilegalitate cu privire la plata sumei de 1,475.65 sau cu privire la cesionarea catre o alta firma de recuperare, Kruk fiind cea imputernicita?

Eu nu am idee de unde a aparut suma, care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze pentru a vedea daca tot ce fac ei este legal?

V-as fi foarte recunoscator pentru raspunsuri. Va multumesc anticipat!



Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2015
VatafuF, utilizator
Cel mai recent răspuns: Jurist90 , utilizator 18:33, 10 Iulie 2015
Chiar nu cunoaste nimeni un caz similar sau un sfat care sa ma ajute inainte de a apela la un avocat?
Imi cer scuze pentru mesajele consecutive!
Din pacate informatiile furnizate de dvs este foarte posibil sa nu fie tocmai complete.
Din ceea ce inteleg, vi s-a comunicat de catre cesionarul creantei la adresa de domiciliu acel contract de cesiune de creanta, impreuna cu un fel de instiintare de plata emisa tot de catre ei.
Prima intrebare ar fi daca sunteti sigura daca instiintarea privind plata sumei de 1400 de lei este emisa tot in baza aceluiasi contract de credit pentru care tatal dvs a fost si executat .

Daca intradevar suma de 1400 de lei priveste acelasi contract de credit executat, poate puteti detalia " ni s a comunicat ca la ei am terminat cu executarea dar ca sa poata inchide dosarul trebuie platita suma de 1,475.65 care deja crescuse.".
Este posibil ca executorul sa va fi informat de fapt ca debitul a fost stins, iar aceasta suma de aprox. 1400 de lei reprezinte cheltuielile de executare neachitate.

De asemenea, graficul de la serviciul tatalui dvs reprezinta doar evidenta acestora privind sumele pe care i le-au retinut, dar nu au in vedere si faptul ca cel mai probabil asupra debitului s-au adaugat dobanzi si penalitati care au generat o suma mai mare de plata in final.

In cazul in care raspunsul meu nu corespunde cu realitatea, va rog sa reveniti cu detalii suplimentare pentru a va putea furniza un raspuns mai concret.
In primul rand as vrea sa va multumesc pentru raspuns.

Da, aveti dreptate in legatura cu notificarea cat si cu faptul ca cei 1,400 de lei fac parte din acelasi contract de credit pentru care este executat.

La BEJ acelea au fost cuvintele anagajatilor dupa ce au verificat dosarul. Cheltuielile de judecata au fost adaugate langa suma initiala de 6,000 lei deci nu se pune problema. Executarea s-a terminat dar nu putem inchide dosarul fara sa platim si acei 1,400. Ceea ce mi se pare cel mai important este faptul ca au specificat ca tot la BEJ ii putem plati. De ce la BEJ din moment ce ei si-au terminat treaba, debitul a fost stins iar pentru suma de 1,400 (care intr-adevar poate fi o actualizare) nu este pusa inca o executare silita. Din cate stiu, dobanzile si penalitatile se opresc in momentul in care se incepe executarea silita.

Daca era o actualizare a sumei nu trebuia sa fie in continuare executat silit?

Cel mai mult ma intereseaza cum pot afla de unde provin cei 1,400? (pentru ca la BEJ nu ni s-au dat raspunsuri clare decat ideea ca aceasta creanta poate fi o actualizare)

Eu cred ca executorul nu a virat toti banii catre banca iar in felul acesta a aparut aceasta noua creanta.

Va multumesc.
Incerc sa iau fiecare idee in ordine, astfel incat sa va pot explica intr-un mod cat mai logic care ar putea fi ideea cu aceasta suma de bani.

In primul rand este eronat aspectul ca dobanzile si penalitatile nu se mai aplica din momentul in care executarea silita porneste. In acest este important sa cititi cap-coada contractul de credit care este executat. Pe langa aspectul legal, va voi da un exemplu care sigur o sa va faca sa intelegeti de ce nu se opresc dobanzile si penalitatile cand este demarata executarea : sa ne imaginam ca sunteti executat ptr un debit de 10.000 de lei, ptr care dobanzile si penalitatile se opresc, dar dvs nu aveti bunuri care pot fi executare si de asemenea nici nu lucrati cu forme legale astfel incat sa vi se poata popri salariul. Ce ar insemna asta? Ca executarea s-ar putea intinde pe ani si ani, pana cand creditorul ar putea sa recupereze ceva de la dumneavoastra, iar daca va reusit sa obtina cei 10.000 de lei oricum va fi pagubit intrucat valoarea imprumutului cu siguranta s-ar fi depreciat.

Din ceea ce relatati dvs cred ca suma de 1400 de lei reprezinta cel mai probabil dobanzile si penalitatile neachitate care au curs in continuare ptr creditul executat. Din pacate este posibil ca angajatii sa nu fi cunoscut exact situatia dosarului si sa va fi indus putin in eroare fara voie.

Va rog sa imi explicati la ce va referiti cand spuneti "daca era o actualizare a sumei nu trebuia sa fie in continuare executat silit ". Cumva tatal avea aplicata o poprire pe salariu sau pe pensie, care la momentul prezentei nu mai opereaza si nu ii mai sunt poprite sume de bani ?

In orice caz, pentru a va lamuri cu privire la aceasta suma, solicitati in scris executorului judecatoresc sa vi se comunice ce reprezinta aceasta suma,precum si cuantumul debitului si al cheltuielilor de executare la momentul prezentei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proprire cont salariu danaianache danaianache Buna ziua, Am avut un credit de nevoie personale, neachitat la timp, banca a dat creditul catre executor judecatoresc care mi-a pus proprire pe salariu. ... (vezi toată discuția)
Renuntare executare silita elena84 elena84 Buna ziua. in 2007 am luat un credit de nevoi personale in valoare de 32.500 Ron. Dupa 2 ani nu am mai putut plati, creanta a fost vanduta catre Secapital , ... (vezi toată discuția)
Cesiune credit biancca biancca Buna ziua. As dori niste lamuriri legate de cesiunea de credit. In 2014 a fost cesionat creditul de catre Kruk in favoarea Secapital apoi in 2017 a fost ... (vezi toată discuția)