Am trait o experienta neplacuta cu un dezvoltator imobiliar, si nu am idee cum am sa o scot la capat.
Fara sa intru prea mult in detalii, dupa vizita mai multor apartamente, m-am hotarat asupra unuia sa il iau. A 2-a zi am platit 500 Euro pentru rezervare, ulterior diferenta pana la 9000 RON cand am semnat antecontractul.
In antecontract este specificat ca apartamentul are o "suprafata totala de aproximativ de 58,14 metri". Dupa indelungi negocieri cu jurista firmei, am reusit sa introduc cateva clauze si in favoarea mea, cum ar fi: "In cazul in care vanzatorul va incheia un contract de vanzare-cumparare cu un tert sau va refuza incheierea contractului de vanzare-cumparare, vor fi obligati la plata sumei reprezentand dublul avansului primit, acest inscris devenind titlu executoriu conform legislatiei in vigoare."
Problema mea sta in felul urmator: Dupa semnarea antecontractului in care este specificat ca este vorba de blocul X de pe strada Y, la o saptamana diferenta am constatat ca de fapt blocul X de pe strada Y nu este cel pe care l-am vazut si pe care l-am ales. Era vorba de un bloc alaturat, "identic" ca acesta, deci agentul nu intelege de ce as fi eu nemultumit. Tin sa mentionez ca blocul cu pricina nu are nici o placuta care sa identifice numarul blocului, sau numarul strazii, in consecinta nu aveam de unde sa stiu pe ce semnez.
Am zis ca trec peste aceasta problema, dar se pare ca acest apartament este cu 3 metri patrati mai mic decat celalalt pentru care batuse-m palma. Adica livingul la acesta era de 4x3,5m, celalalt 4x4, baia si balconul mai mici cu 0,5 metri rezultand o diferenta de cel putin 3metri patrati.
Sincer in acest moment m-as multumi daca mi-as vedea banii relativ repede, cei 5% reprezentand avansul achitat precum si taxele notariale care le-am platit in cuantum de 240 RON, deoarece toata aceasta situatie a fost cauzata doar de ei.
Intrebarea mea este in felul urmator:
Daca am probleme cu recuperarea banilor reprezentand avansul si taxele notariale, am dreptul sa cer daune pentru situatia creata desi in antecontract este stipulata o suprafata aproximativa, iar in realitate este cu 5% mai mica decat suprafata totala. Avand in vedere ca am fost cu un prieten cand mi-am ales apartamentul, si sustine si el acelasi lucru ca am batut palma pe alt apartament, decat cel care am semnat in antecontract, are vreo relevanta in instanta?
Notarul are vreo putere in a clarifica situatia, si sa o transeze in favoarea cuiva, sau doar instanta de judecata?
Cat de mult conteaza acel "aproximativ", avand in vedere ca in realitate e o diferenta mare in defavoarea mea?
Sincer nu am idee care sunt caile legale, si nu stiu ce ma va astepta deoarece nu am mai trecut printr-o situatie asemanatoare. Tin sa mentionez ca este vorba de un apartament care va fi achizitionat prin programul prima casa. Multumesc.
Puteti solicita pe calea instantei anularea antecontractului pentru faptul ca ati fost indus in eroare si ati fost pus sa semnati pe un alt apartament decat cel vizionat si agreat.
In ceea ce priveste suprafata mai mica, daca ar fi numai aceasta problema, nu ati putea cere anularea ci numai o scadere de pret, tot prin instanta.
Deci va avantajeaza prima varianta expusa.