avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie urmas

Buna ziua!

Beneficiez de pensie de urmas de cativa ani pentru ca inca sunt studemnt. Din pacate din motive personale nu am putut sa ma prezint la cursurile ultimului an de facultate. Prin urmare am fost exmatriculat. Exista riscul sa imi fie suspendata pensia in conditiile in care intentionez sa reiau ultimul an de studiu si sa trimit adeverinta pana in octombrie?
Sau mai rau, e posibil sa mi se ceara sa inapoiez banii de care am beneficiat in anul in care nu m-am putut prezenta la cursuri?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:34, 8 Iulie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Nu se specifica nici o conditie referitoare la incetarea platii pensiei de urmas in caz de repetare a unuia sau mai multi ani de facultate.

3. - Asadar, student fiind, veti beneficia in continuare de pensia de urmas fara a depasi insa varsta de 26 de ani.
- Pana la 1 noiembrie trebuie sa depuneti adeverinta ca sunteti student.
- Si nici nu veti restitui nici o pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot proceda ? stoianionuteugen stoianionuteugen BUNA ZIUA! AM URMAT CURSURILE UNEI FACULTATI IN PRIMUL AN INSA DIN PACATE AM FOST NEVOIT SA PLEC DIN TARA... SI AM FOST EXMATRICULAT Eu primind o pensie ... (vezi toată discuția)
Pot cumula pensia de urmas cu alte venituri? raluca_chende raluca_chende Buna Am o nelamurire. Recent am auzit ca de la 1 ianuarie 2012 se poate primi pensie de urmas si daca sunt angajata cu norma intreaga. Momentan beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaº ? 299KA 299KA Salutare , Vreau sa stiu si eu cat timp se acorda pensia de urmas ? Eu o iau de la varsta de 13-14 ani , acum am 19 si am terminat liceul . Eu stiam ... (vezi toată discuția)