O. G. 65/1994, republicată în M. O. nr. 13 din 8 ianuarie 2008, modificata prin O. G. 23/2012, Legea 187/2012 si Legea 149/2013, stabileste:
ART. 12(3) Activitatea de cenzor poate fi desfăşurată, potrivit legii, de către experţii contabili, persoanele cu studii economice superioare cu diplomă recunoscută de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi experienţă în activitatea financiar-contabilă de cel puţin 5 ani, precum şi de către societăţile comerciale membre ale Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
Cei care corespund cerintelor acestei prevederi legale stiu foarte bine sub ce forma pot colabora cu asociatiile de proprietari.
Incheiati contracte cu acestia asa cum vor ei pentru ca ei raspund de legalitatea acestor contracte.
Lucrarile in asociatiei se fac sub controlul administyratorului, cu aprobarea comitetului condus de presedinte. Cenzorul nu are in atributiuni sa aprobe lucrarile. Cenzorul verifica toate actele asociatiei si, sigur ca intre acestea sunt si contractele de efectuarea diferitelor lucrari, devize, facturi... dar cenzorul verifica legalitatea lor si nu este el cel ce aproba sau nu efectuarea lucrarilor.