avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune testamentară și pus sub interdicție
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune testamentară și pus sub interdicție

Situația este următoarea: Bunicul meu patern mi-a lasat prin testament întreaga sa avere. Acesta a decedat la începutul anului. Tatăl meu, singurul fiu al bunicului, este pus sub interdicție, prin decizie definitivă, tutore fiind mama mea. La dezbaterea succesiunii, pentru ca tutorele să renunțe la drepturi în favoarea mea, este nevoie de aprobarea instanței tutelare sau a autorității tutelare?
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cristi2912 , utilizator 17:09, 9 Iulie 2015
Conform art.175 Noul Cod Cvil "Din bunurile celui pus sub interdictie judecatoreasca, descendentii acestuia pot fi gratificati de catre tutore, cu avizul consiliului de familie si cu autorizarea instantei de tutela, fara insa sa se poata da scutire de raport."Ca atare, in cazul dvs.este necesar avizul consiliului de familie si si autorizarea instantei de tutela.Institutia consiliului de familie este reglementata de art.124-132 Noul Cod Civil.Oricum, este bine sa va consultati si cu notarul public la care se va dezbate succesiunea.
Nu sunt bunurile celui pus sub interdicție. Sunt bunurile bunicului, pe care mi le-a lăsat mie prin testament. Dar din câte am înțeles, la orice succesiune testamentară, trebuie să fie prezenți și moștenitorii legali și ca totul să decurgă cum trebuie, aceștia trebuie să renunțe la dreptul de moștenitor. Problema esențială este dacă tutorele tatălui meu, ca să semneze renunțarea la moștenire în numele său are nevoie de aprobarea instanței sau este nevoie doar de autoritatea tutelară. Am consultat deja un notar, dar nu pare să știe ce să facă în acest caz...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce acte de dispozitie se pot face asupra unui apartament de catre proprietarii acestuia daca unul din ei este bolnav de alzheimer??? ContSters229570 ContSters229570 Bunica mea este bolnava de alzheimer. Ea detine impreuna cu bunicul meu un apartament cu 1 camera (bun comun din timpul casatoriei). Intrebarea ar fi daca ... (vezi toată discuția)
Acceptare succesiune de catre o persoana cu handicap psihic sorin_hh sorin_hh Bună ziua, am o întrebare: după decesul mamei mele am fost la notar să deschid procesul de succesiune (un apartament). Mostenitori legali sunt eu si sora ... (vezi toată discuția)
Consecinte renuntare la succesiune gratiand gratiand Buna. In 1997 bunica mea a murit si tatal meu a facut succesiunea in 1999. Surorile tatalui au renuntat la notariat in 1997 la succesiune dar aduc acum un ... (vezi toată discuția)