Situația este următoarea: Bunicul meu patern mi-a lasat prin testament întreaga sa avere. Acesta a decedat la începutul anului. Tatăl meu, singurul fiu al bunicului, este pus sub interdicție, prin decizie definitivă, tutore fiind mama mea. La dezbaterea succesiunii, pentru ca tutorele să renunțe la drepturi în favoarea mea, este nevoie de aprobarea instanței tutelare sau a autorității tutelare?
Mulțumesc anticipat!
Conform art.175 Noul Cod Cvil "Din bunurile celui pus sub interdictie judecatoreasca, descendentii acestuia pot fi gratificati de catre tutore, cu avizul consiliului de familie si cu autorizarea instantei de tutela, fara insa sa se poata da scutire de raport."Ca atare, in cazul dvs.este necesar avizul consiliului de familie si si autorizarea instantei de tutela.Institutia consiliului de familie este reglementata de art.124-132 Noul Cod Civil.Oricum, este bine sa va consultati si cu notarul public la care se va dezbate succesiunea.
Nu sunt bunurile celui pus sub interdicție. Sunt bunurile bunicului, pe care mi le-a lăsat mie prin testament. Dar din câte am înțeles, la orice succesiune testamentară, trebuie să fie prezenți și moștenitorii legali și ca totul să decurgă cum trebuie, aceștia trebuie să renunțe la dreptul de moștenitor. Problema esențială este dacă tutorele tatălui meu, ca să semneze renunțarea la moștenire în numele său are nevoie de aprobarea instanței sau este nevoie doar de autoritatea tutelară. Am consultat deja un notar, dar nu pare să știe ce să facă în acest caz...