avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Tert poprit
Discuție deschisă în Executare silită

Tert poprit

Buna ziua ! Am o intrebare referitoare la tertul poprit, eu desfasor o activitate care in anumite situatii necesita incheierea unor contracte de prestari servicii, conventii civile , cu experti din afara societatii care sa evalueze cursantii absolventi. In aceasta situatie am incheiat o conventie civila cu o persoana pentru 2 ore (atat dureaza examenul) , pentru o anumita suma , suma pentru care s-au retinut taxele datorate, taxe ce au fost varsate la buget. Persoana respectiva avea un credit neachitat , in urma unei hotarari judecatoresti persoana respectiva urmand a fi executata pentru recuperarea creditului , AICI vine partea interesanta , probabil executorul judecatoresc a solicitat un stagiu de cotizare pentru persoana respectiva iar printre cei care i-au platit taxele pe venit apare si societatea mea si am primit de la executor o instiintare ca firma mea este executata in calitate de tert poprit pentru recuperarea creditului , creditul este de 4000 de ron si a fost contractat in 2009 , firma mea a colaborat in 2014 cu persoana respectiva , colaborarile au fost sporadice (2 sau 3 in anul 2014) NU AM EMIS ADEVERINTA DE VENIT PENTRU OBTINEREA CREDITULUI , persoana nu are contract de munca , INTREBAREA mea este : executorul este indreptatit sa ceara recuperarea creditului de la mine ? In ce masura pot fi eu (firma mea) tert poprit ? Cum pot contracara acest fapt ?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2015
gi-jane2, moderator
"In aceasta situatie am incheiat o conventie civila cu o persoana pentru 2 ore" ;
Potrivit art. 728 din NCPC, „Limitele urmăririi veniturilor băneşti”: alin. (3) „Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum”.

Faceţi cunoscut acest aspect executorului, cum ca sunteti in situatia in care nu puteti infiinta poprirea, avand in vedere dispozitiile legiuitorului.
Am avut o speta asemanatoare cu un debitor ce luase un credit de la o banca, avea contract de munca la firma pe care o reprezentam pe 2 ore (salar de 250 ron/luna - brut), s-a actionat in instanta de catre creditor firma (tert poprit), in vederea validarii popririi, am invocat acest aspect prin intampinare si am avut castig de cauza. :D
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2015
stefan_dumitru_m, utilizator
Buna ziua,
In lipsa unui raport juridic intre dvs si debitor, dvs nu aveti calitatea de tert poprit. Cu alte cuvinte, comunicati executorului situatia exacta si il anuntati ca, atunci cand veti mai incheia contracte de colaborare cu debitorul, banii datorati acestuia vor fi virati in contul anuntat de executor.Se va putea pune poprire pe conturile dvs numai in cazul in care, avand contract incheiat cu debitorul, refuzati sa virati banii datorati acestuia in contul executorului(bineinteles, in cuantumul prevazut de lege).
Nu aveti nicio obligatie. Veniturile acestea nu sunt cu caracter permanent, deci nu pot face obiectul popririi. Nu va incumba nici obligatia de a informa executorul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna tert poprit stmaria stmaria Buna seara! V-as ruga sa imi explicati ceva. am de recuperat o suma de bani de la fostul meu sot. El primeste chirie de la o banca. Am incercat sa il execut. ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu flawrin28 flawrin28 Am o executare silita infiintata si am primit instiintarea infiintarii popririi dar ma confrunt cu urmatoarea problema, firma nu prezinta interes in ... (vezi toată discuția)
Ridicare popririi pe contul de salariu (deblocare card pentru folosire bancomat) mihai000123 mihai000123 Am o problema cu privire la ridicarea popririi pe contul de salariu . Am primit adresa ridicare poprire de la executor in care scrie asa \\"va solicitam ... (vezi toată discuția)