avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa mediu pentru autoturism din 2005
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa mediu pentru autoturism din 2005

Buna seara.
Am achizitionat in leasing in decembrie 2005 un autovehicul Skoda Octavia Combi Tour ( Euro 3 la acea vreme), noua. In 2010 , noiembrie am terminat leasingul si masina a fost inmatriculata pe numele meu ( al doilea proprietar, dupa firma de leasing). Acum doresc sa instrainez maisna si mi se spune ca trebuie sa platesc eu sau eventualul cumparator taxa de mediu ( in jur de 3800 euro). Masina nu are trecuta in cartea de identitate cantitatea de noxe degajata ca sa pot calcula taxa de mediu. Mi se pare o aberatie. Pe masina voi primi ( la o prima evaluare) in jur de 6000 euro, iar din aceasta suma trebuie sa paltesc taxa de mediu in jur de 3800 euro. Ce pot face, cum pot proceda. Astept un sfat avizat. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: galaoan , utilizator 14:47, 10 Iulie 2015
galaoan a scris:


Masina nu are trecuta in cartea de identitate cantitatea de noxe degajata ca sa pot calcula taxa de mediu.


Faceti programare la RAR care urmeaza initial sa faca verificarile privind identificarea masinii si ulterior vor completa in cartea de identitate noxele
Multumesc, m-am programat deja la RAR. Mi se pare insa incorect sa platesc o suma asa de mare, ca taxa de mediu, atata timp cat eu sunt al doilea proprietar( dupa firma de leasing).


Dispozitia in vigoare prevede
Incepand cu 2008, Registrul Auto Roman are obligatia de a inscrie valoarea emisiilor CO2 in cartea masinii, odata cu verificarea masinii in vederea inmatricularii, cu exceptia masinilor cu norma de poluare EURO 2 sau mai jos – pentru aceste masini, valoarea CO2 nu este luata in calcul pentru stabilirea valorii timbrului de mediu si nu este inscrisa in cartea masinii. Aceasta mentiune a emisiilor CO2, masurate in gram / km, se face in Cartea de Identitate a Vehiculului (cartea masinii), la rubrica “Modificari ce nu afecteaza performantele si caracteristicele de folosinta ale vehicului”. Principalul scop al acestei inscrieri este acela de a facilita calculul corect al taxei de timbru de mediu, de catre ANAF.In cazul in care masina (avand minim norma EURO 3) a fost inmatriculata inainte de 2008 sau nu a mai fost inmatriculata in Romania, Registrul Auto Roman va inscrie valoarea CO2 odata cu urmatoarea verificare de autenticitate (obligatorie in vederea inmatricularii in Romania). De asemenea, puteti face o programare la RAR doar cu scopul de a inscrie valoarea emisiilor CO2 in cartea masinii, fara sa fiti in situatia de a parcurge etapele unei inmatriculari.

Pentru masinile produse sau comercializate pentru piata europeana, emisiile CO2 nu sunt masurate de catre Registrul Auto Roman, ci sunt extrase dintr-o baza de date ce contine valorile certificate de catre producatori. Pentru masinile “exotice”, Registrul Auto Roman poate cere efectuarea unui test (costisitor) pentru masurarea acestor valori de CO2.

HG nr 88/2013 (3) Procedura de stabilire a timbrului se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice. Ordinul se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) În cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, în locul cărţii de identitate a vehiculului, prevăzută la alin. (2) lit. a), va fi prezentat un document care să conţină elementele necesare calculului timbrului de către organul fiscal, al cărui model va fi stabilit în ordinul prevăzut la alin. (3).
(5) Timbrul se achită în lei de contribuabili, prin virament sau în numerar, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe sau îşi au domiciliul fiscal, în contul 51.16.10.09 „Disponibil din timbrul de mediu pentru autovehicule“, codificat cu codul de identificare fiscală a contribuabililor persoane fizice sau juridice.



Timbrul verde se plăteşte de către toţi proprietarii de maşini pentru care nu s-a mai plătit anterior o taxă de mediu sau de primă înmatriculare. Asta include toate maşinile înmatriculate în România înainte de anul 2007, când a intrat în vigoare prima formulă de taxă auto. Proprietarii de maşini aflaţi în această situaţie se vor lovi de timbrul verde la prima vânzare a maşinii, când cel care o cumpără va trebui să achite această taxă.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2015
ynocentta, utilizator
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme rar - norma de poluare geales geales am cumparat un autoturism skoda octavia din germania an 2009 motor 1900 cm euro 5{cf brif mic }. am fost la r.a.r pentru ai face cartea de identitate, si ... (vezi toată discuția)
Taxa auto octavian70 octavian70 Buna seara,am si eu o intrebare:in anul 2005 am cumparat o masina skoda octavia 1,9 TDI noua in leasing.Anul acesta in luna mai se termina leasingul si va ... (vezi toată discuția)
Rca ardaf seres paul seres paul am o skoda octavia 2 din 2007 luna 08 in leasing.am fost lovit de o alta masina asigurata prin rca la ardaf.s-a declarat dauna totala.asiguratorul mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)