avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 742 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacere contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacere contract de munca

Buna seara,

Vreau sa stiu daca am un caz care poate avea castig de cauza in urmatorul conflict de munca:

- lucrez de multi ani ca programator intr-o firma. Am aflat de la colegi ca firma urmeaza sa imi dea preaviz pentru desfacerea contractului de munca, pentru ca dintr-o data s-au hotarat sa urmeze o alta linie de dezvoltare si nu mai au nevoie de serviciile mele.
- am lucrat in cea mai mare parte la domiciliu, desi acest lucru nu a fost trecut in contractul individual de munca si nici ulterior acesta nu a fost modificat pentru a se stipula modalitatea de desfasurare a activitatii. - pot avea castig in instanta sa nu mi se desfaca contractul de munca sau daca se intampla asta, sa fiu repus in situatia anterioara pe baza acestui fapt?

- contractul de munca a fost intocmit part-time; atunci cand lucram mai multe ore, raportam doar numarul maxim trecut in contract, (asta intamplandu-se in ultimii ani), insa de cele mai multe ori raportam un numar mai mic de ore decat cel trecut in contractul de munca (nu pentru ca nu doream mai mult de munca, ci pentru ca doar atat mi se dadea sa fac). - Pot obtine retroactiv suma de bani pe care nu am primit-o de la numarul de ore raportat si pana la numarul de ore trecut in contractul de munca?
- ii pot obliga la plata unor sume compensatorii pentru ca sunt dat afara dupa un numar mare de ani de stat in firma?

- in codul muncii am gasit un articol potrivit caruia firma este obligata sa anunte periodic angajatii despre situatia economica si financiara a firmei, insa articolul se aplica pentru contractele colective de munca. E posibil sa se largeasca sfera de aplicare si pentru contractele individuale?

Multumesc anticipat pentru atentia acordata si pentru raspunsurile Dvs!
O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:06, 16 Iulie 2015
1. Aveti posibilitatea sa contestati decizia de concediere la Tribunalul in raza caria aveti domiciliul sau locul de munca, in termen de 45 de zile de la data comunicarii deciziei, pentru:
- neindeplinirea conditiilor de fond
- neindeplinirea conditiilor de forma

2. Nimeni nu va poate spune exact ce sanse aveti in instanta.

3. Trebuia sa sesizati ITM-ul , in situatia in care ati lucrat mai multe ore decat timpul de munca prevazut in c.i.m.
Salariatii incadrati cu timp partial nu pot efectua ore suplimentare.

Art. 105 din Codul muncii - legea 53/2003 prevede faptul ca CIM cu timp partial cuprinde, pe langa elementele prevazute la art. 17 alin. (3) si urmatoarele clauze:
1. durata muncii si repartizarea programului de lucru;
2. conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
3. interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forma majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.

Daca intr-un CIM nu sunt mentionate si aceste elemente, atunci contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

4. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. (art.67 C.mun.)

Asadar, aveti dreptul la salarii compensatorii numai daca asa ceva este prevazut in c.i.m., in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

In lispa unor astfel de prevederi , anagajtorul nu are obligatia de a acorda salarii compensatorii.

5. Informarea si consultarea intre angajator si salariati este prevazuta de Legea nr. 467/2006 privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a salariatilor.

Art. 5
(1) Angajatorii au obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor, potrivit legislatiei in vigoare, cu privire la:
a) evolutia recenta si evolutia probabila a activitatilor si situatiei economice a intreprinderii;
b) situatia, structura si evolutia probabila a ocuparii fortei de munca in cadrul intreprinderii, precum si cu privire la eventualele masuri de anticipare avute in vedere, in special atunci când exista o amenintare la adresa locurilor de munca;
c) deciziile care pot duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca, inclusiv cele vizate de legislatia româna privind procedurile specifice de informare si consultare in cazul concedierilor colective si al protectiei drepturilor angajatilor, in cazul transferului intreprinderii.
(2) Informarea se face intr-un moment, intr-un mod si cu un continut corespunzatoare, pentru a permite reprezentantilor angajatilor sa examineze problema in mod adecvat si sa pregateasca, daca este cazul, consultarea.
....
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua si multumesc pentru raspuns.

Daca in contractul individual de munca este prevazuta durata muncii, fara insa sa se mentioneze modul fractionat de desfasurare a acesteia, este acesta un motiv pentru a se considera contractul ca fiind incheiat cu norma intreaga? Daca Da, ce pot castiga prin modificarea acestuia retroactiv?
- daca eu am incheiat un contract individual de munca in care este trecut ca loc de desfasurare a activitatii sediul firmei, dar in realitate eu am prestat munca la domiciliu, mai este valabil acel contract sau poate fi angajatorul dat in judecata pentru nemodificarea conditiilor in contractul de munca, mai ales ca munca la domiciliu este reglementata separat?

Multumesc anticipat tuturor celor care ma ajuta.
In cazul in care lipseste repartizarea programului de lucru;, c.i.m. se considera incheiat pentru norma intreaga.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare 2 ore nicoletatrenea nicoletatrenea Buna ziua imi pute-ti spune daca se poate angaja o persoana cu 2 ore pe saptamana??? Multumesc Iar pe statul de plata cum va aparea?si pe ... (vezi toată discuția)
Contracte de munca full time marina12.06 marina12.06 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca poti sa ai 3 contracte de munca full time, in conditiile urmatoare: doua contracte cu program flexibil+ munca de la ... (vezi toată discuția)
Bună seara am nevoie de ajutorul dvs.referitor munca la domiciliu ... Rebecca50 Rebecca50 Bună seara Am nevoie de ajutorul dvs.referitor Munca la domiciliu și anume: 1. Este legal , că angajatorul sa oblige angajatul care lucrează de la ... (vezi toată discuția)