avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotărârile Adunării Generale neafişate la Avizier ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotărârile Adunării Generale neafişate la Avizier nici după 45 de zile - e ilegal ?

Ce se poate face dacă Hotărârile Adunării Generale re-convocate acum aproape 45 zile nu s-au afişat nici acum, mai ales că "re-convocata" s-a organizat după termenul maxim de 10 zile, cum specifică art.24, alin.2 din Legea 230/2007 - "Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, Adunarea Generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.", şi nici măcar în primul trimestru, conform art. 23, alin.1 "După adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari va avea loc cel puţin o dată pe an, în primul trimestru, o adunare generală a proprietarilor membri ai asociaţiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel puţin unei adunări generale a proprietarilor aparţine membrilor comitetului executtiv, inclusiv preşedintelui asociaţiei de proprietari."
Trecem peste aceste încălcări de articole de lege (poate minore, dar există !), dar problema e cu faptul că văd că nu se respectă nici art.25, alin.4 "Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor."
Văd că nu se specifică termenul în care Hotărârile "se comunică, în scris, tuturor proprietarilor", dar. totuşi ... să se apropie 45 de zile de la acea Adunare Generală Re-convocată, pare cam dubios. Ce au de ascuns, oare ?
Ştiţi că art.26 din Legea 230/2007 spune: "Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari, ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile."
Dacă se împlineşte acest termen de 45 zile, deja intrăm în alte aberaţii.
Cum putem noi contesta oficial această Adunare Generală (cu hotărârile luate acolo) dacă se apropie (depăşeşte) termenul de 45 zile în care se poate ataca în Justiţie, mă refer mai ales la cei care n-au fost prezenţi sau au fost prezenţi, dar au plecat şi n-au semnat Procesul-Verbal, văzând ce haos era în acea Adunare Generală Re-convocată ... peste limita de 10 zile !?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:55, 26 Iulie 2015
Comisia de cenzori trebuia sa valideze adunarea generala.
N-avem comisie de cenzori, ci doar o cenzoră care ... ajuta preşedinta, împreună cu casiera, să adune ... zeci de Împuterniciri de vot, pe care să le folosească în caz de nevoie ! Suntem curioşi dacă cu adevărat au semnat atâţia proprietari. Apropo, nu trebuia să fie ceva mai clare aceste Împuterniciri, şi nu peste 10 doar pe numele Casierei, care cam era în Conflict de Interese ?
Sau cum se spune de către doi Consilieri Locali, n-ar trebui, totuşi, o procură notarială pentru a delega cuiva votul ? Ascultaţi aici: "Vot prin delegare abuziv (împuterniciri de vot pentru Asociaţii).mp3" [ link extern ]
M-am referit mai ales la problema că nu se respectă nici art.25, alin.4 "Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor."
Când se vor afişa, peste un an ? Deja se apropie cele 45 de zile şi noi nu ştim ce hotărâri s-au luat, nici Bugetul de Venituri şi Cheltuieli, care trebuia să ni se comunice urgent, mai ales că am auzit că nu mai au bani pentru Reparaţii, Fondul fiind pe zero (cică ar fi plătit de acolo restanţele, care se ridică la ... 2 miliarde de lei vechi !!!). Cred că de-asta nu afişează acele Hotărâri ale Ad. Gen., pentru că au ajuns la fundul sacului, cei din Asociaţie plătind din Fondul de Reparaţii Restanţele şi Penalizările - E LEGAL ACEST LUCRU ?
Cred că e timpul să atacăm în Justiţie această Adunare Generală deja ilegală şi dubioasă, dar nu ştim cum să procedăm şi ce să scriem în acea cerere, cum cred că se numeşte. Problema ecă n-avem procesul verbal al Adunării Generale (nestatutare)...
Dacă avem şi alte ilegalităţi şi abuzuri ale conducătorilor Asociaţiei, e mai bine să facem o Plângere Penală, sau doar în Civil, la Judecătorie ?
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2015
asd1, utilizator
Curtea Constitutionala a decis mai demult ca termenul de 45 de zile curge de la comunicare (de exemplu, de la afisarea la avizier).
Nefiind comunicata, o puteti contesta in maxim 45 de zile din momentul in care o aplica (de exemplu, apare o suma noua de plata).
Sigur, modul de a afla de hotarare depinde de domeniul in care se ia hotararea (nu ati precizat despre ce fel de hoatarare e vorba).
Cele 45 zile curg de la comunicare, prin afişare la Avizier în special pentru cei care n-au fost prezenţi sau n-au semnat procesul-verbal de la acea Adunare Generală (care, REPET, poate nu s-a înţeles - Ad. Gen. Reconvocată de care spun a avut loc după termenul de maximum 10 zile de la data primei convocări, încălcând art.24, alin.2 din Legea 230/2007).
Aici e un caz ceva mai special, noi nu contestăm Hotărârile acelei Ad. Gen., ci pur şi simplu contestăm chiar organizarea ne-statutară a acesteia, încălcând Legea 230/2007 ! Sunt şi Hotărâri pe care ar trebui să le contestăm, dar noi avem mai multe de reclamat, în special acele zeci de Împuterniciri (peste 10 numai pe numele Casierei, care şi-a depăşit atribuţiile !), 99% pe numele ... Casierei, Cenzorei, Preşedintei (oare ar avea dreptul ăsta ? Cum adică, se votează pe sine, nu ar trebui ca alţi proprietari, neangajaţi la A.P., fără interese, să poată să voteze în numele cuiva ?), etc.
În legătură cu aceste Împuterniciri de vot ar fi ceva probleme, precum spun cei doi Consilieri Locali din această înregistrare: "Vot prin delegare abuziv (împuterniciri de vot pentru Asociaţii).mp3" [ link extern ]
Având în vedere că vrem să anulăm acea Ad. Gen. Reconvocată, ce termen maxim avem s-o facem, unde o putem face, şi ce scriem în acea, să zicem ... Contestaţie - NICI NU ŞTIM CUM S-O NUMIM, DE-ASTA VĂ CEREM AJUTORUL !
Ne gândeam să facem o plângere penală, pentru că ar fi mai multe de reclamat ... sau să rămânem în Civil, să facem o acţiune la Judecătorie, pe care nu ştim cum s-o numim sau formulăm ?
Cine e în temă cu subiectul, rugăm să ne dea câteva sfaturi, pentru că săptămâna viitoare trebuie s-o depunem undeva.
MULŢUMIM ANTICIPAT.

P.S.
* Potrivit Art. 30 (1) din Legea 230/2007, Comitetul Executiv, reprezentat de preşedintele A.P., are următoarele atribuţii:
a) duce la îndeplinire hotărârile Adunării Generale (Hotărârile Adunării Generale a Asociaţiei de Proprietari sunt obligatorii) şi urmăreşte respectarea prevederilor legale, a statutului A.P. => NOTĂ: nu s-a aplicat Hotărârea Ad. Gen. din 06.04.2013, ce obliga la anularea oricărui act ilegal al fostei conduceri a Asociaţiei noastre –> au fost demonstrate multe ilegalităţi ale fostei conduceri, mai ales cele cu facturarea abuzivă la unele Utilităţi;
d) reglementează folosirea, întreţinerea, repararea, înlocuirea şi modificarea părţilor proprietăţii comune, inclusiv cu privire la consumurile aferente proprietăţii comune, în conformitate cu actele normative în vigoare; NOTĂ: aici e valabil pentru pierderile (diferenţele) de apă, care sunt imense, cu toate că s-au dat de-a lungul timpului bani pe acel ciudat Fond de Reparaţii, dar tot acele sume mari avem de plată, chiar am avut o dată 10,5 mc plătiţi în plus la apă rece, pentru 54 de apartamente !
i) iniţiază sau apără în procese, în nume propriu sau în numele proprietarilor membri ai Asociaţiei de Proprietari, interesele legate de clădire; Preşedintele Asociaţiei de Proprietari supraveghează şi urmăreşte aplicarea hotărârilor Adunării Generale. NOTĂ: Dimpotrivă, preşedinta trimite în judecată exact pe proprietarii păgubiţi de vechea conducere, în loc să le facă plângere penală celor care au greşit calculul unor facturi la Utilităţi !
n) gestionează situaţiile excepţionale şi de criză; NOTĂ: N-au putut rezolva amiabil nici măcar cazurile cu facturile eronat calculate !
s) analizează problemele ridicate de membrii Asociaţiei de Proprietari şi IA MĂSURI PENTRU REZOLVAREA ACESTORA. (?!)
* Art. 32. alin.(2) din Legea 230/2007 privind înfiinţarea şi organizarea Asociaţiei de Proprietari, republicată.
„Pentru neîndeplinirea atribuţiilor ce le revin, membrii Comitetului Executiv, inclusiv preşedintele Asociaţiei de Proprietari, răspund personal sau în solidar, după caz, în faţa legii şi a proprietarilor pentru daunele şi prejudiciile cauzate lor.”
Ultima modificare: Duminică, 12 Iulie 2015
asd1, utilizator
Vrem un sfat util: unde să facem acţiunea de dare în judecată pentru efectuarea unei Adunări Generale încălcând câteva articole de legi - la Judecătorie (vrem ceva detalii şi cum o vom face-o) sau cu o Plângere Penală la Parchet sau la Poliţie ?
Vrem să terminăm odată cu această conducere a Asociaţiei care face orice să se menţină la conducere, trecând senină peste orice lege !

Alte discuții în legătură

Hotărâre a adunării generale contestată în termen de 45 de zile - vrem detalii şi termene maxime zxc1 zxc1 Suntem câţiva proprietari care vrem să dăm în judecată conducerea unei Asociaţii de Proprietari pentru a contesta în totalitate o Adunare Generală ... (vezi toată discuția)
Proces-verbal al adunării generale al unei asociatii afisat la avizier dupa 3 luni, nedatat ! zxc1 zxc1 Procesul-Verbal al Adunării Generale al Asociatiei noastre s-a afisat la Avizier, în sfarsit, după 3 luni, dar nedatat. Problema e ca deja au aplicat ... (vezi toată discuția)
Unde şi cum se poate contesta o adunare generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari ? asd1 asd1 Unde şi cum se poate contesta o Adunare Generală re-convocată dintr-o asociaţie de proprietari, datorită faptului că nu s-au respectat legile ... (vezi toată discuția)