Suntem câţiva proprietari care vrem să dăm în judecată conducerea unei Asociaţii de Proprietari pentru a contesta în totalitate o Adunare Generală Reconvocată (nu numai hotărârile luate acolo, care sunt ciudate) pentru câteva motive, cel mai important şi ilegal fiind faptul că a depăşit termenul maxim de desfăşurare (de convocare) a acestei Adunări Generale Reconvocate, pe lângă alte posibile nereguli care decurg din faptul că s-au găsit numai pe numele Casierei, care e angajata Asociaţiei, câteva zeci de Împuterniciri, luate aproape forţat de la mulţi pensionari, care au crezut că fac ceva util şi normal, mai ales ştiind că mulţi dintre aceştia puteau veni la Adunarea Generală fără probleme, sau erau la domiciliu la acea dată, deci n-avea rost să le dea acele Împuterniciri.
N-ar putea fi un mic-mare Conflict de Interese din partea Casierei, plătită direct de către Preşedintă, ştiind că aceste Împuterniciri s-au folosit pentru a întoarce votul oricărei Hotărâri în favoarea acestei Preşedinte sau a Comitetului Executiv, lucru care s-a întâmplat ?
Mai toţi cei prezenţi ştiau că se votase ceva în Adunarea Generală Reconvocată, dar după încheierea şedinţei, Preşedinta & Co au votat ce le-a trecut prin cap, chiar şi în plus de ce s-a discutat la şedinţă (lăsaseră loc gol de semnături pe procesul-verbal, dar a venit un proprietar şi a tras linie la fiecare nume care nu semnase - bravo lui !). Atenție, afişarea procesului-verbal al acelei Adunări Generale Reconvocate a fost făcut pe 19.08.2015, deci la aproape 3 luni de la desfăşurare, ceea ce e incredibil de mult - cred că au calculat unde şi ce voturi să folosească pe baza acelor zeci Împuterniciri, şi pentru ce Hotărâri convenabile celor care conduc Asociaţia în mod abuziv, ocolind evident legile !
PRINCIPALA MEA ÎNTREBARE ESTE: Dacă s-a afişat la Avizier Procesul-Verbal după aproape 3 luni (pe
19.08.2015 !) de la convocarea acelei Adunări Generale Reconvocate tardiv, de pe
30.05.2015, ce termen maxim de contestare în Instanţă avem, ştiind că legea permite ca în maxim 45 de zile, cei care ori n-au fost la şedinţă ori n-au stat până la sfârşitul ei (ne-luând la cunoştinţă despre Hotărârile Adunării Generale), să poată contesta acele Hotărâri ?
Am calculat bine data de 03.10.2015, adică Sâmbătă, ştiind că data afișării înștiințării la Avizier a fost 19.08.2015 ?
Dacă termenul maxim pică Sâmbătă, eu ştiu că se poate depune sesizarea maxim Luni, 05.10.2015, pentru că zilele libere nu se pun la calcul.
Sau în acest caz nu e valabil calculul termenului maxim de 45 de zile, aşa cum am calculat eu ?
Ne interesează, pentru că vreau să ştiu dacă e obligatoriu s-o depunem maxim până mâine, Vineri 02.10.2015 (la Judecătorie sau la Parchet, nu ştim exact), dar nu prea avem timp să scriem toate problemele acolo, ştiind că vom scrie vreo 4 pagini de dovezi.
Apropo, e mai bine să facem plângere penală la Parchet, sau sesizare la Judecătorie, în Civil ? Precizez că avem mai multe capete de cereri, cu acuzaţii diferite, inclusiv cu ceva ilegal care s-a întâmplat acum 3 ani şi vrem să fim repuşi în drepturi (e vorba de construirea în mod ilegal, fără convocarea Adunării Generale, a unui sediu de A.P. exact pe un pasaj public circulabil, vechi de 50 de ani, blocând accesul cetățenilor din toată zona).
*** Să revin la cazul cu contestarea Adunării Generale Reconvocate.
Ştiu că acel termen de 45 de zile ce „curge" de la afişarea procesului-verbal la Avizier, se aplică doar dacă vrei să contești Hotărârile Adunărilor Generale, conform Legii 230/2007:
Art. 26 „Dacă o Hotărâre a Adunării Generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a Asociaţiei de Proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva Hotărâre, în termen de 45 de zile.”
În cazul nostru, se aplică Decizia Curţii Constituţionale Nr.670 din 18.05.2011, care spune că termenul de 45 de zile „curge” de la comunicarea în scris a procesului-verbal cu hotărârile luate în Ad. Gen., pentru cei care n-au luat la cunoştinţă de Hotărârile Adunării Generale din 30.05.2015 !
[ link extern ]
„C.C.R. apreciază că proprietarii care n-au avut cunoştinţă de Adunarea Generală a Asociaţiei de Proprietari şi nici de faptul că s-a adoptat o hotărâre a acesteia, prin care au fost afectaţi, se pot afla în situaţia de a nu putea contesta hotărârea în termenul prevăzut de norma legală criticată, şi anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Din această perspectivă, Curtea constată că art.26 din Legea nr.230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justiţie pentru apărarea drepturilor legitime al persoanelor interesate. Deci, sintagma „de la adoptarea acesteia" cuprinsă în art.26 din Legea nr.230/2007 este neconstituţională, referitor la momentul de la care se poate ataca în justiţie respectiva hotărâre.”
Dar dacă vrei să conteşti ca ilegal organizată acea Adunare Generală Reconvocată, în totalitate, se mai aplică articolul care limitează dreptul de contestare în Justiţie la 45 de zile, sau poţi contesta oricând ?
La fel, dacă un proprietar a fost prezent la acea Adunare Generală, dar n-a rămas până la sfârşitul acesteia din diferite motive (implicit, n-a semnat niciun Proces-Verbal), i se poate considera termenul maxim de 45 de zile de la afişare la Avizier (nu de la convocarea acelei Adunări Generale), adică atunci când a luat la cunoştinţă de acele Hotărâri pe care nu le ştia ?
E vreun alt articol de lege valabil în cazul în care vrei să anulezi o Adunare Generală care s-a desfăşurat după termenul legal de
maxim 10 zile de la prima Adunare Generală (suspendată din lipsă de Cvorum - suntem 458 de proprietari, dar niciodată n-au fost mai mult de maxim 40, ceea ce nu e deloc reprezentativ) ?
Precizez că prima Adunare Generală a avut loc pe
16.05.2015, iar Reconvocata a fost pe
30.05.2015, deci la
14 zile de la prima (cea fără Cvorum), încălcând termenul de maxim 10 zile, conform Legii nr.230/2007
Art. 24, alin.(2): „Dacă la prima convocare nu este întrunit Cvorum-ul necesar de jumătate plus unu, Adunarea Generală va fi suspendată şi reconvocată ÎN TERMEN DE MAXIMUM 10 ZILE DE LA DATA PRIMEI CONVOCĂRI.”
Citind mai atent Legea 230/2007, se pare că au depăşit şi termenul de desfăşurare a unei Adunări Generale obligatorii anual, adică în primul trimestru al anului. CITEZ DIN LEGEA 230/2007:
Art. 23, alin.(1) - „După Adunarea Generală de constituire a Asociaţiei de Proprietari VA AVEA LOC CEL PUŢIN O DATĂ PE AN, ÎN PRIMUL TRIMESTRU, O ADUNARE GENERALĂ A PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAŢIEI. Responsabilitatea cu privire la ne-convocarea a cel puţin unei Adunări Generale a Proprietarilor aparţine membrilor Comitetului Executiv, inclusiv Preşedintelui Asociaţiei de Proprietari.”
Rog să-mi răspundă cineva mai ales referitor la termenul maxim de acţionare în Justiţie pe care eu l-am calculat ca fiind data de Sâmbătă 03.10.2015, prelungit până Luni 06.10.2015, datorită zilelor libere.
Chiar aștept să fiu contrazis, dar pe baza unor articole de legi.
MULŢUMIM ANTICIPAT !