avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 876 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Hotărâre a Adunării Generale contestată în termen ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Hotărâre a Adunării Generale contestată în termen de 45 de zile - vrem detalii şi termene maxime

Suntem câţiva proprietari care vrem să dăm în judecată conducerea unei Asociaţii de Proprietari pentru a contesta în totalitate o Adunare Generală Reconvocată (nu numai hotărârile luate acolo, care sunt ciudate) pentru câteva motive, cel mai important şi ilegal fiind faptul că a depăşit termenul maxim de desfăşurare (de convocare) a acestei Adunări Generale Reconvocate, pe lângă alte posibile nereguli care decurg din faptul că s-au găsit numai pe numele Casierei, care e angajata Asociaţiei, câteva zeci de Împuterniciri, luate aproape forţat de la mulţi pensionari, care au crezut că fac ceva util şi normal, mai ales ştiind că mulţi dintre aceştia puteau veni la Adunarea Generală fără probleme, sau erau la domiciliu la acea dată, deci n-avea rost să le dea acele Împuterniciri.
N-ar putea fi un mic-mare Conflict de Interese din partea Casierei, plătită direct de către Preşedintă, ştiind că aceste Împuterniciri s-au folosit pentru a întoarce votul oricărei Hotărâri în favoarea acestei Preşedinte sau a Comitetului Executiv, lucru care s-a întâmplat ?
Mai toţi cei prezenţi ştiau că se votase ceva în Adunarea Generală Reconvocată, dar după încheierea şedinţei, Preşedinta & Co au votat ce le-a trecut prin cap, chiar şi în plus de ce s-a discutat la şedinţă (lăsaseră loc gol de semnături pe procesul-verbal, dar a venit un proprietar şi a tras linie la fiecare nume care nu semnase - bravo lui !). Atenție, afişarea procesului-verbal al acelei Adunări Generale Reconvocate a fost făcut pe 19.08.2015, deci la aproape 3 luni de la desfăşurare, ceea ce e incredibil de mult - cred că au calculat unde şi ce voturi să folosească pe baza acelor zeci Împuterniciri, şi pentru ce Hotărâri convenabile celor care conduc Asociaţia în mod abuziv, ocolind evident legile !
PRINCIPALA MEA ÎNTREBARE ESTE: Dacă s-a afişat la Avizier Procesul-Verbal după aproape 3 luni (pe 19.08.2015 !) de la convocarea acelei Adunări Generale Reconvocate tardiv, de pe 30.05.2015, ce termen maxim de contestare în Instanţă avem, ştiind că legea permite ca în maxim 45 de zile, cei care ori n-au fost la şedinţă ori n-au stat până la sfârşitul ei (ne-luând la cunoştinţă despre Hotărârile Adunării Generale), să poată contesta acele Hotărâri ?
Am calculat bine data de 03.10.2015, adică Sâmbătă, ştiind că data afișării înștiințării la Avizier a fost 19.08.2015 ?
Dacă termenul maxim pică Sâmbătă, eu ştiu că se poate depune sesizarea maxim Luni, 05.10.2015, pentru că zilele libere nu se pun la calcul.

Sau în acest caz nu e valabil calculul termenului maxim de 45 de zile, aşa cum am calculat eu ?
Ne interesează, pentru că vreau să ştiu dacă e obligatoriu s-o depunem maxim până mâine, Vineri 02.10.2015 (la Judecătorie sau la Parchet, nu ştim exact), dar nu prea avem timp să scriem toate problemele acolo, ştiind că vom scrie vreo 4 pagini de dovezi.
Apropo, e mai bine să facem plângere penală la Parchet, sau sesizare la Judecătorie, în Civil ? Precizez că avem mai multe capete de cereri, cu acuzaţii diferite, inclusiv cu ceva ilegal care s-a întâmplat acum 3 ani şi vrem să fim repuşi în drepturi (e vorba de construirea în mod ilegal, fără convocarea Adunării Generale, a unui sediu de A.P. exact pe un pasaj public circulabil, vechi de 50 de ani, blocând accesul cetățenilor din toată zona).
*** Să revin la cazul cu contestarea Adunării Generale Reconvocate.
Ştiu că acel termen de 45 de zile ce „curge" de la afişarea procesului-verbal la Avizier, se aplică doar dacă vrei să contești Hotărârile Adunărilor Generale, conform Legii 230/2007:
Art. 26 „Dacă o Hotărâre a Adunării Generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a Asociaţiei de Proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva Hotărâre, în termen de 45 de zile.”

În cazul nostru, se aplică Decizia Curţii Constituţionale Nr.670 din 18.05.2011, care spune că termenul de 45 de zile „curge” de la comunicarea în scris a procesului-verbal cu hotărârile luate în Ad. Gen., pentru cei care n-au luat la cunoştinţă de Hotărârile Adunării Generale din 30.05.2015 ! [ link extern ]
„C.C.R. apreciază că proprietarii care n-au avut cunoştinţă de Adunarea Generală a Asociaţiei de Proprietari şi nici de faptul că s-a adoptat o hotărâre a acesteia, prin care au fost afectaţi, se pot afla în situaţia de a nu putea contesta hotărârea în termenul prevăzut de norma legală criticată, şi anume cel de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Din această perspectivă, Curtea constată că art.26 din Legea nr.230/2007 aduce atingere dreptului de a accede efectiv la justiţie pentru apărarea drepturilor legitime al persoanelor interesate. Deci, sintagma „de la adoptarea acesteia" cuprinsă în art.26 din Legea nr.230/2007 este neconstituţională, referitor la momentul de la care se poate ataca în justiţie respectiva hotărâre.”

Dar dacă vrei să conteşti ca ilegal organizată acea Adunare Generală Reconvocată, în totalitate, se mai aplică articolul care limitează dreptul de contestare în Justiţie la 45 de zile, sau poţi contesta oricând ?
La fel, dacă un proprietar a fost prezent la acea Adunare Generală, dar n-a rămas până la sfârşitul acesteia din diferite motive (implicit, n-a semnat niciun Proces-Verbal), i se poate considera termenul maxim de 45 de zile de la afişare la Avizier (nu de la convocarea acelei Adunări Generale), adică atunci când a luat la cunoştinţă de acele Hotărâri pe care nu le ştia ?

E vreun alt articol de lege valabil în cazul în care vrei să anulezi o Adunare Generală care s-a desfăşurat după termenul legal de maxim 10 zile de la prima Adunare Generală (suspendată din lipsă de Cvorum - suntem 458 de proprietari, dar niciodată n-au fost mai mult de maxim 40, ceea ce nu e deloc reprezentativ) ?
Precizez că prima Adunare Generală a avut loc pe 16.05.2015, iar Reconvocata a fost pe 30.05.2015, deci la 14 zile de la prima (cea fără Cvorum), încălcând termenul de maxim 10 zile, conform Legii nr.230/2007
Art. 24, alin.(2): „Dacă la prima convocare nu este întrunit Cvorum-ul necesar de jumătate plus unu, Adunarea Generală va fi suspendată şi reconvocată ÎN TERMEN DE MAXIMUM 10 ZILE DE LA DATA PRIMEI CONVOCĂRI.”

Citind mai atent Legea 230/2007, se pare că au depăşit şi termenul de desfăşurare a unei Adunări Generale obligatorii anual, adică în primul trimestru al anului. CITEZ DIN LEGEA 230/2007:
Art. 23, alin.(1) - „După Adunarea Generală de constituire a Asociaţiei de Proprietari VA AVEA LOC CEL PUŢIN O DATĂ PE AN, ÎN PRIMUL TRIMESTRU, O ADUNARE GENERALĂ A PROPRIETARILOR MEMBRI AI ASOCIAŢIEI. Responsabilitatea cu privire la ne-convocarea a cel puţin unei Adunări Generale a Proprietarilor aparţine membrilor Comitetului Executiv, inclusiv Preşedintelui Asociaţiei de Proprietari.”

Rog să-mi răspundă cineva mai ales referitor la termenul maxim de acţionare în Justiţie pe care eu l-am calculat ca fiind data de Sâmbătă 03.10.2015, prelungit până Luni 06.10.2015, datorită zilelor libere.
Chiar aștept să fiu contrazis, dar pe baza unor articole de legi.

MULŢUMIM ANTICIPAT !
Ultima modificare: Joi, 1 Octombrie 2015
zxc1, utilizator
Cel mai recent răspuns: zxc1 , utilizator 09:06, 4 Octombrie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
adriana_c a scris:

Poate nu ma exprim eu suficient de clar. In opinia mea, la asociatia de proprietari nu exista zile nelucratoare, asa cum exista la registratura instantelor. Deci nu puteti sa depuneti contestatia luni, ci doar pana sambata 03.10.2015. Asteptati si alte opinii.
Oricum, nu este asa important pentru o actiune in justitie sa respectati acest termen, intrucat HG 1588/2007 prevede la art. 12 ca proprietarii pot cere explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei si, eventual, sa o conteste.

Eu zic că e valabilă regula care e în art. 181 din N.C.P.C. şi la Asociaţii, poate chiar în orice situaţie în care ai un termen maxim de depunere.
REPET: Angajaţii Asociaţiei de Proprietari (mai bine zis "şefii", pentru că aceste documente se depun în prezenţa lor, ei dând pentru acestea nr. de Înregistrare, ştampilă, etc.) n-au avut niciodată program Sâmbăta sau Duminica, nici măcar femeile de serviciu (7 la număr), nici Instalatorul (care taie frunze ... la câini, pentru 900 lei NET la 60 ore/lună), etc. Chiar scrie clar pe uşa sediului programul, de Luni până Vineri, 3 ore/zi, 60 ore/lună !
ATUNCI, ÎN CAZUL ĂSTA, LOGIC, DUPĂ CUM AŢI SPUS DVS., PICÂND ULTIMA ZI DE DEPUNERE A CONTESTAŢIEI SÂMBĂTA, ATUNCI POT DEPUNE LUNI 05.10.2015. Problema asta eu zic că e aproape lămurită, ce ziceţi ? Sâmbătă, cui să-i dau Contestaţia ?
adriana_c a scris:

Problema nu se pune dacă aţi semnat sau nu procesul-verbal, ci dacă aţi luat cunoştinţă de Hotărârea adunării generale adoptate în şedinţă.

Păi, cum să iau la cunoştinţă dacă am plecat mai devreme şi nici n-am semnat procesul verbal ?
Problema e că din start această Adunare Generală Reconvocată fusese ilegală, ne-statutară, în primul rând pentru că s-a convocat după termenul maxim de 10 zile - asta dacă tot se vorbeşte de termene. De pe 16.05.2015 până pe 30.05.2015 sunt 14 zile - şefii au motivat că au umblat după semnături ale proprietarilor pentru luarea la cunoştinţă despre Ad. Gen. (Convocatorul). Minciuni, pentru că au fost mulţi proprietari care ne-au spus că la multe blocuri n-au fost deloc să semneze.
Găsind la Adunarea Generală zeci de Împuterniciri, aproape toate pe numele Casierei, dar şi pe ale Preşedintei şi ale Cenzorei, am găsit explicaţia amânării cu încă o săptămână - au alergat la cât mai multe blocuri pentru strângerea aproape "cu japca" de delegări de voturi de la pensionari care nici nu ştiu pentru ce au semnat. De-asta spuneau ei că umblă să semneze "boborul" Convocatorul, dar ei făceau alte şmecherii, adunau cât mai multe semnături de Împuterniciri, pentru ... a fi siguri că vor vota ce vor ei !
N-ar fi un mic-mare Conflict de Interese faptul că 99% dintre Împuterniciri au fost pe numele "şefilor" şi angajaţilor Asociaţiei ? Şi că una se votase în Adunarea Generală, şi alta am aflat că se hotărâse ulterior, şefii folosind acele Împuterniciri ca pe un cadou nemeritat ?
De ce aceia care au dat Împuterniciri angajaţilor Asociaţiei, nu le-au dat, să zic, vecinilor mai în putere, să voteze pentru cei care nu puteau veni, sau imobilizaţi la pat ?

Adică, mama mea, la 82 de ani, cu minim 10 boli depistate oficial, se poate deplasa la toate Ad. Gen., şi cele câteva zeci de persoane care le-au dat delegări de voturi escrocilor, chiar nu puteau face câţiva paşi, să fie prezenţi la Adunarea Generală ?
DAR CE E MAI CIUDAT - DE CE AU DECIS SĂ AFIŞEZE HOTĂRÂRILE ADUNĂRII GENERALE RECONVOCATE ABIA DUPĂ APROAPE ... 3 LUNI (PE 19.08.2015 !), MAI ALES CĂ ACELE HOTĂRÂRI SE APLICASERĂ DEJA DE PESTE 2 LUNI, FĂRĂ A FI INFORMAŢI TOŢI PROPRIETARII. Vedeţi aici ce conţine acel Proces-Verbal cu Hotărârile luate în Adunarea Generală Reconvocată (se votase altfel pe 30.05.2015, dar ...): [ link extern ]
Pentru ce le-au trebuit aproape 3 luni ca să facă o copie după Procesul-Verbal al unei Adunări Generale, pe care îl puteau redacta în maxim 3 zile ? Abuz evident ... sigur au avut ei ceva de ascuns.
UN FAPT GRAV: PREŞEDINTA, CU TOATE CĂ PE 17.07.2014 S-A VOTAT O DECIZIE A COMITETULUI EXECUTIV PENTRU REZILIEREA CONTRACTULUI, APROAPE ÎN UNANIMITATE (5 VOTURI PENTRU, UNUL ÎMPOTRIVĂ, AL PREŞEDINTEI, ŞI O ABŢINERE DE LA VOT), ACEASTA A NESOCOTIT DECIZIA, MENŢINÂND FĂRĂ ROST ACEL AVOCAT, CU SALARIU FIX DE DE 800 LEI NET, (ÎN 2013 A AVUT CHIAR ŞI 1.000 LEI/LUNĂ), DIN BANII NOŞTRI, AI PROPRIETARILOR, PE LÂNGĂ BANI DAŢI PENTRU ONORARIUL LUAT ÎN PROCESELE ASOCIAŢIEI !
După ce 4 membri ai Comitetului Executiv au văzut că preşedinta a încălcat Decizia Com. Ex. luată prin vot majoritar zdrobitor, de "demitere" a avocatului, aceştia 4 şi-au dat demisia în semn de protest, iar cu noul Comitet Executiv, format din 2 proprietari (fără a fi în temă cu activitatea unei Asociaţii-mamut, de 458 de proprietari), plus preşedinta, aceasta a dat o altă Decizie prin care a continuat colaborarea cu acel avocat care lua două venituri de la noi - un salariu fix de 800 lei pentru Consiliere Juridică şi Onorariul din reprezentarea în procese.
De parcă preşedinta o plăteam degeaba - ce trebuia să-i facă munca ei - să întocmească contracte sau alte documente care intrau în atribuţiile acesteia ?
Unde mai pui că Preşedinta are salariu de 900 lei NET, la 60 ore (dacă ar fi muncit normal, la 168 ore/lună, ar fi avut 2.520 lei/lună !).
Ce munceşte ea de banii ăştia, mai ales că mai toată treaba i-o face avocatul ? De-asta a făcut orice să-l menţină pe avocat, pentru că e de-o incompetenţă rară !
De-asta mai toţi proprietarii îi cer să termine colaborarea cu avocatul care e plătit de două ori, pentru că sunt bani daţi degeaba, şi puţin cam ilegal, încălcând Legea Avocaţilor, nr. 51/1995, art. 5, alin.8, dar şi art.15 a), chiar şi b), pentru că acesta, dându-mă pe mine în judecată abuziv şi prin informaţii false, ca proprietar, dar, fiind plătit direct de preşedintă, nu mai e independent şi imparţial, pentru că face orice s-o apere pe aceasta, chiar minţind în solidar cu ea !
Dacă e plătit cu salariu fix, ar trebui să cred că ştie tot ce "mişcă" prin Asociaţie, dar în Instanţă vine cu informaţii false, pe care le putea verifica extrem de uşor, consultând Registrul de Corespondenţă al Asociaţiei - vedeţi aici de ce - [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 2 Octombrie 2015
zxc1, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Răspunsuri:
1) Dacă e valabilă cutuma de a calcula termenele depunerii unor acte, atunci eu zic că e valabil şi pentru Asociaţiile de Proprietari, referitor la termenul maxim de 10 de depunere a Contestaţiilor.
Luăm textul art.181 N.C.P.C.
CAPITOLUL III - Nulitatea actelor de procedură.
Art. 181. Calculul termenelor.

(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
2. când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte;
(2) Când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.
Detalii: [ link extern ]

Cum a 10-a zi fost Sâmbătă, 03.10.2015, pot depune Contestaţia Luni 05.10.2015. Doar n-oi căuta-o eu pe Preşedintă Sâmbăta, când poate e plecată, să-mi primească mie un document. Asta ar fi culmea !
REPET: Sâmbăta este o zi nelucrătoare, cred că la 99% dintre Asociaţiile de Proprietari din ţară, odată ce avem pe uşa sediului A.P. programul afişat clar: Sâmbăta e nelucrătoare, doar de Luni până Vineri, 3 ore pe zi, 60 ore pe lună (ce program super, vreau şi eu un salariu de 900 lei la 60 ore/lună, aşa cum are cel puţin madam Preşedinta noastră, nu ştiu ceilalţi ce salariu au) !
Vreau să spună şi alţii dacă am dreptate în legătură cu termenul de depunere şi dacă Sâmbăta e considerată zi lucrătoare.în Asociaţii, şi nu numai.

2) Logic că am plecat de la acea Adunare Generală Reconvocată înainte de a se vota, altfel nu mai întrebam pe acest topic. Astfel, eu cred că pot contesta în acel termen de 45 zile de la afişarea la Avizier a Procesului-Verbal ... DUPĂ APROAPE 3 LUNI DE LA "RECONVOCATĂ" !!!
Vreau să clarific ceva ce cred că nu s-a înţeles. EU NU CONTEST X HOTĂRÂRI, EU CONTEST CHIAR LEGALITATEA CONVOCĂRII ACESTEI ADUNĂRI GENERALE "RECONVOCATE", în primul rând pentru că s-a depăşit termenul maxim legal de convocare a ei, adică de maxim 10 zile - Art. 24, alin.(2) din Legea 230/2007 e extrem de clar.
Aveau timp s-o organizeze în maxim o săptămână, dar e evident că au amânat-o pentru a "cerşi" de la proprietarii în vârstă zeci de semnături pentru Împuterniciri de vot (numai pe numele Casierei s-au găsit zeci de Împuterniciri, şi câteva pe numele Preşedintei şi a Cenzorei) !
E evident că au făcut-o pentru a fi siguri că vor fi realeşi şi că vor vota ceea le doreşte "sufleţelul", având atâtea voturi - dar ăsta "miroase" a Conflict de Interese, pentru că dacă acele delegări de voturi erau date altor proprietari, nu celor din conducerea A.P., nu mai comenta nimeni, era ceva plauzibil ! Dar să faci mari eforturi să cerşeşti pe la uşile bătrânilor zeci de delegări de voturi, e evident scopul urmărit, pentru că orice Instanţă şi-ar da seama că poate fi un conflict de Interese !
Ar mai fi şi faptul că nu s-a organizat Ad. Gen. în primul trimestru, cum scrie în Art. 23. - alin.(1) "După Adunarea Generală de constituire a Asociaţiei de Proprietari VA AVEA LOC CEL PUŢIN O DATĂ PE AN, ÎN PRIMUL TRIMESTRU, o Adunare Generală a proprietarilor membri ai Asociaţiei."
Acest paragraf ar putea fi o ilegalitate dacă ne luăm strict după textul legii, dar acest fapt nu e aşa grav.
Mai grav e faptul că s-au cerşit zeci de voturi de către conducerea Asociaţiei, pentru interese evidente de a decide ulterior Adunării Generale Reconvocate, orice doreau şefii actuali ai A.P. !
Au făcut şi eroarea de a aduce după aproape 3 luni la cunoştinţa celor 460 de proprietari Hotărârile Ad. Gen., asta după ce se aplicaseră cu minim 2 luni înainte.
Mai ziceam, o săptămână maxim să-ţi ia să redactezi un Proces-Verbal, dar s-o faci după aproape 3 luni, e demenţial, întrece orice închipuire ! Era de-ajuns să copieze ce s-a decis atunci, le lua maxim o oră !
Aici e cheia acuzaţiilor noastre pentru interesul ascuns şi oneros al acţiunilor acestor şefi ai A.P., care fac orice să-şi păstreze funcţiile cu orice preţ, bazându-se pe păcălirea unor proprietari în vârstă de a le ceda votul pentru interesele acestor şefi incompetenţi şi care inventează mereu legi proprii, contrare celor în vigoare, oficiale !
Aştept discuţii referitoare la ceea ce am discutat aici, pentru că e un subiect ceva mai rar, dar destul de grav !
Poate m-am înşelat cu privire la ceva din ce am scris pe aici, şi aştept chiar şi Moderatorii să participe la discuţii, pentru că au experienţă în domeniu !
Ultima modificare: Duminică, 4 Octombrie 2015
zxc1, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces-verbal al adunării generale al unei asociatii afisat la avizier dupa 3 luni, nedatat ! zxc1 zxc1 Procesul-Verbal al Adunării Generale al Asociatiei noastre s-a afisat la Avizier, în sfarsit, după 3 luni, dar nedatat. Problema e ca deja au aplicat ... (vezi toată discuția)
Anulare p.v. ale adunarilor generala a asociatiei de proprietari solo.mio solo.mio As. de proprietari este data in judecata si se solicita anularea tuturor p.v. ale adunarilor generale sub motivul ca acestea nu au fost convocata in mod ... (vezi toată discuția)
Hotararile adunarii generale darina123 darina123 Buna ziua, In legea 230/2007 , art 25 alin 4 se mentioneaza urmatoarele: (4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de ... (vezi toată discuția)