avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detalii despre incheierea unui contract de mandat la o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detalii despre incheierea unui contract de mandat la o asociatie de proprietari

Buna seara, sunt presedinta unei asociatii de proprietari si am inteles ca, conform legii, presedintele, cenzorul si ingrijitorul trebuie sa incheie cu asociatia contracte de mandat, iar administratorul, CIM cu timp partial de munca.
As dori sa stiu, valoarea contributiilor pe care atat asociatia cat si acesti angajati trebuie sa le plateasca la stat.Multumesc.
conform legii, presedintele, cenzorul si ingrijitorul trebuie sa incheie cu asociatia contracte de mandat, iar administratorul, CIM cu timp partial de munca.

Presedintele si cenzorul pot fi retribuiti in baza unui contract de mandat,conform disp L nr 230/2007
In cazul cenzorului exista 2 situatii distincte :
- daca este cenzor intern=membru proprietar din cadrul asociatiei de proprietari,ales ide adunarea generala,acestuia i se incheie contract de mandat si asociatia va achita la stat toate obligatiile unui salariat, declarate pe D.112, mai putin somajul.
- daca este cenzor extern, ca persoana fizica se angajeaza cu incheierea de CIM si asociatia de proprietari va achita catre stat toate contributiile aferente salariu, sau daca cenzorul este PFA, asociatia de proprietari va incheia un contract civil
In acest caz asociatiei de proprietari nu ii mai revin obligatii de plata catre stat ,ci numai suma negociata in CIM
Femeia de serviciu se angajeaza cu CIM pentru care urmeaza sa se achite se impozitul + contributiile aferente salariului negociat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii 2012 alimik alimik Ce contributii sociale se calculeaza si se retin pentru drepturile lunare (regulate) cuvenite administratorului ,cenzorului si femeii de serviciu , unei ... (vezi toată discuția)
Informatii orsaia2006 orsaia2006 Am preluat de curand functia de presedinte bloc ,vreau sa stiu daca e normal ca administratorul si femeia de serviciu sa lucreze fara niciun contract de munca ... (vezi toată discuția)
Declaratia 112 sectiunea c marryradu marryradu Am depus declaratia 112 pe sectiunea c eu administratorul femeia de servici si presedintele toti pe conventii civile si imi da urm eroare: E: asigurat (3) ... (vezi toată discuția)