avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calomnia si insulta pe Internet
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calomnia si insulta pe Internet

În cazul în care consider că am fost insultat și calomniat cu ocazia unei discuții purtate în mediul online, respectiv pe un blog, discuție la care am participat fiind logat cu numele real, având și o fotografie reală atașată la utilizator, care este Instanța de Judecată, căreia ar trebui să mă adresez? Acțiunea ar trebui să fie în pretenții sau în răspundere civilă delictuală?
Identificarea persoanei cu care am purtat discuția o poate face Instanța de Judecată?!
Discuția poate fi considerată ca find purtată în spațiul public, având în vedere decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție din anul 2014, potrivit căreia Facebookul este spațiu public? Un blogg poate fi asimilat tt spațiului public?
Care ar fi Instanța competentă în acest caz?
Pentru a demonstra prejudiciul de imagine creat ar trebui să propun martori dintre persoanele care mă cunosc și au citit acea conversație sau simpla acțiune fără demonstrarea producerii unor prejudicii de imagine este suficientă? Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:04, 12 Iulie 2015
Trebuie sa dovediti fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate si nu in ultimul rand vinovatia, precum si inexistenta unor imprejurari sau cauze care ar exclude caracterul ilicit al faptei sau ar inlatura raspunderea juridica.

Ati provocat persoana?
Puteti formula actiune in raspundere civila delictuala conform art.1.349 Noul Cod Civil raportat la art.71-76 Noul Cod Civil.Va trebui sa dovediti:fapta,prejudiciul ,vinovatia,legatura de cauzalitate dintre fapta si prejudiciu.Opinia mea este ca,fara ajutorul unui avocat va fi dificil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea civila delictuala pentru fapta proprie-concluzii- rodica_post rodica_post RASPUNDEREA CIVILA DELICTUALA PENTRU FAPTA PROPRIE Concluzii In jurisprudenta acest termen a capatat o alta semnificatie, deosebita de cea din ... (vezi toată discuția)
Jigniri aduse mamei, afirmatii fara dovezi helldevour helldevour Este vorba de site-ul de socializare Facebook in care am postat... un pamflet / ceva amuzant iar de la acest post un baiat in varsta de 16 ani a inceput sa ... (vezi toată discuția)
Am participat într-un grup la o discuție. nu am fost de acord ... Mirela1964 Mirela1964 Am participat într-un grup la o discuție. Nu am fost de acord cu propunerile făcute. O persană din grup a început să-mi aducă prejudicii de imagine. Pot ... (vezi toată discuția)