Daca firma cu care am contract vanzare-cumparare privind cumpararea unei case da faliment anul acesta, iar eu mai am de achitat rate anuale (conf.contract inca 3 ani)se poate sterge datoria mea, in calitate de cumparator (pers fizica)? Mentionez ca este deja in insolventa.
Din cate stiu eu, nu. Datoria ramane, iar sumele pe care le aveti de achitat vor trebui platite catre societate, prin administrator judiciar sau lichidator, sumele urmand a fi folosite pentru acoperirea pasivului.
In cat timp se acopera pasivul? Cat dureaza procedura de faliment? Daca contractul e pe n... ani de acum incolo, cat timp poate fi raspunzator administratorul judiciar daca anul acesta se declara falimentul?
Procedura se incheie in momentul in care nu mai exista create de recuperat. Atat timp cat aveti de achitat, procedura insolventei nu se va inchide, existand sume de recuperat. Este posibil sa existe si alte persoane in situatia dumneavoastra.
Creditori sunt interesati sa recupereze cat mai mult din creantele pe care le au, nu vor dori sa inchida procedura atat timp cat exista sume de recuperat.
In cazul in care am solicitat sa achit suma ramasa in avans catre administratorul judiciar si nu mi s-a raspuns, am inteles ca trebuie sa fac cerere la judecator. Cum trebuie procedat si in cat timp? Trebuie sa mai platesc ceva?