avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine este mostenitorul casei?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine este mostenitorul casei?

Buna ziua.
Tatal meu detine o garsoniera pe numele lui cumparata dupa divortul de mama. Dupa mai multi ani tata s-a recasatorit .Doresc sa stiu cine are drept de mostenire la aceasta garsoniera. Noi copii lui sau actuala nevasta cu care nu are copii,aceasta avand 2 copii dintr-o casatorie anterioara. In cazul in care noi copii lui suntem mostenitorii garsonierei o putem evacua pe aceasta ''doamna''( sotia lui )?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: craciunescu_1981 , utilizator 11:21, 8 Iulie 2009
Pentru ca legea instituie acest drept in favoarea sotiei supravietuitoare.
Acum ... sa ma iertati ... dvs. ne intrebati pe noi cum veti afla dvs. .. copiii ca a murit tatal dvs. ?
In principiu .. veti afla de la notarul care va va chema sa deybateti succesiunea de pe urma tatalui dvs. daca sotia acestuia va solicita deybaterea succesiunii acestuia.
Nu trebuie sa revendicati nimic ci doar sa acceptati succesiunea expres -adica la notar- sau tacit -adica efectuand acte de acceptare a succesiunii- in termenul legal de 6 luni.
Sigur raspunsurile sunt cele mai scurte posibil si nu are rost sa explicam de ce a dispus legea asa. E o poveste lunga si nu cred ca va intereseaza.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
craciunescu_1981 a scris:

Nu inteleg de ce are drepturi ''doamna'' daca garsoniera a fost cumparata inaintea casatoriei.

Pentru ca la moartea unui sot, celalalt sot supravietuitor are un drept de mostenire. In concurs cu copii mortului sotul supravietuitor are dreptul la 1/4 din masa succesorala. In acesta masa succesorala intra toate bunurile (si datoriile) mortului indiferent cand, cu cine si de unde le-a dobandit.

Cum pot afla eventuali mostenitori de drept ai garsonierei ca proprietarul a murit?

Pai, nevasta-sa (unul din mostenitori) se presupune ca i-a ...tinut lumanarea, iar copii lui, daca n-au habar, dovedesc si cat de apropiati erau de mort... (unele instante au respins exact pe acest considerent o cerere de repunere in termenul de acceptare a mostenirii). E de datoria lor sa se intereseze.
romascanu, moderator
Mostenitorii de drept si necunoasterea faptului decesului celui la a carui mostenire ravnesc nu se prea potrivesc ca si notiuni. Moral ar fi sa pastrati o legatura stransa cu tatal dumneavoastra. Ca si fiica aveti si obligatii ( de a avea grija de tatal aflat in nevoie) nu numai drepturi.
ContSters42249, utilizator
Asa este. Ati inteles exact problema.Noi copii nu prea mai avem tangente cu tatal, de fapt nu mai avem deloc deoarece ne-a parasit etc...ati inteles. Intrebarea este daca aceasta ''doamna '' nu face succesiunea noi de unde aflam ca a murit, ca avem drepturi de luat. Nu vreau sa ma considerati avida dupa aceasta proprietate dar tatal meu nu si-a cumparat-o din banii lui, aceasta fiind cumparata de mama lui si din nefericire pe numele lui. Spun din nefericire deoarece el nu mai are tangente nici macar cu mama lui . Sper ca acum am fost clara si poate acum imi intelegeti indignarea cu privire la aceasta ''doamna'' care are drepturi.
Brom a scris:

Mostenitorii de drept si necunoasterea faptului decesului celui la a carui mostenire ravnesc nu se prea potrivesc ca si notiuni. Moral ar fi sa pastrati o legatura stransa cu tatal dumneavoastra. Ca si fiica aveti si obligati ( de a avea grija de tatal aflat in nevoie) nu numai drepturi.

Moral spuneti. Dar un barbat care isi paraseste familia, bate nevasta, bate tot ce prinde cum este. Aveam 7 ani cand au divortat domule consilier si de atunci dezinteres total.Sora mea avea 11 ani. Credeti ca e normal sa ne lase in plata domnului fara pensie alimentara fara nimic.Acelasi tratament l-a primit si mama lui cu care nu mai vorbeste de cel putin 10 ani. Cred ca nu merit sa imi verificati dumneavoastra moralitatea !!!
craciunescu_1981, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)
Dreptul la inchiriere daca succesiunea nu este dezbatuta? carmen61 carmen61 din suprafata 467 mp pe care sunt construite 6 camere,din care 2 au fost cedate cu act de comodat de proprietar (tatal meu)care este decedat,fratelui meu care ... (vezi toată discuția)
Bun obtinut din mostenire- are sau nu dreptul la acest bun sotul/sotia? lumyclau lumyclau Buna ziua. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea situatie. Bunica mea din partea tatalui a avut cumparat un loc de veci. Cand a murit tata a devenit ... (vezi toată discuția)