avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua!
In cazul in care un salariat isi da demisia cu data de azi si vrea sa stea in preaviz 10 zile lucratoare, este corect, sau trebuie sa stea perioada de preaviz din contractul de munca, care este mai mare?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:06, 13 Iulie 2015
Art.81 C.mun.
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
....
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
....

Prin urmare, daca vorbim despre o demisie cu preaviz atunci :
- termenul de preaviz este cel emntionat in c.i.m. si nu cel impus de salariat

- angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz. In speta, daca angajatorul doreste asa ceva, pe cererea de demisie va mentiona ca se efectueaza doar 10 zile de preaviz , la restul renuntandu-se.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie articol din codul muncii mariamarineci mariamarineci Buna ziua, In ce conditii poate inceta un cim conform art 55 lit b si in ce conditii poate incetat conform art 81 al 7? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Preaviz 15 zile VS_ABUTOAIEI VS_ABUTOAIEI Buna ziua ,sunt anagajat la D.G.A.S.P.C Vaslui ,actualmente sunt in concediu de maternitate ce se termina pe 17 mai 2013 . Dupa finalizarea maternitatii ... (vezi toată discuția)
Demisie diadora_74 diadora_74 Daca in contractul de munca exista o clauza de demisie de 45 de zile, este obligatoriu sa fie respectata?! Se poate da demisia cu un preaviz de 20 de zile, ... (vezi toată discuția)