In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca in momentul inapoierii imprumutului sa i eliberez factura si sa si inscrie masina pe numele lui.Noi ne intelesesem verbal sa mi returneze datoria in 40 de luni, adica in rate lunare de 500 ron(fara nicio dobanda). Bine si frumos, 5 luni mi -a platit cele 5 rate , dar in februarie 2008 ii trece prin cap sa facem un contract de vanzare cumparare intre parti cu 2 martori ( sotia mea si un prieten de familie) , contract in care spune ca mi a platit 22 500 ron din suma total de 43000, dar nu amintim nimic de rata lunara de 500 ron si nici de vreun termen de scadenta, doar ca eu ma oblig sa i asigur transferul dreptului de proprietate in momentul finalizarii platii integrale. Si de atunci pauza cu banii, nu mi a mai dat niciun leu, motivand ca nu mai are de unde , l am asteptat un an,doi,trei am zis prieteni ,sa l inteleg, ' pana intr o zi de octombrie 2012 cand m am trezit acasa cu o notificare din partea unui notar ca trebuie sa ma prezint in data de 20 .10.2012 la notariat sa inchei actul de vanzare cumparare pt auto.Stupefiat, i am dat in judecata (actiunea de pretentie) ca sa mi recuperez suma restanta , in timpul procesului avocatul lor a sustinut ca actiunea e prescrisa , dar judecatorul a punctat ca prescrierea curge din momentul notificarii mele din oct .2012 si am castigat .Au facut recurs ,la recurs s a trimis spre rejudecare ,am castigat din nou de data aceasta judecatorul a tinut cont de declaratia martorului care confirma existenta acestor rate lunare de 500 ron, prescriptia curgand din momentul finalizarii ratelor, Au facut din nou recurs si in sept 2014 au castigat fara drept de apel, judecatorii dand sentinta de actiune prescrisa . In noiembrie 2014 am primit o notificare din partea avocatului lor ca in termen de 5 zile de la primirea ei, ma obliga sa fac demersurile legale privind radierea din evidentele fiscale a masinii sub amenintarea intentarii unui proces( de parca pierderea dreptului meu prin actiunea de pretentie ar fi insemnat castigul lor). Basca dupa ce nu mi au dat diferenta de bani acum sunt silit sa le o mai fac si cadou, bineinteles ca i am ignorat , pana cand pe data de 26 iunie a.c. primesc de la tribunal un plic , prin care sunt dat in judecata ca sa le radiez masina fiscal si sa le inmanez toate actele necesare inscrierii pe numele lor sub amenintarea ca daca nu ma conformez sa le returnez toti banii 43 500 ron ( chiar daca el nu mi au platit decat 22 500).Adresa din partea tribunalului ma informeaza ca in calitate de parat in dosarul cu nr. imi pune in vedere ca in termen de 25 de zile de la primirea comunicarii, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai depune probe si a invoca exceptii, aveti obligatia de a depune intampinarea.
Ma intreb daca nu depun nimic , nu o sa se mai judece si o sa le dea castig de cauza , chiar daca anterior s a judecat de 2 ori de catre aceeasi instanta care imi dadea castig de cauza , o sa fiu instiintat macar de data viitorului proces , o sa mai am cai de atac , !! Intelegeti ca mi-e scarba de acest proces si de acest prieten care ma taraie in aceasta mocirla , el nefacandu-si niciodata aparitia pe holurile instantei.
Pot cu ocazia asta sa cer anularea contractului si restituirea masinii , sau asta inseamna un alt proces separat intentat de mine.
Va multumesc !
Intr-adevar,conf.art.208(2) NCPC"Nedepunerea intampinarii in termenul prevazut de lege(25 zile de la primirea comunicarii) atrage decaderea paratului din dreptul de a a mai propune probe si de a invoca exceptii,in afara celor de ordine publica." In cadrul aceluiasi proces puteti formula propriile dvs. contrapretentii(le veti timbra la valoare) fata de reclamant prin cerere reconventionala,conform art.209-210 NCPC.Atentie!Conf.art.209(4)NCPC"Cererea reconventionala se depune sub sanctiunea decaderii, odata cu intampinarea sau , daca paratul nu este obligat la intampinare ,cel mai tarziu la primul termen de judecata."
Mai am ceva de facut
katap
In octombrie 2007 am imprumutat un prieten cu 20 000 ron ca sa si cumpere o masina noua si drept garantie, am luat o pe firma mea( cabinet medical) urmand ca ... (vezi toată discuția)
Prescriptie sau nu !!
katap
In 2008 am vandut o masina de pe firma unui prieten ,el dandu-mi un avans de 50 %si doar atat,diferenta nu mi a mai dat-o , facand un antecontract in care am ... (vezi toată discuția)