avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1057 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere salariata revenita din CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere salariata revenita din CCC

Buna ziua.
Societatea la care lucrez traverseaza o perioada de restructurare de personal. Din personal face parte si o salariata care are 1 luna de cand s-a intors din CCC. Intrebarea mea este: daca se desfiinteaza postul ei si nu exista posturi echivalente care sa-i fie oferite, se poate concedia cu art. 65 (in urma caruia sa beneficieze de indemnizatia de somaj) aceasta salariata sau trebuie sa lucreze in continuare pana cand implineste 6 luni de la intoarcere?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:56, 14 Iulie 2015
OUG 111/2010 prevede:
art.25
......
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

Prin urmare, potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.

Interpretarea textului de lege este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima, angajatorul avand posibilitatea ca prin Regulamentul Intern sau CCM sa stabileasca o perioada mai mica.

Asadar, textul de lege nu prevede o durata minima si nici fixa pentru interzicerea concedierii.
Mentionez ca in perioada imediat urmatoare se va pune problema de concediere colectiva. Nici in aceste conditii nu pot concedia aceasta salariata cu art. 65 ? Practic e pe motive ce nu tin de angajata.
Eu v-am explicat mai sus, ca angajatorul nu este tinut de un termen fix privind interdictia concedierii.

El poate decide concedierea , in conditiile mentionate de mine in mesajul anterior.
1. Timp de 6 luni (sau cat are prevazut angajatorul) nu poate fi concediata.

2. - Dar daca locul de munca a fost desfiintat atunci angajatorul ii poate oferi un alt loc de munca in conditii echivalente cu cel din CIM.
- Daca nu are un astfel de loc de munca sau daca salariata nu il accepta pe cel oferit atunci ea poate fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa ii acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care salariata va merge la serviciu si va primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

Diana Biciaga a scris:

Mentionez ca in perioada imediat urmatoare se va pune problema de concediere colectiva. ...


Chiar daca va fi vorba despre o concediere colectiva, angajatorul este obligat sa respecte legea sau prevederile din reg.intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizarie somaj Aurora79 Aurora79 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu sunt in concediul de crestere al copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani si din pacate, la firma la care ... (vezi toată discuția)
Indemnizatii crestere copil rusuadrian rusuadrian Buna seara! Avem o fetita de un an si zece luni,sotia mea beneficiaza de indemnizatie si in luna iulie 2015 ar fi ultima luna cand primeste.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Obligatiile angajatorului einforlk einforlk Buna ziua! Eu sunt in concediu de crestere a copilului pana la 1 an, adica 11 luni.Dupa aceasta perioada ma reintorc la munca.Firma la care lucrez o sa se ... (vezi toată discuția)