avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit din chirie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit din chirie

BUNA ZIUA. SUNT NOUA PE FORUM SI VREAU SA VA ROG DACA MA POATE AJUTA CINVA IN LEGATURA CU O PROBLEMA.TIN CONTABILITATEA LA UN CABINET DA AVOCATURA SI RECENT AVOCATUL A INCHIRIAT UNA DIN CAMERELE SALE DIN APARTAMENT UNUI ALT AVOCAT.DE O SAPTAMANA TOT MA BATE LA CAP CA EL PLATESTE IMPOZIT LA VENITUL DIN CARIE 10%SI NU 16%.EU M-AM MAI INTERESAT SI TOATA LUMEA MI-A ZIS CA 16% SE PLATESTE.AM UITAT SA MENTIONEZ CA EL ESTE PLATITOR DE TVA IAR CEL CARE A INCHIRIAT CAMERA NU ESTE PLATITOR DE TVA.DACA MA POATE CINEVA LAMURI VA MULTUMESC MULT.O ZI BUNA
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consultant resurse umane 12:57, 13 Iulie 2009
Veniturile din prestari de servicii realizate de o persoana fizica se includ in categoria veniturilor din activitati independente, venituri supuse impozitului pe venit, conform reglamentarilor Codului fiscal. Potrivit acestuia, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din prestari de servicii - altele decat veniturile din profesii libere -, din fapte de comert ale contribuabililor, precum si din practicarea unei meserii. Veniturile din profesii libere sunt veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

In cazul veniturilor obtinute din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, din drepturi de proprietate intelectuala, precum si din vanzarea bunurilor in regim de consignatie, din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial, platitorii de venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit in cota de 10% prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite. Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.
In ceea ce priveste deducerea de TVA in cazul inchirieri ...Nu poate deduce TVA ul daca cel de la care ati inchiriat este neplatitor de TVA.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
Buna ziua asi mai avea o nelamurire daca se poate.Cabinetul la care tin conta plateste tot la stat la 3 luni.Deci impozitul pe venitul din chirie il platesc tot la 3 luni?Din programul lor pot sa scot si factura cu venituri din chirii? doar ca pun tva de 10 %.Multumesc
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
donya, utilizator
Nu exista TVA de 10%. Cotele de TVA valabile acum in Romania sunt 0%(scutit), 5%(constructii in anumite conditii), 9%(carti, turism), 19%(normal).
donya a scris:

Buna ziua asi mai avea o nelamurire daca se poate.Cabinetul la care tin conta plateste tot la stat la 3 luni.Deci impozitul pe venitul din chirie il platesc tot la 3 luni?Din programul lor pot sa scot si factura cu venituri din chirii? doar ca pun tva de 10 %.Multumesc

Cabinetul cu care aveti colaborare este platitor de TVA sau nu?...mai sus ati specificat ca ati inchiriat o camera de la un alt cabinet.Acel cabinet este sau nu platitor de TVA?...nu exista in contract de inchiriere/subinchiriere?...
Cel care a inchiriat spatiul emite factura , nu Dmv....
Daca cel de ca care ati inchiriat camera (spatiul ) nu este platitor de TVA , Dmv nu veti deduce TVAul ....veti deduce doar cheltuiala.
Cota de TVA este de 19% in cazul Dmv.
donya a scris:

BUNA ZIUA. SUNT NOUA PE FORUM SI VREAU SA VA ROG DACA MA POATE AJUTA CINVA IN LEGATURA CU O PROBLEMA.TIN CONTABILITATEA LA UN CABINET DA AVOCATURA SI RECENT AVOCATUL A INCHIRIAT UNA DIN CAMERELE SALE DIN APARTAMENT UNUI ALT AVOCAT.DE O SAPTAMANA TOT MA BATE LA CAP CA EL PLATESTE IMPOZIT LA VENITUL DIN CARIE 10%SI NU 16%.EU M-AM MAI INTERESAT SI TOATA LUMEA MI-A ZIS CA 16% SE PLATESTE.AM UITAT SA MENTIONEZ CA EL ESTE PLATITOR DE TVA IAR CEL CARE A INCHIRIAT CAMERA NU ESTE PLATITOR DE TVA.DACA MA POATE CINEVA LAMURI VA MULTUMESC MULT.O ZI BUNA

Atentie !
1. Avem doua cabinete individuale de avocati, A a inchiriat lui B o camera, contractul de inchiriere a fost inregistrat la fisc ? daca nu a fost inregistrat atunci chiria este un venit care este impozitat cu 16%. La fisc avem tot 16 % dupa ce am dedus cheltuieli forfetare.
2. Conform Codului fiscal inchirierea este scutita de TVA, doar daca partile opteaza sa plateasca TVA. Avocatii dvs. cum au prevazut in contractul de inchiriere suma cu TVA sau fara TVA.
Mentionez ca nu are nimic in comun cu partile daca sunt platitoare sau nu sunt platitoare de TVA.
Studiati cu mare atentie contractul de inchiriere, acolo gasiti raspuns la toate nedumeririle dvs.
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2009
Samoila Georgeta P.F.A., Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre profesie liberala si persoana fizica autorizata Mainerici  Ctin Mainerici Ctin care este diferenta intre desf activitati ca profesie liberala sau ca pfa (vezi toată discuția)
Termen de depunere declaratie 200 pentru agentii de asigurari george-neagu george-neagu Am incheiat polite de asigurare pe baza unui contract de mandat in luna decembrie 2010, am primit comisionul datorat in luna ianuarie 2011. Acum , pana la 16 ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului allexxia allexxia Buna ziua, Tocmai am aflat ca sunt insarcinata. Din pacate contractul meu de munca a fost incheiat in data de 31 ianuarie 2010. Urmeaza sa inchei un nou ... (vezi toată discuția)