avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concediu de crestere a copilului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concediu de crestere a copilului

Buna ziua,
Tocmai am aflat ca sunt insarcinata. Din pacate contractul meu de munca a fost incheiat in data de 31 ianuarie 2010. Urmeaza sa inchei un nou contract de munca dar datorita faptului ca s-a schimbat legea o sa mi se deschida noul contract de munca cu data de 01 aprilie 2010 (cel mai probabil).
Daca inchei un contract de prestari servicii pentru perioada ianuarie - martie si imi platesc darile aferente voi putea beneficia de concediu de crestere a copilului?
Adica voi avea continuitate pentru acele 12 luni prevazute pentru concediul de crestere a copilului?
Se poate inregistra acum la ITM un contract de prestari servicii incheiat in luna ianuarie?
Veniturile trecute in acel contract vor fi luate in considerare la calculu indemnizatiei pentru cresterea copiulului ?
Daca nu se poate inregistra un astfel de contract exista o alta posibilitate agreata de ITM astfel incat sa se treaca cu venituri si lunile ianuarie, februarie si martie?
Va rog mult ajutati-ma!
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: allexxia , utilizator 10:49, 25 Iunie 2010
Buna,

contractele de prestari nu se inregistreaza la Itm....:)
trebuie inregistrat la finante cel cu retinere de 10%unitate si 6% prestator.....

sau se poate face cu impozit final de 16% si nu trebuie inregistarat la finante....

va puteti interesa la serviciul indemnizatii din cadrul directiei de munca....daca se considera stagiu de cotizare veniturile din conventii civile...
pe ianuarie aveti contract de munca...
deci v-ar trebui pe februarie...si declaratie 100 si plata impozit ..sa zicem final de 16 % pana in 25 martie....
si pe lunile urmatoare la fel.....
...
poate va ajuta:)....
CAPITOLUL I
Categorii de venituri supuse impozitului pe venit
Art. 41. - Categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor prezentului titlu, sunt urmatoarele:
a) venituri din activitati independente, definite conform art. 46
…………………..
i) venituri din alte surse, definite conform art. 78.
……………………..
(Art. 46. - (1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
……………………….
Art. 52. - (1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
…………………………………
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e);
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut;


Venituri din alte surse
Art. 78. - (1) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
………………
e) venituri primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II si conform optiunii exercitate de catre contribuabil. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
Art. 79. - (1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
multumesc mult pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stat salarii la conventii civile CrinaV CrinaV Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cum arata un stat de salarii la Conventii Civile? Daca aveti un model mi-l puteti trimite pe adresa: ... (vezi toată discuția)
Conventii civile geo123 geo123 buna ziua noi organizam cursuri autorizate iar pentru furnizorul de servicii intocmim conventii civile pentru care retineam numai impozit 16%. conventiile ... (vezi toată discuția)
Contract colaborare florenta_22 florenta_22 Buna ziua, As avea o nelamurire:sunt gravida in 3 luni,lucrez si firma s-ar putea sa intre in faliment (voi beneficia de somaj,am 12 luni lucrate in ultimile ... (vezi toată discuția)