avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Inregistrare tardiva (certificat de nastere romanesc ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Inregistrare tardiva (certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in SUA)

Copilul nostru este nascut peste ocean si nu i-a fost inregistrata nasterea in Romania deloc, pana acum. Baiatul este in varsta de 4 ani, iar mama a parasit domiciliul conjugal de un an. Initial trebuia sa luam doar o pauza, dar ea s-a mutat deja cu alt barbat si nu a facut niciun demers de desfacere a casatoriei noastre. Intentionez sa fac acest lucru, ca si sot, in Romania, la momentul oportun. Suntem ambii cetateni romani, iar casatoria a avut loc in Romania. Interesul meu major este custodia si interesul superior al copilului, iar primul pas este transcrierea certificatului de nastere. Mergand pe fir, am observat ca se poate face doar in baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, iar apoi, in baza acestei decizi se face o solicitare de transcriere catre Primaria Sectorului 1 din Bucuresti.
Din experienta voastra, care este timpul necesar obtinerii efective a transcrierii, cu cele 2 etape implicate. Deocamdata sunt la stadiul supralegalizarii certificatului de nastere american.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:30, 15 Iulie 2015
Una e înregistrarea tardiva a nașterii și alta transcrierea certificatului de nastere.
Înregistrarea se face prin judecatorie doar dacă acel copil nu are un certificat de naștere și este născut de peste un an. Dvs aveți înregistrată nașterea acolo unde e copilul născut. Trebuie doar transcris.
Despre transcriere, puteți citi pe site-ul stării civile [ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2015
gi-jane2, moderator
Multumesc pentru raspunsul prompt; totusi, ca si parinti am avut obligativitatea sa facem acest lucru in decurs de 6 luni de la nastere si nu am facut-o. Care este procedura pt mine, dupa 4 ani, mai ales ca mama nu este de acord cu transcrierea, cu toate ca ambii suntem romani, deci copilul este considerat cetatean roman, nu?
Din resursele pe care le am la indemana, am concluzionat ca " deoarece termenul de 1 an a fost depasit, aveti posibilitatea sa solicitati transcrierea certificatului de nastere in registrele romane de stare civila, procedura pentru care puteti mandata un avocat din Romania."

"Solicitarea de inregistrare a nasterii si de eliberare a unui certificat de nastere romanesc se face de ambii parinti ai copilului sau de catre parintele cetatean roman. Declararea nasterii se face in termen de 15 zile de la nasterea copilului. Daca se depaseste termenul celor 15 zile, dar pana la implinirea varstei de un an, inregistrarea se face cu aprobarea sefului misiunii diplomatice. Inregistrarea nasterii peste varsta de un an se face prin hotarare judecatoreasca (inregistrarea tardiva a nasterii)."

Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2015
serbans, utilizator
Nu aveți de înregistrat nașterea, ci de transcris.
Ca nu ați transcris în 6 luni, posibil sa plătiți o amenda, dar atât.
Care e procedura pt transcriere..o sa va zice cineva care se pricepe, mut subiectul la pașapoarte.
Nu cred ca este asa simplu cum ziceti dvs.
Art 30, 31, 32 de mai jos:

[ link extern ]
Puteti obtine certificat de nastere romanesc de la unul din consulatele noastre din State. Aveti aici toti pasii:
[ link extern ]

Eu nu inteleg ce vi se pare atat de complicat. Poate pentru ca cititi prea mult :) Vi s-a spus deja ca nu e vorba de inregistrarea tardiva a nasterii ci de inscrierea certificatului de nastere strain in registrele romanesti. Inregistrare tardiva = inregistrarea nasterii la mai mult de un an de la eveniment. Copilul dvs. are certificat de nastere, american, dar are deci nu e cazul de asa ceva.
Uitati-va in link-ul pe care vi l-am pus.

Mergeti si fara mama, spuneti ca nu e de gasit. Aveti certificatul de casatorie?

Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2015
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Inregistrarea copilului roman nascut in strainatate mada05 mada05 Buna ziua am o fetita de 10 luni nascuta in italia nu sunt casatorita legal dar si eu si tatal fetitei suntem romani in august vrem sa ii facem actele ... (vezi toată discuția)
Eliberare certificat nastere... mama purtatoare sc_marian sc_marian Buna ziua, supun atentiei d-stra urmatoarea situatie. Suntem o familie de romani rezidenti in Grecia, care pentru visul de a avea un copil a trebuit sa ... (vezi toată discuția)
Certificate nastere sua transcriere in ro Miorita34 Miorita34 Buna ziua! Imi puteți spune unde e mai usor de transcris certificatele americane de nastere , in România sau la consulatul Ro in SUA? Noi, parintii, suntem ... (vezi toată discuția)