Firma "A" a luat in chirie de la "B" (persoana fizica) un apartament unde isi are sediul firma A. Firma A poate sa faca un contract de comodat cu firma "C" pentru predarea in folosinta al unei camere din apartamentul respectiv pentru ca firma C sa imi desfasoare activitatea acolo ca fiind sediu principal?
1. Este posibil un contract de comodat intre doua persoane juridice daca cel care da infolosinta este si el chirias in apartamentul respectiv?
2. Daca nu se poate face contract de comodat intre cele doua firme se poate face contract de inchiriere ? Care este limita minima de suma pentru care se poate da in chirie de catre firma A la firma C?
Daca nu este prevazuta in contractul de inchiriere dintre A si B o clauza confrom careia A are dreptul de a subanchiria spatiul , nu este posibil . Cititi cu atentie clauzele contractului, observati daca nu cumva vi se impune sa nu schimbati destinatia bunului inchiriat ,de a nu efectua anumite acte fara acordul proprietarului, deoarece , in caz cintrar, poate opera rezilierea contractului.
Puteti face un contract de subinchiriere dar va trebui sa luati acordul proprietarilor. Cu privire la pret, acesta trebuie sa fie rezonabil in comparatie cu pretul pietei.
Daca nu aveti interdictie expresa de subinchiriere in contract, puteti sa inchiriati sau sa faceti un contract de comodat.Dar pentru as inregistra sediul in acel apartament societatea va avea nevoie pe langa contractul incheiat cu d-v de o copie a contractului d-v cu proprietarul si de un extras cf nu mai vechi de 6 luni + acordul vecinilor ....in ceea ce priveste pretul acesta il stabiliti in functie de mai multe circumstante: daca sc. desfasoara sau nu activitatii la sediu, pretul pietii, chiria pe care o platitii d-v etc.
Pai nu prea poate A sa incheie contract de comodat, chiar daca are acordul proprietarului. Ca asta ar insemna sa nu respecte scopul pentru care a fost infiintata: cea de a obtine profit. Ca urmare, ramane ultima varianta: subinchiriere, doar daca este de acord proprietarul.