Buna ziua.
Tatal meu implineste 58 de ani in septembrie anul acesta, are aproximativ 35 de ani de munca, nu a avut grupa I sau II (unde a lucrat in anii 90 si trebuia sa i se dea grupa nu i s-a dat). Cand poate iesi la pensie? Poate iesi acum la pensie anticipata/ la cerere? Daca da cat i se opreste din pensie pana la implinirea varstei normale de pensionare?
1. Poate solicita pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani daca are un stagiu de cotizare de cel putin 35 de ani.
2. Diminuarea pensiei este de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.
3. - In cazul prezentat de dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de ani deci daca solicita pensie anticipata la varsta de 60 de ani diminuarea pensie va fi de 60 luni x 0,75% = 45%.
- Cand implineste varsta de 65 de ani pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta, se elimina diminuarea si se emite o noua decizie de pensie pentru limita de varsta.
Pensie anticipata
mystycum
Buna seara,va supun atentiei urmatoarea situatie:tatal meu implineste luna aceasta pe 27 ,63 de ani cu o vechime in munca de 42 ani.As dori sa stiu cand poate ... (vezi toată discuția)