avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport expirat in tara NON-UE
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport expirat in tara NON-UE

Buna ziua,situatia este putin mai dura,persoana in cauza ( mama unui prieten) acum aprox 2 ani,a facut casatorie de convenienta cu un cetatean egiptean.Dupa ceva timp,ei au plecat in Egipt ( motiv ca sa ii dea si restul de bani deoarece nu ii daduse decat o parte) problema e ca acum ,ea este sechestrata acolo de mai bine de 1 an,nu poate iesi din casa,nu poate face nimic.Mai mult are si pasaportul expirat,acum ea are o fereastra deschisa intrucat sotul este plecat( sau o sa plece) si ea poate fi ajutata de un prieten sa ajunga la aeroport,biletul il va lua fiul sau ..insa,poate veni din Cairo in Bucuresti ( escala la Istanbul) cu pasaportul expirat?
Nu are posibilitatea si nici timp pentru ambasada,nu cunoaste limba f bine,si daca pleaca de acasa,nu se mai poate intoarce acolo
Ce solutii sunt pentru aceasta problema?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 12:44, 18 Iulie 2015
Prietenul sa o duca la consulat, nu la aeroport, ca acolo va primi sprijin. Nu are cum sa urce in avion cu pasaportul expirat, nu i se va permite imbarcarea.
Odata ajunsa la consulat i se face titlu de calatorie si va putea pleca in Romania. Important e sa plece din casa.
Asa se intampa cu aceste casatorii de convenienta. In general femeile se lasa ademenite pentru o suma de bani, dupa care nu mai stiu cum sa scape din compromisul facut si nici cu banii nu se aleg. Daca se descopera si in tara ca a incheiat o casatorie doar de convenienta poate fi pedepsita pentru acest lucru si de aut. romane. Oricum e bine sa urmati sfatul de a va prezenta urgent la ambasada/consulat iar dupa obtinerea permisului si revenirea acasa d-na sa solicite in cel mai scurt timp divortul ca altfel vine sotul inapoi sa isi ceara drepturile. In avion cu pasaport expirat nu are cum sa se imbarce.
Ultima modificare: Joi, 16 Iulie 2015
Justitiarul711, utilizator
Justitiarul711 a scris:

Daca se descopera si in tara ca a incheiat o casatorie doar de convenienta poate fi pedepsita pentru acest lucru si de aut. romane.

Aveti dreptate in ce ati scris, mai putin ce am citat. Nu sunt sanctiuni pentru sotul cetatean roman insa egipteanul isi va pierde drepturile castigate prin casatoria cu cetatean UE.

@Ionut_Gabriel
Cand ajunge in tara sa depuna de urgenta divortul si sa anunte la Inspectoratul pentru Imigrari de care apartine acest lucru. Poate sa recunoasca fara probleme (nu sunt nici macar amenzi pentru asta, poate primi doar niste mustrari verbale) faptul ca s-a casatorit pentru bani; este posibil ca lui sa i se anuleze dreptul de sedere in Romania chiar inainte de finalizarea divortului.

OUG 194/2002
Articolul 77 - Cazuri de anulare si revocare
(1) Oficiul Roman pentru Imigrari anuleaza, prin decizie motivata, dreptul de sedere permanenta sau temporara in Romania, daca se constata ulterior ca:
c) dreptul de sedere a fost obtinut in baza unei casatorii de convenienta, constatata in conditiile art. 63;
Articolul 141 din OUG 194/2002 - Facilitarea sederii ilegale a strainilor pe teritoriul Romaniei
(1) Facilitarea cu intentie in orice mod a sederii ilegale pe teritoriul Romaniei a strainilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
(4) Daca fapta prevazuta la alin. (1) este savarsita de o persoana care face parte dintr-un grup organizat sau care a produs ori a obtinut pentru sine sau pentru altul beneficii materiale importante, maximul special al pedepsei se majoreaza cu 3 ani.
(5) Tentativa se pedepseste.
casatorie de convenienta - casatoria incheiata cu singurul scop de a eluda conditiile de intrare si sedere a strainilor si de a obtine dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2015
Justitiarul711, utilizator
Daca imi dati o singura speta in care un roman a fost inchis pentru ca a incheiat o casatorie de convenienta ma inclin si zic ca aveti dreptate, risca inchisoare.
Sunt o multime de cazuri (exista date oficiale) despre cate constatari de astfel de casatorii sunt facute anual de catre lucratorii IGI insa eu nu stiu de niciun caz in care romanul/romanca a fost pedepsit/a.
Ultima modificare: Vineri, 17 Iulie 2015
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Sunt disperata!ajutor!pt viza unui cetatean egiptean cu care vreau sa ma casatoresc in romania laraiva laraiva I s-a dat viza de aici,dar acolo i s-a cerut la ambasada un cont de 50 de euro pe zi,pt perioada ,,vizitei\'\'.Ma intreb cu furie de ce nu sunt reglementari ... (vezi toată discuția)
Se pedepseste casatoria de convenienta ? alexandru_irimia85 alexandru_irimia85 daca te casatoresti cu un cetatean de alta nationalitate si o faci de convenienta ce riscuri poti avea ? (vezi toată discuția)
Ce se intampla, i-a expirat viza? DianaMarinescu DianaMarinescu E o situatie mai dificila. Prietenul meu/ partenerul meu de viata e de cetatenie turca, e venit din dec 2000, iar in iunie 2001 i-a expirat viza. Eu l-am ... (vezi toată discuția)