avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ccomportament inadecvat al patronilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ccomportament inadecvat al patronilor

Buna ziua!

Am si eu o intrebare. Lucrez intr-o farmacie de aproape o luna, dar a devenit un cosmar. La inceput pana la semnarea contractului a fost numailapte si miere. Cand sa semnez contractul surpriza a uitat sa mentioneze ca pe cartea de munca o sa fie minimul si o sa imi dea in mana 1500 lei si comision 1.5% vanzari. Programul 2 zile de la 7 dimineata la 7 seara, doua zile de la 7 seara la 7 dimineata si in ziua cand ies din tura de noapte si a doua zi am liber. Adica trag ca robul. Asta nu e nimic dar in turele de noapte intra pe camera,sa te verifice, te pun sa aranjezi medicamentele din nou desi tu le-ai mai facut sau colegele inainte. Pentru ca ieri am aflat de la colega mea ca si pe ea a sunat-o la fel sa ii spuna acum 3 seri. Aseara(01:30) a intrat pe camera si exact cu 5 minute inainte terminsem treaba si calculam cand mai am si eu un week-end liber. Abia in august pe 15, desi mi se promisese un week-end liber la 3 saptamani. Mi-a trimis mesaje pe telefon ca el nu ma plateste sa stau degeaba sau sa ma joc pe calculator. Si cand i-am spus ce fac si ca treaba eu mi-am facut, plus curatenie ca nu avem femeie de servici, mi-a reprosat ca sunt tupeista ca si el a lucrat la patron dar nu a raspuns. Adica e o greseala sa te aperi? Si daca nu imi convine sa plec. Unde trebuie sa ma adresez pentru groaznicul comportament pe care ni-l aplica? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:49, 18 Iulie 2015
1. Puteti sesiza conducerea superioara/comisia de disciplina privind comportamentul sefului.

2. Pentru nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Daca aveti probe, puteti face o plangere penala pentru:
1. abuz in serviciu prin indeplinirea unui act (Codul Muncii) in mod defectuos prin incalcarea art. 115 alin.2 ("Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore. ") ; art.126 lit.b) ( Salariaţii de noapte beneficiază:
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru. ); sunt convins ca , avand cim de 8 ore nu va ponteaza noaptea;
2.evaziune fiscala prin ascunderea venitului impozabil; faptul ca aveti un cim la salariul minim pe economie si va plateste " la gri" este infractiune.
Sporul de noapte nu este obligatoriu si se acorda numai in anumite situatiii.
da am mesajele pe care mi le-a trimis la 1.30 jumatate noaptea. caietul de bani/sosire in farmacie ca sunt singura pe tura si nu pot avea pauza de masa, nimic.
cand lucrezi de la orele 22.00 pana la ora 06.00, este lege data ca trebuie sa ti se dea spor de noapte, mai ales ca eu prind si week-end care este platit dublu sau macar zile libere care nu se acorda.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
elena32, utilizator

Alte discuții în legătură

Ore de noapte ioneliya38 ioneliya38 buna ziua,lucrez intr-o org.umanitara,se ocupa cu reintegrarea si reeducarea tinerilor.prog meu de lucru este de la ora 16,30 la 07,45.stingerea in casa este ... (vezi toată discuția)
Pontaj individual sofer autocamion rrramor rrramor Buna ziua , Va rog sa ma lamuriti si pe mine , cum trebuie facut pontajul pentru un sofer de camion , fiind plecat cate 5-6 zile , in care binenteles ... (vezi toată discuția)
Plata orelor de noapte BRADMANUELLA BRADMANUELLA LUCREZ LA O FORMA 2 ZILE CU 2 (11 ORE ,DUMINICA 14)NUMAI TURA DE NOAPTE ,PRIMESC RETRIBUTIE LA FEL CU CEI DE ZI ,MAI AM SI ALTE DREPTURI? (vezi toată discuția)