avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Persoana detinatoare a autoturismului - Legea nr. ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Persoana detinatoare a autoturismului - Legea nr. 193/2015

Buna ziua,

Recent s-a adoptat egea nr. 193/2015 - modificarea Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
www.avocatnet.ro/content/art... >

La art 2 spune:
(2) Scutirea prevazuta la alin. (1) se aplica pentru un singur autoturism detinut de fiecare din persoanele indreptatite potrivit prevederilor alin. (1).


Intrebarea mea este care este definitia clara a detinatorului.

Concret eu am o masina pe numele meu care nu merg cu ea si i-am dat-o spre folosinta definitiva unei rude cu certificat de handicap cu handicap accentuat.

Acea persoana nu este proprietarul autoturismului ci detinator.

Detinator<>proprietar.

Asa ca va intreb si pe dumneavoastra:

Este acea persoana scutita de plata rovinetei?

Din cate imi dau seama rovineta se plateste pe numarul masinii si nu pe numele persoanei iar asta inseamna ca voi fi amendat pentru neplata rovinetei iar eu trebuie sa merg in instanta sa arat ca detinatorul este de fapt o persoana cu handicap si beneficiaza de scutire.
Cel mai recent răspuns: giv , utilizator 11:36, 28 Iulie 2015
Legiuitorul nostru este inteligent dar, la fel ca ciobanescul german din anecdota cu inginerul, s-ar putea sa nu stie sa se exprime corect.
In drept, detentorul (cel care are detentia unui bun) este acea persoana care foloseste bunul cu acordul proprietarului. Sunt detentori chiriasul, comodatarul, etc.
Asadar textul de mai sus poate fi interpretat doar in sensul ca indiferent de proprietarul autovehiculului, daca acesta este in detentia unei persoana din cele aratate la alin. 1 opereaza scutirea.
INSA in Romania conteaza prea putin astfel de interpretari iar CNADR va hotari probabil pe cine amendeaza si pe cine nu iar instantele vor face ceea ce au facut si anterior deciziei ICCJ prin care s-a solutionat problema proceselor-verbale nesemnate si vor respinge pe banda rulanda cererile de anulare a proceselor verbale.
Initial ati afirmat
i-am dat-o spre folosinta definitiva unei rude cu certificat de handicap cu handicap accentuat.
,respectiv probabil ati incheiat contract de comodat
Rovinieta se poate elibera de catre serviciul de specialitate numai solicitantilor care fac dovada cu documente legale ca sunt detinatori ai unui certificat de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat si sunt proprietarii de drept ai bunului mobil
avand in vedere ca dvs ati dat dreptul de folosinta asupra bunului mobil unei persoane detinatoare de certificat incadrare in grad de handicap,in toate evidentele-ANAF+SPR evidenta auto dvs figurati proprietarul de drept al auto
Daca auto este depistat ca circula fara rovinieta valabila dvs veti primi amenda
Va scriu din experienta...chiar dace vindeti masina cu contract de vanzare cumparare si o scoateti de la fisc cum zice legea si daca actualul proprietar nu o inscrie la inmatriculari pe numele lui tot dumnevoastra primiti amenda.
Traim intr-o tara in care legile se fac de toti prostii pentru interesele lor.
Eu sunt intr-o situatie de tot rasul..am vandut masina cum zice legea ,dar actualul proprietar nu a inmatriculat-o pe numele lui ca legea zice ca daca nu o inmatriculeaza plateste o amenda,a facut asiguarare pe numele meu ca e mai ieftina ,a facut accident si acum societatea de asigurari ma someaza sa ridic contravaloarea daunelor ,eu neavand nimic dea face cu accidentul si cu masina(ea nu mai este a mea de un an)
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
stoicavasile, utilizator
Mergeti la serviciul de inmatriculari auto din orasul dumneavoastra si dati o declaratie cum ca nu mai sunteti proprietarul autoturismului din data de .... la care atasati contractul de V-C si asa reusiti sa stopati aceasta situatie.Eu asa am facut si am rezolvat.Succes
@ynocentta
NU am contract de nici un fel.
I-am lasat masina unchiului meu sa mearga cu ea.
O Dacie din 1999.
Daca fac formalitatile de vanzare cumparare cu tot ce inseamna RAR etc... sau taxa de poluare care depaseste de 10 ori valoarea masinii nu cred ca ajung nicaieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire plata rovinieta pt handicap (legea 448/2006) Balaurul Balaurul Se da urmatoare problema: Eu am un handicap de gr. 1, si o Dacie neadaptata handicapaului = o dacie normala. Eu nu pot conduce, nu am carnet de sofer. Dacie ... (vezi toată discuția)
Va rog un raspuns cat mai urgent! multumesc anticipat alinadrapa alinadrapa Am o nelamurire mare si am nevoie cat de repede de raspuns concret! Vreau sa cumpar o masina care a fost inmatriculata pe persoana cu handicap. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Vanzare masina coco45 coco45 buna ziua.in anul2013 am vindut o masina prin contract vinzare cumparare facut de mina(nu la birouri specializate,prostia mea),am fost si la biroul taxe si ... (vezi toată discuția)