Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi/pareri in urmatoarea speta:
Firmele A-cumparatoare si B-vanzatoare incheie un contract de vanzare cumparare feronerie pentru mobilier de gradina. Feroneria, ambalata de catre firma B, se introduce direct in pachetele cu mobilier, alaturi de instructiunile de montaj, fara a fi deschisa de catre A.
Firma A vinde mobilierul firmei C (firma straina).
Intre A si C nu exista un contract, dar relatia efectiva este agreata in acest fel de toate cele trei parti, care se cunoasc intre ele.
Conform unei intelegeri verbale, firma C plateste distinct firmei A contravaloarea feroneriei, dupa care firma A transfera aceasta suma firmei B.
La un moment dat, firma C returneaza firmei A o mare cantitate de marfa, pentru motivul ca feroneria nu corespunde calitativ, fara a plati marfa -nici mobilierul, nici feroneria.
Urmeza o alta intelegere verbala intre cei trei, prin care furnizorul feroneriei isi recunoaste vina si declara ca renunta la suma in cauza (cca 15 mii euro). Nu se intocmesc documente. Relatia continua, chestiunea fiind considerata "rezolvata".
Dupa trei ani, in ultima zi a termenului de prescriptie, firma B cheama in judecata pe firma A pentru plata celor 15 mii euro.
Ca reprezentant al paratei A, cum pot sa ma apar pentru a nu fi obligati la plata?
Pot invoca raspunderea contractuala a lui B?
Dar atata vreme cat intre A si C nu a existat vreun raport juridic direct, cred ca sunt slabe sansele sa fim exonerati de plata pe motivul culpei contractuale a lui B, mai ales ca nu exista procese-verbale de neconformitate sau similar la primirea feroneriei, A neverificand-o, dupa cum am mentionat.
Sau ar fi preferabil sa fac plata (pentru a nu fi obligati la cheltuieli de judecata si penalitati) dupa care sa ma indrept eu impotriva firmei B cu o actiune pentru repararea prejudiciului pe care l-am suferit datorita refuzului de marfa facut de C din cauza feroneriei necorespunzatoare?
Care ar fi temeiul juridic in acest caz?
Este o chestiune destul de presanta si as aprecia orice ajutor cat de mic.
Va multumesc.
pentru a putea raspunde care este cea mai buna solutie pe care o are A la dispozitie, trebuie sa ne precizati ce a facut firma A cu produsele de feronerie returnate de C? Le-a pastrat A sau le-a returnat lui B pe motiv ca acestea nu corespundeau calitativ?
Daca produsele au fost returnate ca necorespunzatoare calitativ, B nu are niciun drept de a cere plata pretului acestor produse si, pe cale de consecinta A se poate apara cu succes in procesul pornit de B.
Daca insa A, dupa ce a primit produsele returnate de C, nu le-a returnat lui B (fie le-a valorificat sau pur si simplu le-a pastrat), atunci A nu poate fi exonerata de plata pretului acestor produse.
Din pacate produsele nu au fost returnate. Unele au fost reparate (vopsite) pe cheltuiala lui A, altele au ramas depozitate, iar unele nici macar nu au mai fost aduse inapoi de la clientul extern pt ca ar fi fost mai mare cheltuiala cu transportul decat valoarea lor. Asadar A are toate sansele sa piarda procesul...
In acest caz, credeti ca ar fi posibila recuperarea prejudiciului/unei parti din prejudiciu pe calea unei actiuni separate, in despagubiri, contra lui B?
Da, societatea A poate formula pretentii pentru prejudiciile suferite ca urmare a neconformitatii produselor livrate de B.
Daca A mai este in termenul procedural, poate formula cerere reconventionala in procesul inceput de B, cererile partilor urmand a se judeca impreuna si la finalul procesului instanta va dispune compensarea sumelor datorate de fiecare dintre societati.
Daca termenul de formulare a cererii reconventionale a expirat, atunci A poate introduce cerere separata si eventual, poate solicita conexarea dosarelor.
Cum se calculeaza "dobanzile legale" pe care le cere, la modul generic, reclamanta (firma B), avand in vedere ca respectivul contract a fost incheiat in anul 2008, pe durata nedeterminata, iar facturile neachitate au fost emise in anul 2012? In contract nu sunt prevazute niciun fel de penalitati.
Este aplicabila OG 13/2011 sau legea anterioara - OG 9/2000?