avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Titular credit decedat, girantul continua sa plateasca
Discuție deschisă în Executare silită

Titular credit decedat, girantul continua sa plateasca

Buna ziua. Va schitez urmatoarea situatie: X ia credit bancar fara sa returneze o mare parte de banii respectivi. In timp se ajunge la executie silita. Din cauza faptului ca are pensie mica i se retine o oarecare parte conform legii, insa lui Y, girantului, i se aplica o poprire pe salariu de 1/3. Acum o luna X a decedat, fie-i tarana usoara!
INTREBARE: De ce lui Y continua sa i se retina din salariu din moment ce X nu mai este? E legal?

La banca mi s-a spus ca girantul e obligat sa plateasca pana la recuperarea integrala a banilor. X nu avea facuta niciun fel de asigurare.

Va multumesc respectuos?
Cel mai recent răspuns: Romancuta , utilizator 03:35, 30 August 2020
Dacă x a decedat, obligațiile sale sunt preluate de moștenitori, dacă are, în limita valorii bunurilor moștenite.

De ce trebuie să plătească girantul? Pentru că s-a obligat personal în solidar cu debitorul principal, garantând să plătească în cazul în care debitorul principal nu o face. Obligație girantului nu e limitată la durata de viață a debitorului principal, ci la restitituirea în întregime a debitului față de bancă.

Vrem sau nu, ne convine sau nu, obligațiile ni le asumăm irevocabil, până la capăt. Ele nu se sting când ne dorim noi, ci când le respectăm în totalitate, dacă nu intervin alte cauze.
asigurarea creditului are alt rol .
girantul va plati in continuare pana la achitarea debitului. tocmai acesta ii este si rolul .
girantul poate sa-si recupereze dauna , numai in instanta.
Ce fel de credit avea decedatul, credit de nevoi personale sau credit ipotecar? La creditele ipotecare se face asigurare de viata, iar la creditele de nevoi personale unele banci fac asigurare altele nu. Familia sau girantul trebuie sa aduca la cunostinta (in termen de 15 zile de la data decesului titularului de credit) firmei de asigurari din banca respectiva, cum ca titularul creditului a decedat si tot de acolo afla daca a avut asigurare de viata.
anicring a scris:

Familia sau girantul trebuie sa aduca la cunostinta (in termen de 15 zile de la data decesului titularului de credit) firmei de asigurari din banca respectiva, cum ca titularul creditului a decedat si tot de acolo afla daca a avut asigurare de viata.


asigurarea de care vorbiti , este valabila pentru creditul de nevoi personale , si numai atunci cand nu exista girant.
atunci da...se ia in calcul asigurarea , dar si acolo sunt "n-shpe" aspecte si cauze...caci in viziune celor care au inventat astfel de asigurari , nu prea ai voie sa mori asa cand ai chef...
chiar si credit ipotecar daca ar fi fost , tot girantul plateste .
În plus asigurarea e făcută la o firmă aflată în același grup financiar cu banca . Este un comision mascat.. Așa banca nu are niciun interes să încaseze asigurarea.

Alte discuții în legătură

Titular imprumut decedat marius_cluj marius_cluj buna ziua, datele problemei sunt: credit de nevoi personale ~20 k eur : un titular, un coplatitor si o ipoteca pe un apartament care nu apartinea ... (vezi toată discuția)
Transmitere datorii la mostenitori Florin Negrea Florin Negrea parinti mei au facut un credit de nevoi personale in2007 la pireeus bank amindoi fara giranti fara nimic fara gaj tata a murit in 2010 mama trage sa moara m-am ... (vezi toată discuția)
Credit inainte de casatorie maria_miralena maria_miralena Buna ziua, Prezint cazul urmator: X face un credit de nevoi personale, nefiind casatorit si neavand coplatitor. Dupa 1 an se casatoreste. In cazul ... (vezi toată discuția)