avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de crestere a copilului fiind studenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de crestere a copilului fiind studenta

Buna ziua! Scriu in numele unei foarte bune prietene care lucreaza ca ajutor de contabila de 1 an jumate la o firma de contabilitate, dar fara carte de munca! Acum problema este urmatoarea...este insarcinata in 12 saptamani, respectiv 3 luni si este studenta anul 2 forma de invatamant zi la Universitatea Spiru Haret. Intrebarea mea catre dvs este :"Poate sa beneficieze de cei 600 lei lunar dupa nastere daca ea este studenta la forma de invatamant ZI?" Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru ca aici la noi in Constanta i s-a spus ca trebuie sa fie terminata facultatea si sa-si fi dat liceenta ca sa poata beneficia de indemnizatie de crestere a copilului avand in vedere ca nu are carte de munca! Va multumesc anticipat!
PS: Daca poate beneficia de acea indemnizatie ce demersuri trebuiesc facute?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 17:11, 8 Iulie 2009
Faptul ca nu are carte de munca nu are foarte mare importanta. Important este sa aiba contract individual de munca inregistrat la ITM.
Din cate stiu , s-a hotarat ca mamicile, studente la zi sau la cursuri post-liceale, neaparat majore, sa primeasca si ele indemnizatia minima de 600 de lei....
OU 148/2005 a fost recent modificata:

Art. 1 - (1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale.


Va beneficia de indemnizatie daca este studenta.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2009
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului????? OANAMIRELACUCU OANAMIRELACUCU buna ziua.o sa va prezint pe scurt urmatorul caz si va rog daca puteti sa am ajutati.este vorba despre o viitoare mamica..singura care ar dori sa stie daca ... (vezi toată discuția)
Pot fi promovata la studii superioare crimea crimea Lucrez in administratia locala si anul acesta adica 2009 am terminat facultatea respectiv Universitatea Spiru Haret specializarea contabilitate informatica ... (vezi toată discuția)
Hg 966/29.09.2011, anexele 1-5, publicate in mo 697/01.10.2011, Meea1980 Meea1980 Buna ziua, Sunt studenta la controversata facultate Spiru Haret , anul 4 .Anul acesta am avut neplacuta surpriza de a afla ca taxa la facultate s-a dublat iar ... (vezi toată discuția)