avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul de a profesa in Romania al unor persoane ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul de a profesa in Romania al unor persoane straine

Buna ziua,

M-ar interesa sa stiu mai multe referitor la urmatorul subiect:
- daca prin intermediul unui grup strain care a preluat o fabrica din Romania sunt adusi in societate angajati straini acestia, inclusiv directorul general al societati este strain, acestia au dreptul de a profesa in Romania?
Chiar daca persoanele respective au obtinut cetatenie romana, exista formalitati care trebuie realizate pentru ca aceste persoane sa aiba dreptul de a profesa in Romania?
De exemplu, nu stiu daca la obtinerea cetateniei romane se da test de limba romana pentru a se vedea daca persoana respectiva este capabila sa vorbeasca limba noastra materna (sa stie romana).
Iar pe parte profesionala se dau ceva echivalente (sau examene, care sa includa si limba romana) pentru a se determina daca persoanele straine sunt capabile sa profeseze in Romania in domeniul in care au studiat in alta tara (diplome universitare etc... obtinute in alte tari, nu in Romania)? Adica chiar daca se obtine cetatenie romana, se considera implicit ca persoana respectiva este capabila sa profeseze in Romania pe baza unei diplome din strainatate.
Cred ca in alte state (de ex. America) exista aceste chestiuni legale.

- o alta chestiune de interes este urmatoarea: daca un angajat strain aflat intr-o functie de conducere manifesta comportament brutal in societate, fata de angajati, iar directorul general nu ia masuri in acesta privinta, ce anume se poate intreprinde?
Exista vreun organ de stat care poate fi sesizat in aceasta privinta (HSE - Sanatate si Securitate in munca sau alt ceva)?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: irina_trusca , utilizator 23:43, 16 Iulie 2015
Si inca o chestiune: privatizarile (vanzarea firmelor romanesti catre straini) nu reprezinta o problema pentru integritatea teritoriala a Romaniei (un fel de tara in tara) - o bucatica din tara noastra este sub conducere straina?

Nu cred ca este o garantie, atunci cand la conducerea unei firme privatizate este pus un director strain care a obtinut cetatenie romana, ca persoana respectiva sa cunoasca legile tarii noastre suficient de bine si sa le aplice conform.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis de munca in romania angajat angajat In cazul in care o persoana cu cetatenie si origine americana doreste sa obtina permisul de munca ca sa poata fi angajat in Romania, ce acte trebuie sa aiba ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru angajare persoana straina din ue biancad biancad Buna seara, Ma puteti ajuta sa-mi spuneti ce documente sunte necesare pentru a putea angaja o persoana ce va veni dintr-o tara UE pentru a lucra pentru ... (vezi toată discuția)
Cetatenie romana pentru ucraina marius0957319989 marius0957319989 Buna seara,am depus actele pentru cetatenia romana si in cateva luni urmeaza sa depun juramantul de credinta fata de Romania.Vroiam sa stiu daca e obligatoriu ... (vezi toată discuția)