M-ar interesa sa stiu mai multe referitor la urmatorul subiect:
- daca prin intermediul unui grup strain care a preluat o fabrica din Romania sunt adusi in societate angajati straini acestia, inclusiv directorul general al societati este strain, acestia au dreptul de a profesa in Romania?
Chiar daca persoanele respective au obtinut cetatenie romana, exista formalitati care trebuie realizate pentru ca aceste persoane sa aiba dreptul de a profesa in Romania?
De exemplu, nu stiu daca la obtinerea cetateniei romane se da test de limba romana pentru a se vedea daca persoana respectiva este capabila sa vorbeasca limba noastra materna (sa stie romana).
Iar pe parte profesionala se dau ceva echivalente (sau examene, care sa includa si limba romana) pentru a se determina daca persoanele straine sunt capabile sa profeseze in Romania in domeniul in care au studiat in alta tara (diplome universitare etc... obtinute in alte tari, nu in Romania)? Adica chiar daca se obtine cetatenie romana, se considera implicit ca persoana respectiva este capabila sa profeseze in Romania pe baza unei diplome din strainatate.
Cred ca in alte state (de ex. America) exista aceste chestiuni legale.
- o alta chestiune de interes este urmatoarea: daca un angajat strain aflat intr-o functie de conducere manifesta comportament brutal in societate, fata de angajati, iar directorul general nu ia masuri in acesta privinta, ce anume se poate intreprinde?
Exista vreun organ de stat care poate fi sesizat in aceasta privinta (HSE - Sanatate si Securitate in munca sau alt ceva)?
Si inca o chestiune: privatizarile (vanzarea firmelor romanesti catre straini) nu reprezinta o problema pentru integritatea teritoriala a Romaniei (un fel de tara in tara) - o bucatica din tara noastra este sub conducere straina?
Nu cred ca este o garantie, atunci cand la conducerea unei firme privatizate este pus un director strain care a obtinut cetatenie romana, ca persoana respectiva sa cunoasca legile tarii noastre suficient de bine si sa le aplice conform.